پروکوپیوس

معنی کلمه پروکوپیوس در دانشنامه آزاد فارسی

پروکوپیوس (۴۹۰ـ ح ۵۴۲م)(Procopius)
وقایع نگار بیزانسی. آثار و نوشته های پروکوپیوس منبع ارزشمندی از رویدادهای دورۀ حیات او و سرشار از اطلاعات جغرافیایی است. در قیصریۀ فلسطین به دنیا آمد و از ۵۲۷ تا ۵۳۱م مشاور بلیزاریوس، فرماندۀ نظامی ارتش بیزانس، در نخستین لشکرکشی به ایران بود. او مدتی را در افریقا، ایتالیا و سیسیل گذراند و سپس به قسطنطنیه بازگشت و حوادث مربوط به شیوع گستردۀ وبا در ۵۴۲م در این شهر را ثبت کرد. از پروکوپیوس ۸ جلد کتاب دربارۀ جنگ های دورۀ حیات او و ۶ جلد کتاب نیز با نام تاریخ سِرّی برجای مانده است.

معنی کلمه پروکوپیوس در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] پروکوپیوس تاریخ نگار دوران جوستینین می باشد.
پروکوپیوس را تاریخ نگار دوران پرحادثه جوستینین (۵۲۷ تا ۵۶۵ میلادی) می دانند. همچنین او وقایع نگار کارهای بزرگ ژنرال بلیزاریوس بوده است. او در اواخر قرن پنجم میلادی در شهر سزاریا در فلسطین متولد شد. در سال های پر حادثه جنگ های بلیزاریوس در آفریقا، ایتالیا و در شرق، پروکوپیوس شاهد عینی وقایعی بود که در کتابش شرح می دهد. در سال ۵۲۷ او را در میان رودان می یابیم. در ۵۳۳ بلیزاریوس را در آفریقا همراهی کرد و در ۵۳۶ با او به ایتالیا رفت. بنابراین چیزهایی که او درباره این دوره نوشته است با واقعیت برابری می کند. نوشتار او باعث شده تا دوران جوستینین تا نزدیکای سال ۵۶۰ میلادی برای ما روشن باشد. بزرگترین کار او کتاب «تاریخ جنگ ها» ست که در هشت جلد نوشته شده است. دو کتاب اول مربوط به جنگ های ایران و روم می باشد. هفت کتاب اول با هم منتشر شدند؛ ولی کتاب هشتم بعدا اضافه شد که به وقایع بخش های مختلف امپراتوری می پردازد. بایستی توجه داشت که جنگ هایی که پروکوپیوس بطور جداگانه شرح داده، از نظر زمانی همپوشانی داشته اند؛ یعنی زمانی که رومی ها در حال جنگ با ایرانیان بوده اند، هم زمان در آفریقا و ایتالیا نیز درگیر جنگ هایی بوده اند. از آنجایی که پروکوپیوس رابطه نزدیکی با بزرگان روم برقرار کرده بود، می توانست به آنچه در حال رخ دادن است و یا حقیقت آنچه رخ داده است، دسترسی داشته باشد و به درستی آن را برای قضاوت آیندگان ثبت کند.
عناوین مرتبط
جنگ های ایران و روم (کتاب)
منبع
نرم افزار تاریخ اسلامی ایران، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.
[ویکی نور] پروکوپیوس را تاریخ نگار دوران پرحادثه جوستینین (527 تا 565 میلادی) می دانند. همچنین او وقایع نگار کارهای بزرگ ژنرال بلیزاریوس بوده است. او در اواخر قرن پنجم میلادی در شهر سزاریا در فلسطین متولد شد. در سال های پر حادثه جنگ های بلیزاریوس در آفریقا، ایتالیا و در شرق، پروکوپیوس شاهد عینی وقایعی بود که در کتابش شرح می دهد. در سال 527 او را در میان رودان می یابیم. در 533 بلیزاریوس را در آفریقا همراهی کرد و در 536 با او به ایتالیا رفت. بنابراین چیزهایی که او درباره این دوره نوشته است با واقعیت برابری می کند. نوشتار او باعث شده تا دوران جوستینین تا نزدیکای سال 560 میلادی برای ما روشن باشد. بزرگترین کار او کتاب «تاریخ جنگ ها»ست که در هشت جلد نوشته شده است. دو کتاب اول مربوط به جنگ های ایران و روم می باشد. هفت کتاب اول با هم منتشر شدند؛ ولی کتاب هشتم بعدا اضافه شد که به وقایع بخش های مختلف امپراتوری می پردازد. بایستی توجه داشت که جنگ هایی که پروکوپیوس بطور جداگانه شرح داده، از نظر زمانی همپوشانی داشته اند؛ یعنی زمانی که رومی ها در حال جنگ با ایرانیان بوده اند، هم زمان در آفریقا و ایتالیا نیز درگیر جنگ هایی بوده اند.
از آنجایی که پروکوپیوس رابطه نزدیکی با بزرگان روم برقرار کرده بود، می توانست به آنچه در حال رخ دادن است و یا حقیقت آنچه رخ داده است، دسترسی داشته باشد و به درستی آن را برای قضاوت آیندگان ثبت کند.
جنگ های ایران و روم / نوع اثر: کتاب / نقش: نویسنده

جملاتی از کاربرد کلمه پروکوپیوس

آرتاباز (یونانی: Ἀρταβάζης؛ مرگ در ۵۴۲) یک فرمانده نظامی بیزانسی در جنگ گوت‌ها بود. او در اصل از اهالی ارمنستان ساسانی بود که به دست رومیان اسیر شد و به بیزانس فرستاده شد و در بیزانس همراه با بلچامس به جنگ با گوت‌ها رفت. منبع اصلی دربارهٔ زندگی او در نوشته‌های پروکوپیوس است.
زادۀ پانونیا، او همراه با امپراتور آینده والنتینین یکم به عنوان اسکوتاریوس خدمت کرد (یا به عنوان سرباز هنگ). او که یکی از پشتیبانان اصلی والنتین بود، در سال 364، امپراتور نو اکوئیتوس را به مقام مگیستری میلیتوم در فرمانداری پرایتوری ایلیریکوم منتصب کرد. زمانی که پروکوپیوس علیه والنتین شورید، اکوئیتوس به والنتین وفادار ماند. پروکوپیوس فرستادگانی را به سربازان ایلریایی فرستاد تا مطمئن شود که از او پشتیبانی میکنند، اما اکوئیتوس آنها را محاصره کرده و میکشد. .والنتین اکوئیتوس را در سال 374 به کنسولگری منصوب کرد. او برای آخرین بار در منطقه ایلیریکوم در سال 384 دیده شده است.
از زندگی اولیه و حرفه بساس اطلاعات بسیار کمی در دست است: او در جوانی به ارتش امپراتوری پیوست و به گفته پروکوپیوس قبلاً در سال ۵۰۳، زمانی که جنگ آناستازی با ایرانیان ساسانی آغاز شد، «تجربه جنگ» داشت. او به عنوان افسر در جنگ شرکت کرد، اما از خدمت او در آنجا خبری در دست نیست. از سوی دیگر، احتمالاً باید او را با نامی به همین نام که در نامه اسقف یعقوب سروق (متوفی ۵۲۱) خطاب شده بود، شناسایی کرد. اگر این شناسایی معتبر باشد، پس بساس یک تک‌سرشت‌باوری (احتمالاً متوسط) بود.
بدخش یا در منابع یونانی پیداخس (به یونانی: Πιτυάξες)، یکی از فرماندهان نظامی ایرانی در زمان شاهنشاه قباد یکم ساسانی (حک. ۴۹۸–۵۳۱) بود. به گفته پروکوپیوس، او در کنار بارسمانس و پیروز در سال ۵۳۰ در نبرد دارا در برابر امپراتوری بیزانس به رهبری بلیساریوس شرکت داشت. نام او ممکن است بدخش نباشد و احتمالاً پروکوپیوس به اشتباه درجه بدخشی او را به عنوان اسم خاص در نظر گرفته‌است.