پاتانجلی

پاتانجلی

معنی کلمه پاتانجلی در دانشنامه عمومی

پتنجلی ( که زمان زیست او بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ سال قبل از تولد مسیح برآورد می شود ) مولف یوگه سوترهها است. بر اساس سنت هندوان او همان نویسنده ی مهاباسیه ( کتابی در زمینه ی دستور زبان سانسکریت ) و کتاب ناشناخته ای در زمینهٔ آیوروده ( پزشکی سنتی هند ) است. محل تولد پتنجلی گمان می رود که گونَرده ( به معنای کشوری در شرق ) باشد. او در طول زندگی خودش را به عنوان اهل گونرده معرفی می کرد. اینها گفتهٔ تیرمولار را تأیید می کند که پتنجلی را اهل معبد Koneswaram temple of Trincomalee ( معبد هندوها در شرق سری لانکا ) می خواند. یوگه سوتره قانون راهنمای راجه یوگه است که فلسفهٔ آن اقبال جهانی یافته است. یوگه در آیین هندو شامل تمرکز، جذبهٔ درونی و یک نظام برای مراقبه و اخلاق است.

معنی کلمه پاتانجلی در دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] پاتانجلی یا باتنجل الهندی فی ا لخلاص من الارتباک، که به دست ابوریحان بیرونی به عربی برگردانده شده است، اثری است با موضوع فلسفه و عرفان و به‎ویژه درباره عرفان پاتنجلی هندی. دکتر منوچهر صدوقی سها این اثر را تصحیح کرده است.
عنوان رساله به‎صورت «باتنجل الهندی فی الخلاص من الأمثال» هم ضبط شده که به دلیل بی معنی بودن کلمه امثال، به استدراک از فهرست آثار استاد رئیس که ریخته خامه شخص شخیص آن بزرگ است (چاپ آقای دکتر محقق) به کلمه «الارتباک» تصحیح شده و مصحح نیز این مورد را برگزیده است.
کتاب دارای دو مقدمه (مقدمه به زبان فارسی به قلم منوچهر صدوقی سها و مقدمه خود ابوریحان به زبان عربی) و محتوای مطالب در چهار قطعه اصلی است‎.
از آنجا که مقدمه مصحح کتاب، منوچهر صدوقی سها، مشتمل بر مطالب فراوان و متنوعی پیرامون تصحیح و رمزگذاری و سایر امور مربوط به کتاب است، بخش‎هایی از آن در اینجا گزارش می‎شود: الف)- مبنای محقق، کاری بوده است که ریتر روی این نسخه ا نجام داده، ولی وی مواردی را در تصحیح مجدد به آن افزوده است. از جمله این کارها موارد ذیل است:
ب)- رمزگذاری‎های این اثر از این قرار است:
ج)- مصحح، تحقیق این کتاب را به قصد چاپ مجدد، با تشویقات دکتر مهدی محقق و استاد جعفری انجام داده است و در اواخر سال 1368 خورشیدی آن را به اتمام رسانده است.

جملاتی از کاربرد کلمه پاتانجلی

اپبرمشه نانمی سانسکریت است که از سوی شماری از متخصصان دستور زبان مانند پاتانجلی بر این مجموعهٔ زبانی نهاده‌شده و معنای زبان نادستوری را می‌رساند.