وزارت بازرگانی

معنی کلمه وزارت بازرگانی در فرهنگ فارسی

سابقه این وزارت به دوره قاجاریه میرسد و در آن عهد به وزارت تجارت موسوم بود . سپس در دوره احمد شاه بنام وزارت تجارت و فلاحت موسوم شد . در سال ۱۳٠۷ ه. ش . وزارت اقتصاد ملی نامیده شد. در سال ۱۳۱٠ وزارت اقتصاد ملی تجزیه شد و اداره ای بنام اداره کل تجارت شد و در سال ۱۳۱۶ وزارت بازرگانی جایگزین اداره کل تجارت شد . پس از شهریور ۱۳۲٠ تجارت و صناعت بصورت یک وزارت در آمد لیکن مجددا بازرگانی از صناعت جدا شد و وزارت بازرگانی مستقلا شروع بکار کرد.

معنی کلمه وزارت بازرگانی در دانشنامه آزاد فارسی


وزارتخانه ای با هدف فراهم کردن موجبات توسعه و بهبود امور بازرگانی کشور. وظایف این وزارتخانه پیش از آن توسط «وزارت فواید عامه»، «وزارت فواید عامه و فلاحت و تجارت»، «وزارت اقتصاد ملّی»، «ادارۀ کلّ تجارت» و «وزارت تجارت» انجام می شد. از ۱۳۲۰ش «وزارت بازرگانی و پیشه و هنر» به وجود آمد. در ۱۳۲۶ وزارت اقتصاد ملّی تأسیس، و در ۱۳۳۵ به دو وزارتخانۀ «بازرگانی» و «صنایع و معادن» تقسیم شد. در ۱۳۳۶ «وزارت گمرکات و انحصارات» شکل گرفت و ادارۀ گمرک به آن اضافه شد. در ۱۳۴۰ این وزارتخانه منحل و جزئی از وزارت بازرگانی شد و ادارۀ کل گمرک نیز به وزارت بازرگانی پیوست. از ۱۳۴۱ وزارت بازرگانی و وزارت صنایع و معادن ادغام و «وزارت اقتصاد» تأسیس شد. در ۱۳۵۳ وزارت اقتصاد با وزارت دارایی یکی شد و «وزارت امور اقتصادی و دارایی» پدید آمد. همچنین، دو وزارتخانۀ بازرگانی و صنایع و معادن نیز جداگانه به انجام وظایف خود ادامه دادند. وظایف وزارت بازرگانی در سه بخش سیاست گزاری، برنامه ریزی و هدایت و هماهنگی امور بازرگانی است. سازمان های وابسته به این وزارتخانه عبارت اند از سازمان مرکزی تعاون کشور، انجمن بازرگانی ایران، سازمان بورس تهران، اتاق بازرگانی، سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان، صندوق ضمانت صادرات ایران، دفتر نمایندگی تام الاختیار تجاری، مناقصه گذاری، سازمان های چای، غلّه، قند و شکر (شرکت سهامی)، سازمان گسترش خدمات بازرگانی، سازمان بازرسی و نظارت بر قیمت و توزیع کالا، شرکت خدمات مهندسین مشاور ایران، شرکت سهامی بازرگانی دولتی ایران، شرکت سهامی فرش ایران، شرکت سهامی عام کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، شرکت توسعۀ صادرات ایران، شرکت نمایشگاه های بین المللی، گمرک ایران، مؤسسۀ مطالعات و پژوهش های بازرگانی، مرکز آموزش بازرگانی، مرکز امور اصناف و بازرگانان، مرکز ملّی شماره گذاری کالا و خدمات، و مراکز تهیه و توزیع کالا.

معنی کلمه وزارت بازرگانی در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بازرگانی، وزارت، از وزارت خانه های ایران که عهده دار تنظیم و اجرای سیاست ها و مقررات بازرگانی داخلی و خارجی کشور است.
حکومت های ایرانی قبل و بعد از اسلام همواره به بازرگانی و مبادله کالا با دیگر کشورها توجه می کرده اند. مداخله دولت های پیشین در بازرگانی تنها به برقراری امنیت و دایر نگاه داشتن راه ها، و احیاناً احداث کاروانسراها و انعقاد قراردادهای تجارتی با دیگر کشورها منحصر بوده و تا اواخر قرن سیزدهم، از این حد فراتر نرفته تا این که در دوره قاجاریه برای اولین بار بازرگانی ایران دارای تشکیلات تجارتی شده است.
سیر تاریخی تشکیل وزارت بازرگانی قبل از انقلاب اسلامی
← از سال ۱۳۵۷ش تا سال ۱۳۶۰ش
...

جملاتی از کاربرد کلمه وزارت بازرگانی

در اواخر مذاکرات دور اروگوئه، براساس تصمیم شورای نمایندگان گات در ۲۱ ژوئیه ۱۹۹۳ (تیر ۱۳۷۲) در خصوص وضعیت ناظر دولت‌ها در این شورا برای اعضای ناظر مهلتی پنج ساله جهت تسلیم درخواست الحاق به گات تعیین گردید. چند هفته پس از پایان مذاکرات دور اروگوئه در سپتامبر ۱۹۹۳ (آذر ماه ۱۳۷۲)، هیئت دولت درتاریخ ۲۷ دی ماه ۱۳۷۲ با تشکیل کمیته بررسی تبعات عضویت ایران در گات موافقت نمود. این کمیته در معاونت بازرگانی خارجی وزارت بازرگانی با حضور نمایندگان ۲۱ وزارتخانه و دستگاه دولتی تشکیل شد و با برگزاری ۱۸ جلسه کارشناسی طی مدت یکسال و نیم و جمع‌بندی نظرات مکتوب دستگاه‌های عضو، حاصل مطالعات وبررسی‌ها، جمع‌بندی و توصیه‌های خود را در قالب یک گزارش مفصل ۵ جلدی ارائه نمود.
آمارهای جدید وزارت بازرگانی ایالات متحده آمریکا حاکی از آن است که اقتصاد آمریکا در سه ماهه دوم سال ۲۰۰۸ میلادی از رشد قابل توجهی برخوردار بوده است. بر اساس این آمار تولید ناخالص داخلی این کشور در سه ماهه دوم سال جاری در مقایسه با دوره مشابه سال قبل رشد ۳٫۳ درصدی داشته است که از رقم ۱٫۹ درصد که قبلا پیش بینی شده بود و همچنین نرخ رشد گزارش شده برای سه ماهه اول سال به مراتب بیشتر بوده است. بی‌بی‌سی فارسی
بانک مرکزی کویت مهم‌ترین بانک در کشور کویت است. این بانک دینار کویت را عرضه می‌کند که با ارزش‌ترین واحد پولی در دنیا می‌باشد. این بانک همراه با بورس و وزارت بازرگانی کویت بازار این کشور را تنظیم می‌کند.
همچنین با وجود اینکه اعلام شده بود در راستای محقق شدن دولت الکترونیک تمامی وزارت‌خانه‌ها ملزم به حضور در این نمایشگاه هستند اما تنها وزارت بازرگانی در این نمایشگاه شرکت کرده‌ بود.
آقامیرزا احمدف از تاریخ ۲۱ ژانویه سال ۱۹۵۹ تا ۱۲ اوت سال ۱۹۶۳ سکان هدایت وزارت بازرگانی آذربایجان شوروی را در دست داشت و در اواخر عمر خود در دفتر شورای وزرای آذربایجان شوروی اشتغال یافت.
متشکل از نمایندگان دولتی از بخش‌های بازرگانی کشورهای عضو است. وزارت بازرگانی مسئولیت پیگیری و اجرای برنامه‌ها و پروژه‌های این گروه را برعهده دارد.
ادارهٔ ملی اقیانوسی و جوی، زیر نظر وزارت بازرگانی ایالات متحده آمریکا فعالیت می‌کند.
آیکان از زمان آغاز کارش تاکنون مورد انتقاد و بحث زیادی قرار گرفته‌است. در سال ۲۰۰۰ پروفسور مایکل فرومکین از دانشگاه حقوق میامی گفت که رابطه آیکان با وزارت بازرگانی آمریکا غیرقانونی و ناقض قانون اساسی یا قوانین فدرال است. در سال ۲۰۰۹ توافق تأکید تعهدات بین آیکان و وزارت بازرگانی ایالات متحده که با هدف ایجاد یک نظارت بین‌المللی صورت گرفت، مورد انتقاد قرار گرفت.
طبق تبصره ۲۶ قانون دوم برنامه پنج ساله توسعه اقتصادی کشور (۱۳۷۴‎-۱۳۷۸)، وزارت بازرگانی موظف به ایجاد و راه‌اندازی تجارت الکترونیکی در سطح ملی و بین‌المللی با کمک تمام نهادها و ارگان‌های دولتی بوده‌است. به همین دلیل وزارت بازرگانی ایران در سال ۱۳۷۴ به‌عنوان ناظر در چهاردهمین هیئت تبادل الکترونیک اطلاعات برای امور اداری، تجاری و ترابری شروع به فعالیت کرد و در مرداد ۱۳۷۵ با همکاری و مشارکت سازمان‌های دیگر مانند گمرک، وزارت راه و ترابری، وزارت پست و تلگراف و بانک مرکزی هیئتی مشابه در ایران تشکیل شد.
دولت برای مقابله با افزایش شدید قیمت مسکن، طرحی را تصویب کرد که بر اساس آن هر شخص سالانه بیشتر از دو بار خرید و فروش مسکن انجام دهد باید مالیات آن را بپردازد. غلامحسین الهام، سخنگوی دولت، هدف از اجرای این طرح را مقابله با سوداگری و معامله گری مسکن خوانده و گفت: «کسانی که در سال بیش از دو بار معامله مسکن (خرید و فروش) داشته باشند افرادی تلقی می‌شوند که شغل شان خرید و فروش است و با همکاری وزارت بازرگانی این نوع کار شغل محسوب می‌شود و باید مالیات مشاغل بپردازند.»