هرودت

معنی کلمه هرودت در لغت نامه دهخدا

هرودت.[ هَِ رُ دُ ] ( اِخ ) هرودوت. رجوع به هرودوت شود.

معنی کلمه هرودت در فرهنگ فارسی

مورخ یونانی که به پدر تاریخ معروف است. در هالیکارناس متولد شد. ( و. حدود ۴۸۶ - ف. حدود ۴۲٠ ق م . ) نوشته های او بیشتر طرف توجه مورخین میباشد . او مسافرتهای بسیار کرده و داستانهای زیاد از مللی که دیده شرح داده است که یکی از آثار گرانبهای زمانهای قدیم است . ابتدا در شهر [ کاری ] به نگارش پرداخت و بعد به یونان رفت و در المپیا ( یکی از شهرهای شبه جزیره پلوپونزوس ) ساکن شد. دوازده سال در آنجا به نوشتن تاریخ گذراند و سپس با جمعی از مهاجران یونانی به رم رفت و در آنجا تاریخ خود را بپایان رساند و هم در آنجا بمرد .

معنی کلمه هرودت در دانشنامه آزاد فارسی

هِرودُت
رجوع شود به:هرودوت

جملاتی از کاربرد کلمه هرودت

در درستی روایت‌های هرودت جای تردید بسیار است. در این میان در نقد بر تاریخ هرودت، دفتر یونانیان و بربرها، نوشته امیرمهدی بدیع قابل توجه است. بدیع که برای بررسی خود طبعاً هیچ منبعی غیر از خود تواریخ در اختیار ندارد، از تناقض‌گویی‌ها و افسانه‌پردازی‌های آشکارا دروغ هرودوت برای رد نوشته‌های او بهره می‌گیرد. به راستی شش کتاب اول تواریخ نمایشنامه‌ای از پیش پرداخته شده و مقدمه‌ای هستند برای سه کتاب آخر که به نبردهای پلاته و سالامیس و چند نبرد خیالی یا بی‌اهمیت اختصاص دارند که اوج دروغ‌پردازی‌ها و صحنه‌سازی‌های اوست.
آنچه آمد از هرودت بود که زایش او چهل سال پس از این نبردها بود. اما اسخیلوس در پایان جنگ‌های ایران و یونان سیزده ساله است، پس همهٔ این جنگ‌ها را اگر در آن نبوده، دست‌کم دیده یا شنیده‌است.
در سال ۵۳۹ پیش از میلاد کوروش بزرگ اولین شاهنشاه هخامنشی، بابل را در نبرد اوپیس شکست داد. به دلیل اینکه بابل بر روی رودخانه بنا شده بود تنها یک راه برای ورود به آن وجود داشت و بقیه دیوارها بر روی رودخانه بود. در زیر آب دروازه‌های فلزی برای جلوگیری از ورود دشمنان وجود داشت. کوروش و سربازانش مسیر آب رودخانه فرات را منحرف کرده و سربازان پارسی از زیر دیوارها وارد شهر بابل شدند. این داستان توسط هرودت به‌طور مفصل نقل شده‌است و در انجیل عهد عتیق نیز آیه‌ای در مورد آن وجود دارد.