نسفی

معنی کلمه نسفی در لغت نامه دهخدا

نسفی. [ن َ س َ ] ( ص نسبی ) منسوب است به نسف از بلاد ماوراءالنهر. ( از سمعانی ). نخشبی. رجوع به نسف و نخشب شود.
نسفی. [ ن َ س َ ] ( اِخ ) رجوع به عمربن محمد نسفی شود.
نسفی. [ ن َ س َ ] ( اِخ ) حسین بن خضر نسفی. از فقهای حنفی قرن پنجم است. از مردم بخارا بود. مدتی را در بغداد به سر برد و سرانجام به بخارا بازگشت و در همانجا به سال 424 هَ. ق. درگذشت. او راست : الفوائد و الفتاوی. ( از الاعلام زرکلی ذیل حسین بن خضر ). و رجوع به الفوائد البهیة ص 66 شود.
نسفی. [ ن َ س َ ] ( اِخ ) عبداﷲبن احمد، معروف به حافظالدین نسفی ، مکنی به ابوالبرکات. از ائمه فقه و مصنفین سنت است. او راست : 1- عمدة عقیدة اهل السنة والجماعة. 2- کشف الاسرار، در اصول. 3- کنزالدقائق ، درفروع مذهب حنفی. 4- مدارک التنزیل و حقائق التأویل ، معروف به تفسیر نسفی. 5- منارالانوار، در اصول فقه. وی به سال 710 هَ. ق. در بغداد درگذشت. ( از معجم المطبوعات ستون 1850 ). و رجوع به قاموس الاعلام ج 6 شود.
نسفی. [ ن َ س َ ] ( اِخ ) عمربن محمد نسفی سمرقندی ، ملقب به نجم الدین و مکنی به ابوحفص و معروف به مفتی الثقلین. متکلم اصولی و فقیه و مفسر و محدث قرن پنجم است. قریب یکصد رساله در مباحث فقهی و دینی تصنیف کرده است ، از آنجمله است : طلبةالطلبة، در اصطلاحات فقهی مذهب حنفی و نیز العقائد النسفیة که علامه سعدالدین تفتازانی آن را شرح کرده است. وی به سال 461 هَ. ق.در نسف تولد یافت و در در سمرقند درگذشت. ( از معجم المطبوعات ستون 1854 ).
نسفی. [ ن َ س َ ] ( اِخ ) میمون بن محمد نسفی ، مکنی به ابوالمعین. فقیه اصولی و مؤلف کتابهای تبصرةالادلة و بحرالکلام در توحید است. وی به سال 508 هَ. ق. درگذشت. ( از معجم المطبوعات ستون 1855 ).

معنی کلمه نسفی در فرهنگ فارسی

عمر بن محمد بن احمد نسفی سمرقندی حنفی ( ۴۶۱ ه.ق .- ف. ۵۳۷ ه.ق . ) ملقب به نجم الدین و مکنی بابی حفص عالمی متکلم اصولی فقیه مفسر و محدث بود. قریب یکصد رساله در مباحث فقهی و جز آن تصنیف کرده است . از اوست : [ اکمل الاطول ] [ والتیسیر فی التفسیر ] و [ العقائد النسفیه ] و [ طلبه الطلبه ] و [ تاریخ سمرقند ] و جز آن .
( صفت ) منسوب به نسف .
عمر بن محمد نسفی سمرقندی ملقب به نجم الدین و مکنی به ابوحفص و معروف به مفتی الثقلین متکلم اصولی و فقیه و مفسر و محدث قرن پنجم است قریب یکصد رساله در مباحث فقهی و دینی تصنیف کرده است از آنجمله است : طلبه الطلبه در اصطلاحات فقهی مذهب حنفی و نیز العقائد النسفیه که علامه سعد الدین تفتازانی آنرا شرح کرده است ٠ وی بسال ۴۶۱ هجری قمری درنسف تولد یافت و در ۵۳۷ در سمرقند در گذشت ٠

معنی کلمه نسفی در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] نسفی (ابهام زدایی). نسفی ممکن است اسم برای اشخاص ذیل باشد: • برهان الدین نسفی، ابوالفضائل محمدبن محمد عبداللّه (متوفی ۶۸۷) متکلّم حنفی، منطق دان و متبحّر در مسائل فقهیِ علم خلاف و جدل در قرن هفتم• علی بن محمد نسفی بزدوی، مشهور به ابوالعسر، از فقهای بزرگ حنفی ماوراءالنهر در قرن پنجم• عمر بن محمد نسفی ، از علمای حنفی مذهب• عزیزالدین نسفی، از عرفای فارسی نویس برجسته سدهٔ هفتم هجری
...

جملاتی از کاربرد کلمه نسفی

در ۱۸۶۷ رساله ای عرفانی بر مبنای مقصد الاقصی عزیز الدین نسفی نوشت.