شهرستان بافق

شهرستان بافق

معنی کلمه شهرستان بافق در دانشنامه عمومی

شهرستان بافق یکی از شهرستان های استان یزد است. مرکز این شهرستان، شهر بافق است.
• بخش مرکزی شهرستان بافق
• دهستان مبارکه
• دهستان سبزدشت
• دهستان کوشک
شهر: بافق
از مکان های تاریخی بافق می توان به امامزاده عبدالله، خانه وحشی بافقی، ریگ های صادق آباد، قاضی میر جعفر، آب انبارحوض رحیم، قلعه باقرآباد، سایت شن وشادن، مسجد جامع کبیر، بوستان آبشار، چنار باجگان، بومگردی رضاییه و خوسف، روستای قطرم یا ماسوله کویر، بومگردی شادکام اشاره کرد.
شهرستان بافق هرچند آنچنان که باید و شاید جایگاهش را نیافته، ولی از نظر دارای جاذبه های طبیعی مانند شن های روان حسن آباد، انواع قنوات زنده و سرو ( یا چنار ) باجگان، زیستگاه یوز آسیایی است.
از مکان های مذهبی این شهر نیز می توان به امام زاده عبدالله ابن موسی بن جعفر برادر امام رضا ( ع ) اشاره کرد که به قرن ۴ هجری بر می گردد. این امامزاده از نظر مکان در بهترین نقطه شهر واقع شده کرد بودن گنبد امامزاده عبدالله ازنظر معماری در دنیا کم نظیر است این بنای مذهبی به شماره ثبت ۹۰۱ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
شهرستان بافق از لحاظ معدنی بسیار غنی بوده و اولین معدن سنگ آهن ایران یعنی معدن سنگ آهن چغارت که تغذیه کنندهٔ شرکت ذوب آهن اصفهان در زمان تأسیس آن بوده در ۱۰ کیلومتری این شهر واقع شده است. ذخیرهٔ سنگ آهن بلوک معدنی بافق که از ساغند تا زرند ادامه دارد بالغ بر ۲ میلیارد تن می باشد که از آن جمله می توان به معادن چغارت با ۱۶۰ میلیون تن ذخیره ( ۱۰۰ میلیون تن برداشت شده و ۶۰ میلیون تن باقی مانده ) اشاره کرد.
لازم است ذکر شود که معادن سنگ آهن چغارت، آنومالی شمالی، سه چاهون و لکه سیاه به نام شرکت سنگ آهن مرکزی ایران خوانده می شوند و البته معدن چادرملو با خیانت برخی با اعمال تغییر در نقشه ها از بخش بهاباد ( سابق ) شهرستان بافق جدا شده و به اردکان پیوسته است.
از دیگر معادن بافق می توان به معدن فسفات اسفوردی، سرب و روی کوشک و اورانیوم ناریگان اشاره کرد. در حال حاضر شرکت ملی فولاد ایران طرح فولاد بافق ( کارخانه احیای مستقیم و کارخانه فولاد سازی ) را با ظرفیت تولید یک میلیون تن شمش فولادی ( بیلت و بلوم ) با سرمایه ۳۲۵ میلیارد تومانی در دست اجرا دارد.
از نظر حمل و نقل ریلی نیز این شهرستان وضعیت استراتژیکی دارد و چهارراه ریلی اصلی کشور است که از آن جمله می توان به راه آهن بافق - تهران، بافق - مشهد، بافق - اصفهان، بافق - بندر عباس و بافق - کرمان اشاره کرد.

معنی کلمه شهرستان بافق در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] شهرستان بافق، در مشرق استان یزد، در جنوب کویر لوت قرار گرفته است.
از شمال و شمال غربی به شهرستان اردکان، از شمال شرقی به شهرستان طبس، از مشرق به شهرستانهایِ کرمان و زرند، از جنوب به شهرستان رفسنجان و از مغرب به شهرستانهای یزد و مِهریز محدود است.
کوه بافق (بلندترین قله: ۲۰۲، ۲ متر) و بدبخت کوه (بلندترین قله: ۲۴۹، ۲ متر) در مغرب آن واقع است.
رودِ شور، که از دهستان نُوقِ رفسنجان سرچشمه می گیرد، از این شهرستان می گذرد و به چاله بافق (یا کویر دَراَنْجیر) در مغرب شهر بافق، می ریزد.
بافق منطقه خشک است.
رطوبت آن در تابستان به ۵ و در زمستان به ۱۵ درصد می رسد.
بارندگی سالیانه از ۱۰ تا ۲۰ میلیمتر است.
بادهای محلی، با طوفانهای سخت، در بهار و تابستان و پاییز از شمال غربی به جنوب شرقی می وزد.
دهکده های جنوب شرقی بافق در دامنه کوهستان، و روستاهای غربی آن در دشت قرار دارد.
آب زراعی آن ها از چند رشته قنات تأمین می شود.
محصولات شهرستان بافق
محصولات عمده آن گندم و جو و پنبه است.
باغداری و کشت زعفران و خرما در شهرستان بافق رواج دارد و خرمای آن صادر می شود.
از گیاهان رنگی روناس در آن می روید.
پرورش گوسفند، بز و بویژه شتر از فعالیتهای دامپروری این شهرستان است.

راه های شهرستان بافق
جاده خاکیِ یزد ـ بافق، به طول ۱۲۰ کیلومتر، و جاده خاکی بافق ـ بِه'اباد، به طول ۱۰۰ کیلومتر، در آن امتداد دارد.
راه آهن یزد به کرمان و راه اصلی یزد به بافق از آن و از کویر بافق می گذرد.
معادن شهرستان بافق
...

جملاتی از کاربرد کلمه شهرستان بافق

منطقه جنگلی ارس باجگان در ارتفاعات و دامنه جنوبی کوه باجگان شهرستان بافق واقع شده‌است. درخت ارس درختی است که از نظر اکولوژیکی و شرایط زیستی معمولاً در مناطق مرتفع و صعب العبور رشد می‌کند.
باجگان، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان بافق در استان یزد ایران است.
بافق مرکز شهرستان بافق در سمت جنوب خاوری استان یزد است.
النگوییه، روستایی از توابع بخش بهاباد شهرستان بافق در استان یزد ایران است.
الله‌آباد (بافق)، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان بافق در استان یزد ایران است.
باغدر، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان بافق در استان یزد ایران است.
این شهر زادگاه وحشی بافقی شاعر نامدار قرن دهم است. محمدتقی بافقی وحاج ملا اسداله قائمی بافقی از روحانیون مخالف رضاشاه اهل شهرستان بافق بوده‌اند.
این منطقه یکی از قطب‌های معدنی کشور محسوب می‌شود. مهم‌ترین معادن سنگ آهن چغارت، فسفات آسفوردی، سرب و روی کوشک و… بوده که بخشی از جمعیت را به کار گرفته‌اند و سنگ آهن بافق مهم‌ترین تأمین‌کننده مواد اولیه مورد نیاز صنعت فولاد و آهن کشور می‌باشد. همچنین محدوده شهرستان بافق با توجه به عملیات اکتشافی بالغ بر ۷۰ آنومالی با ذخیره بیش از ۵/۱ میلیارد تن سنگ آهن و بیش از ۳۰ میلیون تن سرب و روی و معادن گچ و سایر سنگ‌های ساختمانی شناسائی شده که بنا به دلایلی هنوز به بهره‌برداری نرسیده‌است.
باقرآباد (بافق)، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان بافق در استان یزد ایران است.
این شهرستان تا سال ۱۳۸۸ بخشی از شهرستان بافق بوده و از این سال به بعد با الحاق بخش آسفیج از شهرستان کوهبنان به وجود آمده‌است.