سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
معنی کلمه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در دانشنامه اسلامی
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از دیگر نهادهای برخاسته از دل انقلاب اسلامی است که اندکی پس از پیروزی انقلاب ضرورت تأسیس و تشکیل آن احساس شد و پس از انجام مقدماتی، در ۲ اردیبهشت ۱۳۵۸ و بر اساس فرمان امام خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران به طور رسمی تأسیس این نهاد اعلام شد و به دنبال آن شورای انقلاب با تأسیس شورای فرماندهی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، گام اساسی را در جهت سازماندهی این نهاد برداشت. (روزها و رویدادها، ۱/۲۱۵)
کمی عقب تر از اعلام رسمی تأسیس این نهاد، با توجه به اوضاع و شرایط بحرانی کشور، ضرورت تشکیل نهادی با هدف حفظ نظم و امنیت عمومی احساس شده بود و چهار گروه مسلح و مستقل با هدفی یکسان، یعنی حراست از انقلاب اسلامی و با خط مشی تقریباً مشابه به وجود آمده بودند و در گوشه و کنار، فعالیت هایی را جهت برقراری امنیت انجام می دادند. در عین حال این چهارگروه به دلیل هدف یکسان، در تداخل کاری سختی گرفتار بودند.
تشکیلاتی با نام «گارد ملی» بود که دولت موقت آن را به عنوان ابزاری برای اعمال حاکمیت بر کشور ایجاد کرد؛ چون پس از پیروزی انقلاب اسلامی، ارتش توان و تمرکز خودش را از دست داده بود و دولت موقت ابزار و نیروی نظامی لازم را برای برقراری امنیت در اختیار نداشت، لذا با نظر حضرت امام خمینی، دولت موقت به حجت الاسلام حسن لاهوتی مأموریت تشکیل آن را داد و ابراهیم یزدی نیز به عنوان معاونت نخست وزیر در امور انقلاب با لاهوتی به همکاری پرداخت. (همان، ۲۱۵٫۱، ۲۱۶؛ روزشمار جنگ ایران و عراق، ۱/۸۸۱)
این گروه ساختمان ساواک را در خیابان سلطنت آباد، نگارستان هشتم، مقر اصلی قرار داد و به جلب همکاری عده ای از اعضای اتحادیه ی انجمن های اسلامی دانشجویان ایرانی در آمریکا و کانادا پرداخت و در مراکزی چون هنگ نوجوانان و پادگان سعدآباد به جذب و آموزش سیاسی، عقیدتی و نظامی داوطلبان پرداخت.
از این گروه می توان به: محمد غرضی، علی محمد بشارتی، محسن رفیق دوست، محسن سازگارا، صباغیان و حسن عابدی جعفری اشاره کرد. گروه مزبور به دلیل گرایش های فکری حزب اللهی اکثر اعضای آن تقریباً به طور کامل جذب جریان کلی تحت عنوان رسمی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شد. (روزشمار جنگ ایران و عراق، ۱/۸۸۱)
شامل عده ای از عناصر مسلمان و انقلابی از جمله عده ای از زندانیان سیاسی پیش از انقلاب بود که با هدف حراست از دستاوردهای انقلاب اسلامی و مقابله با توطئه های مسلحانه ی احتمالی عناصر رژیم سلطنتی و نیز به منظور خنثی کردن تهدیدهای مسلحانه ی سازمان های معاند نظام تشکیل شد (همان) که در پادگان جمشیدیه مستقر شدند و برای اعضای خودشان برنامه های آموزشی به اجرا گذاشتند. (رفیق دوست، ۱۷۶)
از اعضای این گروه می توان: جواد منصوری، عباس آقا زمانی (ابوشریف)، عباس دوزدوزانی، ابراهیم حاج محمدزاده و بعدها محمد منتظری و یوسف کلاهدوز را نام برد که با کمک آیت الله موسوی اردبیلی (از اعضای شورای انقلاب) و با نظر مساعد شورای انقلاب به فعالیت پرداختند. (روزشمار جنگ ایران و عراق، ۱/۸۸۱ و ۸۸۲)
جملاتی از کاربرد کلمه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
همزمان با پیروزی انقلاب اسلامی محمد باقر قالیباف فعالیت خود را در بسیج آغاز کرد و با شروع ناآرامیهای کردستان به آن شهر و سپس با آغاز جنگ ایران و عراق به جبهههای جنوب عزیمت نمود و در اوایل جنگ به عضویت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی درآمد. وی در جبهههای جنگ اغلب مسئولیت اطلاعات عملیات جنگ را به عهده داشت سپس در مسئولیت فرماندهی گردان و فرماندهی تیپ امام رضا نیز فعالیت کرد. وی در سال ۱۳۶۱ به فرماندهی لشکر نصر خراسان منصوب شد و سپس در فرماندهی لشکر ۲۵ کربلا کار خود را دنبال کرد. سردار قالیباف بعد از پایان جنگ ایران و عراق فرمانده قرارگاه نجف بود و سپس به جانشینی نیروی مقاومت بسیج منصوب شد.
در فوریهٔ ۲۰۰۳ بهدلیل انتقاد از رهبر جمهوری اسلامی ایران در کتاب «اینجا چاه نیست» به ۸ سال زندان محکوم شد. این حکم در شعبهٔ ۲۶ دادگاه انقلاب صادر شد و پس از یک مشاجرهٔ لفظی با قاضی، فخرآور مورد ضرب و شتم قرار گرفت و استخوان پایش شکست او در زندان تحت شکنجه سفید و شکنجهای موسوم به محرومیت حسی هم قرار گرفتهبود. به گزارش انستیتو امنیت ملی و سیاست خارجی آمریکا، فخرآور در مجموع بیش از ۵ سال را در زندانهای جمهوری اسلامی گذراندهاست. او مدتی را در بند ۳۲۵ اوین که توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اداره میشود و مخصوص مجرمان جرایم امنیتی و نظامی است، زندانی شد.
در دهه هفتاد خورشیدی با هماهنگی سید علی خامنهای و فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برای دفاع از نظام جمهوری اسلامی برپایه عدالت طلبی فرهنگی، سیاسی و اقتصادی میخواندند فعال شد. این گروه در سالهای گذشته شاهد انشعابات بسیار و کنارهگیری رهبران و اعضای برجسته خود بودهاست.
این پهپاد، در سالنی که در آن دو فرد یکی با یونیفرم سازمانی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و دیگری با یونیفرم خلبانی از نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران حاضر بودند در تلویزیون ایران نمایش دادهشد.
احمدی مقدم فعالیت نظامی را از سال ۱۳۵۷ در کمیته انقلاب اسلامی آغاز کرد و در سال ۱۳۵۸ به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی پیوست و در طول جنگ ایران و عراق، از اعضای این نهاد بود. وی دانشآموخته کارشناسی علوم اجتماعی از دانشگاه تهران و دکتری مدیریت استراتژیک از دانشگاه عالی دفاع ملی است.
بر طبق بیانیه وزارت خزانهداری ایالات متحده آمریکا، میرحجازی از نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران در
پلیس کنیا در سال ۲۰۱۲ میلادی دو نفر ایرانی به نامهای احمد ابوالفتحی و سید منصور موسوی را به اتهام تروریسم دستگیر کرد. این افراد عضو نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی معرفی شده و اتهام آنها انتقال تا ۱۰۰ کیلوگرم مواد منفجره اعلام شد. در آن زمان، سفیر ایران در کنیا قصد فراری دادن این دو نفر را داشت، ولی با شکست روبرو شد.
نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و حزبالله لبنان بهطور مشترک ۶۷ پایگاه را در اختیار دارند.
فشارکی، از این کار امتناع و به آمریکا رفت. سخنان مشابهی (خطاب به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در سال ۱۹۸۸) نیز به هاشمی رفسنجانی نسبت داده شده است.