شهرستان تاکستان
معنی کلمه شهرستان تاکستان در دانشنامه عمومی

شهرستان تاکستان

معنی کلمه شهرستان تاکستان در دانشنامه عمومی

شهرستان تاکستان یکی از شهرستان های استان قزوین ایران است. مرکز این شهرستان، شهر تاکستان است. سومین شهرستان پرجمعیت استان قزوین است نام تاتی این شهر سیادن است که پیش از تأسیس فرهنگستان ایران در منابع فارسی با همین نام آمده است. شهرستان تاکستان پرجمعیت ترین منطقه تات نشین ایران و جهان است. ضیاءآباد، خرمدشت، نرجه و اسفرورین و شهرک اک دیگر شهرهای شهرستان تاکستان هستند.
جمعیت این شهرستان بر طبق سرشماری سال ۱۳۹۵، برابر با ۸۰، ۲۹۹ نفر بوده است. شهرستان تاکستان در مجلس شورای اسلامی دارای نماینده می باشد. زبان های رایج در این منطقه ترکی و تاتی است.
شهرستان تاکستان در شمال غربی فلات مرکزی ایران بین مدارهای ۴۹ درجه و ۱۰ دقیقه تا ۴۹ درجه و ۴۸ دقیقه طول شرقی از نصف النهار گرینویچ و مدارهای و مدارهای ۳۵ درجه و ۴۰ دقیقه تا ۳۶ درجه و ۲۱ دقیقه عرض شمالی از استوا واقع شده است ارتفاع متوسط شهر تاکستان از سطح دریا ۱۲۶۵ متر می باشد. این شهر در طول شرقی ۴۹ درجه ۴۲ دقیقه و عرض شمالی ۳۶ درجه ۴ دقیقه ۱۵ ثانیه قرار دارد فاصله شهر تاکستان تا شهر قزوین ۳۵ کیلومتر و تا تهران ۱۸۵ کیلومتر است فاصله هوایی تاکستان تا تهران ۱۴۹ کیلومتر می باشد.
شهرستان تاکستان در ۱۸۵ کیلومتری تهران و ۳۵ کیلومتری جنوب باختری قزوین قرار دارد مساحت تاکستان در حدود ۲۵۳۶ کیلومتر مربع می باشد این شهرستان دارای ۵ شهر ۹ دهستان ۱۳۳ آبادی می باشد و جمعیت در حدود ۲۰۰ هزار نفر را در خود جای داده است.
شهرستان تاکستان با داشتن بیش از ۳۵ هزار هکتار باغ انگور دومین شهر تولیدکنندهٔ انگور در کشور و دومین شهر تولیدکننده انگور در جهان به شمار می رود و به همین منظور در سال ۱۳۱۷ خورشیدی در دورهٔ پهلوی اول از سوی فرهنگستان زبان نام این شهر به طور رسمی از سیادن به تاکستان تغییر یافت. زبان اصلی این شهرستان تاتی است. تات بازمانده ای از اعماق تاریخ با رنگ بوی فرهنگ کهن و پیشینه دار ماد، پیشینه ای به عمق پیچیدگی زبان و آداب رسوم و جشن ها و باورهای این منطقه می باشد. آثار زندگی پیش از تاریخ در تپه های باستانی، از جمله خله کو ( کوه خاکستر ) ، منطقه ارزشمند حفاظت شدهٔ باش گول با تنوع شگفت انگیز گیاهی و جانوری، برج ها بناها، قلعه های، پل ها، دشت ها، کوهستان های زیبا، شهرها و آبادی ها و محیط های بکر طبیعی، غارها، چشمه های آب معدنی و بیش از ۳۰۰ اثر شناسایی شده ۱۹۷ اثر دیگر که به ثبت شده، از ویژگی های شهرستان تاکستان می باشد در سال ۱۳۵۹ با تصویب هیئت وزیران شهرستان تاکستان در استان زنجان تأسیس شد شهرستان تاکستان اصلی ترین شهرستان استان بود و مسئولین استان زنجان به خاطر دور بودن شهرستان تاکستان به مدت یک هفته به شهرستان تاکستان می آمدند و مشکلات مردم را رسیدگی می کردند. در سال ۱۳۷۶ وقتی شهرستان قزوین تبدیل به استان قزوین شد عده ای از مردم شهرستان تاکستان در جلوی درب فرمانداری شهرستان اعتراض کردند و مخالف ماندن تاکستان در زنجان بودند چون دورترین مرکز شهرستان به مرکز استان بود درسال ۱۳۷۶ لایحه به مجلس داده شده بود که موضوع پس از طرح مجدد رای آورد. در جریان بررسی در مجلس از ۱۸۵ نفر از نمایندگان برای الحاق تاکستان به استان جدید قزوین امضا کردند که در نهایت تاکستان نیز زیر مجموعه استان قزوین قرار گرفت و هم اکنون با جمعیتی بالغ بر ۱۷۲٬۶۳۶ نفر جمعیت و با وسعتی ۲۳۶۵ کیلومتر و با ۵ شهر به نام های تاکستان، اسفرورین، ضیاءآباد، خرمدشت، نرجه و با ۱۵۰ روستا در غرب استان قزوین قرار دارد و سومین شهرستان پرجمعیت استان قزوین قرار دارد. شهرستان تاکستان سیاسی ترین شهرستان استان قزوین است راه های ارتباطی شهرستان تاکستان در دوره پهلوی ساخته شده است قبلا شهرستانهای ابهر و خدابنده جاده و بزرگراه نداشت شهرستان تاکستان جاده داشت همه جاده ها دوبانده و با روکش آسفالت مناسب ساخته شده است در دوره پهلوی محمدرضا شاه توجه بسیاری به شهرستان تاکستان داشت بخاطر باغات انگور فراوان شهرستان تاکستان در دوره پهلوی توجه زیادی قرار گرفته از جمله  : تاسیس اولین فرمانداری ویژه کشور در این شهرستان و تاسیس ادارات شهرستان ، احداث کارخانه در مجاورت شهر ، احداث آزادراه قزوین - زنجان و احداث ورودی شهر تاکستان برای این آزادراه ، سند کردن اراضی بخش اسفرورین ، احداث درمانگاه شیر خورشید ، احداث راه آهن شمالغرب کشور در شهرستان تاکستان احداث اولین ایستگاه راه آهن ، احداث بزرگترین سیلوی گندم ۱۰۰ هزار تنی و بتنی کشور در ورودی مرکز شهرستان تاکستان بعد از انقلاب شهرستان تاکستان در سال ۱۳۵۹ تاسیس شد.

معنی کلمه شهرستان تاکستان در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تاکستان، از شهرستان های بزرگ و مهم استان قزوین و از مهم ترین قطب های اقتصادی استان است.
این شهرستان باوسعتی برابر۶۴۷‘ ۳ کمـ۲ متشکل از ۴ بخش به نام های اسفرورین، مرکزی، ضیاءآباد و خرمدشت، و ۹ دهستان و ۴ شهر به نام های اسفرورین، تاکستان، ضیاءآباد و خرمدشت است
نشریۀ عناصر و واحدهای تقسیمات کشوری، وزارت کشور، تهران، ۱۳۸۴ش
سراسر اراضی این شهرستان را دشت نسبتاً هموار و پهناوری پوشانیده است که جز کوه های نه چندان بلند قره قلعه (۱۱۴‘۲ متر) در نواحی شمال باختری و بلندی های افشاریه در نواحی جنوبی، بلندی های دیگری در آن به چشم نمی خورد.
جعفـری، عبـاس، دایـرة المعـارف جغرافیایی ایران، ج۱، ص۲۷۷، تهران، ۱۳۷۹ش.
تاکستان یکی از مهم ترین قطب های اقتصادی استان قزوین است. از نظر کشاورزی به سبب دشتی بودن منطقه و دسترسی آسان به آب، زمین های وسیعی به شیوۀ آبی زیر کشت انواع محصولات کشاورزی است. گندم، جو، گیاهان علوفه ای، بنشن، تره بار، انگور، هلو، شلیل و سیب درختی عمده ترین محصولات کشاورزی آنجاست. همچنین وجود مراتع طبیعی نسبتاً غنی، این شهرستان را به یکی از کانون های دامداری بدل ساخته است و پرورش گاو، گوساله، گوسفند و بز به شیوه های سنتی و صنعتی در این شهرستان رواج دارد. پرورش طیور به صورت صنعتی و نیمه صنعتی، و پرورش زنبور عسل از دیگر فعالیت های اقتصادی مردمان تاکستان است. افزون براین، ده ها واحد صنعتی و تولیدی در این شهرستان به فعالیت مشغول اند.
فرهنگ جغرافیایی آبادیهای کشور (قزوین)، ج۲۶، ص۱۳۹، سازمان جغرافیایی نیروهای مسلح، تهران، ۱۳۷۸ش.
...

جملاتی از کاربرد کلمه شهرستان تاکستان

ایستگاه تحقیقات انگور (تاکستان) یکی از ایستگاه‌های تحقیقاتی وابسته به سازمان جهاد کشاورزی استان قزوین است که در سال ۱۳۷۷ در شهرستان تاکستان ایجاد شده‌است.
اِسفَروَرین (به تاتی: سپرورین و اسپرورین) نام شهری در شهرستان تاکستان در استان قزوین کشور ایران است.
اقچه کند (تاکستان)، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان تاکستان در استان قزوین ایران است.
اقبلاغ (تاکستان)، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان تاکستان در استان قزوین ایران است.
ارونقاش، روستایی از توابع بخش ضیاءآباد شهرستان تاکستان در استان قزوین ایران است.
پناه آباد، روستایی از توابع بخش خرمدشت شهرستان تاکستان در استان قزوین ایران است. حدفاصل جاده ترانزیت بویین زهرا-آوج از غرب به روستای طرویزک از شرق به روستای جعفرآباد از شمال به روستای یاری آباد از جنوب به روستای برزلجین محدود می‌شود
بقعه معروف به پیر مربوط به دوره سلجوقیان است و در شهرستان تاکستان واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۱ آذر ۱۳۳۰ با شمارهٔ ثبت ۳۸۴ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
اشتجین، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان تاکستان در استان قزوین ایران است.
اورنه، روستایی از توابع بخش ضیاءآباد شهرستان تاکستان در استان قزوین ایران است.
بادامک (تاکستان)، روستایی از توابع بخش ضیاءآباد شهرستان تاکستان در استان قزوین ایران است.