غرانیق
معنی کلمه غرانیق در فرهنگ فارسی
تلفظ ترکی از گرانیک
معنی کلمه غرانیق در دانشنامه آزاد فارسی
(در لغت به معنای جوانان زیباروی و مرغانی درازگردن، آبی یا سپیدرنگ) داستانی برساخته، حاکی از آن که پیغمبر اسلام (ص) با القاء شیطان بت ها یا الهۀ مشرکان را ستوده و در وحی الهی اخلال شده است. طبری در این باره می نویسد که پیغمبر آرزو کرد خداوند آیه ای بفرستد تا شاید خویشاوندانش به او نزدیک شوند؛ نتیجۀ این آرزو آن شد که وقتی سورۀ نجم بر او نازل شد و آن را در مجمع قریش خواند، درپی سخن از لات و عزّی، (نجم، ۱۹ و ۲۰)، شیطان آیاتی بر زبان او گذاشت که در ستایش بت ها بگوید: تِلکَ الغَرانیقُ العُلی و اِنَّ شَفاعَتَهُنَّ لَتُرتَجی، (این ها «غرانیق اند» که شفاعت آنان امید می رود). قریش از ستایش خدایان خود خشنود شدند و همه سجده کردند و این ماجرا سبب سازش قریش با مسلمانان شد. از آن سو جبرئیل بر حضرت رسول (ص) نازل شد و گفت سخنی که گفتی خدا نگفته بود! پیامبر بیمناک و اندوهگین شد و خداوند برای آرامش خاطر او آیات (اسراء، ۷۳ـ۷۵) را نازل کرد. محققان در بطلان این داستان جعلی دلایل چندی ارائه کرده و ازجمله استدلال کرده اند که چگونه ممکن است نخست از بتان ستایش شود، سپس بلافاصله در همان آیه گفته شود که این ها چیزی جز اسم هایی بی مسمّا نیستند که مشرکان و پدرانتان وضع کرده اند و خداوند دلیلی بر صدق آن نفرستاده است (نجم، ۲۳). همچنین چگونه با توجه به اهمیت این موضوع، در متون کهن و مهم، اشاره ای به آن نشده و سخنی از این سازش نرفته است؟ قرآن پژوهان دلایل دیگری را نیز در ردّ این داستان واهی برشمرده اند. شهرت این داستان به نام «آیات شیطانی» و طرح آن امروزه به سبب انتشار کتابی به نام آیات شیطانی نوشته نویسندۀ هندی تبار انگلیسی سلمان رشدی است که در قالب داستانی تخیل آمیز به پیامبر اسلام (ص) اهانت کرده است. نیز ← رشدی، (احمد) سلمان
جملاتی از کاربرد کلمه غرانیق
به گفته دانشنامه اسلام، سجده کردن، مسجد و امثال آنها که در ذیل داستان غرانیق آمده در دوران حضور مسلمانان در مکه وجود نداشتند.
برخورد مسلمانان با ماجرای غرانیق که در بعضی کتابهای تفسیر آمده است چندگونه است. عدهای با توجه به این ماجرا (و پذیرفتن تلویحی یا نسبی آن) و مواردی دیگر «عصمت» را تنها در ابلاغ رسالت دانستهاند. گروهی دیگر از جمله شیعیان منکر این ماجرا هستند و به نظرشان این داستان به دلایل تاریخی و عقلی جعلی است. از جمله آیهٔ ۵۲ سورهٔ حج را که در بالا گفته آمد آیهای مدنی میدانند.