سمرقندی

معنی کلمه سمرقندی در لغت نامه دهخدا

سمرقندی. [ س َ م َق َ ] ( ص نسبی ) منسوب به سمرقند. از اهالی سمرقند.
سمرقندی. [ س َ م َ ق َ ] ( اِخ ) ابوالقاسم بن بکر اللیثی ، از علمای نیمه دوم قرن 7 هجری است. او راست : 1 - حاشیه ابی القاسم اللیثی السمرقندی علی الطول. 2 - الرسالة السمرقندیه و آن رساله ای است در استعارات و در بیان. 3 - شرح بر رسالة الوضعیة مستخلص الحقائق شرح کنیز الدقائق. ( از معجم المطبوعات ).
سمرقندی. [ س َ م َ ق َ ] ( اِخ ) شمس الدین محمدبن اشرف الحسینی. بسال 690 هَ. ق. درگذشته است. او راست : 1 - آداب سمرقندی در بحث و مناظره.2 - قسطاس المیزان در منطق. ( از معجم المطبوعات ).
سمرقندی. [ س َ م َ ق َ ]( اِخ ) نجیب الدین ابوحامد محمدبن علی بن عمر السمرقندی. طبیبی فاضل بود. او راست : کتب و تصانیف متعدد منجمله کتاب اغذیة و کتاب الالباب و العلامات در طب وی بسال 916 هَ. ق. درگذشته است. ( از معجم المطبوعات ).
سمرقندی. [ س َ م َ ق َ ] ( اِخ ) ملقب به ابواللیث ( 375 هَ. ق. ). نصربن محمدبن احمدبن ابراهیم فقیه سمرقندی مشهور به امام الهدای. او راست : 1 - بستان العارفین ( او ) کتاب البستان. 2 - تنبیه الغافلین. 3 - قرة العیون و مفرح القلب المحزون. ( از معجم المطبوعات ).

معنی کلمه سمرقندی در فرهنگ فارسی

منسوب به سمرقند ۱ - از مردم سمرقند اهل سمرقند . ۲ - آنچه در سمرقند سازند .
شمس الدین محمد بن اشرف الحسینی بسال ۶۹٠ در گذشته است .

معنی کلمه سمرقندی در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] سمرقندی (ابهام زدایی). سمرقندی ممکن است اسم برای اشخاص ذیل بوده و یا در معانی ذیل به کار رفته باشد: • مصحف سمرقندی، مصحف منسوب به خط خلیفه سوم • ابولیث سمرقندی، ملقب به «امام الهُدی » (د ۳۷۳ق / ۹۸۳م )، فقیه ، زاهد و اعتقاد نامه نویس حنفی اهل سنت و جماعت در ماوراءالنهر• بدخشی سمرقندی، ملک الشعرای میرزا الغ بیگ تیمور و سرآمد شاعران سمرقند• بساطی سمرقندی، از شاعران نیمه دوم قرن هشتم و اوایل قرن نهم• عبدالجلیل پسندی سمرقندی، شاعر و خوشنویس تاجیک• عبدالرزاق سمرقندی، فرزند مولانا جلال الدین اسحق سمرقندی• علی بن محمد بهاءالدین سمرقندی، مشهور به اِسبیجابی، فقیه حنفی و شیخ الاسلام سمرقند• عمر بن محمد بجیری سمرقندی، بُجَیْری، عمربن محمد بن بجیربن حازم همدانیِ سمرقندی، حافظ و محدث ماوراءالنهر• محمد بن بهرام بن محمد قلانسی سمرقندی، از طبیبان قرن ششم و یا هفتم هجری• مولانایوسف بدیعی سمرقندی، مولانا یوسف ادیب و سخنور قرن نهم• محمد بن مسعود عیاشی سمرقندی کوفی، کنیه اش ابوالنضر و معروف به «عیاشی»، از اکابر فقهای شیعه در عهد ثقة الاسلام کلینی و استاد کلینی
...

جملاتی از کاربرد کلمه سمرقندی

بدین قند کاو با شکرخندی است در بوسه بین چون سمرقندی است
خیز تا خاطر بدان ترک سمرقندی دهیم کز نسیمش بوی جوی مولیان آید همی
شادی ز بتان خیزد، در پیش بتاندار با جعد سمرقندی و با زلف بخاری
و دیگری، بساطی سمرقندی است و شعر وی خالی از لطافتی نیست اما از فضایل مکتسبه بسیار عاری بوده است، چنانچه از اشعار وی ظاهر است و دیگری خیالی است و بعضی اشعار وی خالی از حالی نیست و از آنجمله این دو بیت:
جو تربت منصور شاه را مقتول سمرقندی لعین
و من که علی بن عثمان الجلابی‌‌ام دیدم پیری را که چون از ادای فرایض فارغ گشتی بخفتی و دیدم شیخ احمد سمرقندی نجار را که چهل سال بود تا شب نخفته بود و به روز اندکی بخفتی و رجوع این مسأله بدان بازگردد که چون مرگ به نزدیک کسی دوست‌تر از زندگانی بود، باید تا خواب دوست‌تر از بیداری بود و چون زندگانی دوست‌تر از مرگ دارد، باید تا بیداری به نزدیک وی دوست‌تر از خواب بود. پس قیمت نه آن را بود که بتکلف بیدار بود؛ که قیمت آن را بود که بی تکلفش بیدار کرده‌اند؛ چنان‌که رسول را خدای عزّ و جلّ برگزید و به درجت اعلی رسانید، وی نه اندر خواب تکلف کرد نه اندر بیداری؛ تا فرمان آمد که: «قُمِ اللّیلَ الّا قلیلاً (۲/المزّمّل).»
بازار سیاب (فارسی تاجیکی: Бозори Сиёб) یا سیاب بازار بزرگ‌ترین و کهن‌ترین بازار شهر سمرقند در ازبکستان است. در این بازار کلیه مایحتاج روزانه از جمله سبزیجات، شیرینی، خوراکی و نان سمرقندی فروخته می‌شود. این بازار با ۷ هکتار مساحت، یکی از بزرگ‌ترین بازارهای ازبکستان و آسیای میانه است.
قصیده با مطلعِ «بوی جوی مولیان آید همی» سروده‌ای مشهور از رودکی است. طبق روایتی که نظامی عروضی سمرقندی در چهار مقاله آورده‌است، این شعر در سده چهارم هجری قمری (سده دهم میلادی) برای تشویق امیر نصر دوم سامانی (نصر بن احمد) برای بازگشت به بخارا از هرات سروده شد.
در ادبیات فارسی نیز به این شهر اشاره شده‌است، برای نمونه دو بیت زیر به ترتیب از سوزنی سمرقندی و حمید بلخی شاهد آورده می‌شود:
به اعتقاد هروی از آنجا که وی به نظر به داشتن فرهنگی شکوفا و علم و ادب اهمیت می‌داد سمرقندی گفته‌است وی فرمان داده السوادالاعظم که در زمینهٔ موضوعات دینی و تبیین و توجه به مسائل فقهی حنفی را صادر کرد این کتاب بعدها به فارسی ترجمه شد. پس یکی از اقدامات مهم این دوره را می‌توان احیای اسلام سنتی و تحکیم مبانی مکتب حنفی برشمرد.
آواز سمرقند (به تاجیکی: Овози Самарқанд) تنها روزنامه فارسی (تاجیکی) شهر سمرقند است که در ۱ ژانویه سال ۱۹۹۰ در دوران موسوم به پرسترویکا یا اصلاحات شوروی در پی اعتصاب غذای یک هفته‌ای حیات نعمت سمرقندی شاعر سرشناس تاجیک تأسیس شد.
اشک جیحون و دم سمرقندی دل بخاری و آه سوزان است
گه سمرقندی شدی که در خطا گه تو عالم را کنی در زیر پا
به صیت حسن گرفت آن بت سمرقندی چو کشور دل ما خطه بخارا را
ای سمرقندی غلام ای خلخی پیکر نگار کز لب و خطت محافل رشک مصر و شام شد