شرح المنظومه

معنی کلمه شرح المنظومه در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] مؤلّف:حاج ملا هادی سبزواری (م ۱۲۸۹ ه‍.ق).
مقصود حکیم سبزورای از این تألیف، ایجاد زمینه و دیدگاه عمومی, منطقی، فلسفی و عرفانی برای ورود و فهم به درس اسفار اربعه ملا صدرا بود. وی با زبردستی و مهارت خاص موفق به انجام این امر شد و در قالب شعرهای زیبا این کار را انجام داد.
هیچ کتابی پس از تألیف شرح منظومه، تا کنون نتوانسته جایگزین آن از حیث روش و مبانی گردد.
مطالب کتاب
مطالب کتاب که در هفت مقصد تدوین شده است بدین شرح می باشد.
مقصد اوّل: در امور عامه.
مقصد دوم: در جواهر و اعراض.
مقصد سوم: در الاهیات به معنی الاخص.
مقصد چهارم: در طبیعیات.
مقصد پنجم: در بنوات و منامات.
مقصد ششم: در معاد.
مقصد هفتم: در علم اخلاق.
هر مقصد خود به چند فریده و هر فریده به چند غرر تقسیم می شود.
شروح و تعلیقات کتاب
تا کنون بیش از چهل شرح و تعلیق به منظومه نوشته شده است. که می توان به شروح و تعلیفات زیر اشاره کرد.
شرح منظومه ملا محمد (فرزند مؤلّف), حاشیه ملا محمد کاظم خراسانی و شروح و تعلیقات بسیار ارزشمند میرزا مهدی آشتیانی، شیخ محمد تقی آملی, آخوند هیدجی، میرزا احمد آشتیانی، سید ابوالحسن رفیعی و امام خمینی.
و یکی از شروح کم نظیر شرح حکیم فرزرانه استاد علامه شهید مرتضی مطهری می باشد که هم به زبان فارسی و هم عربی نگاشته شده است.
وضعیت نشر
...
[ویکی نور] شرح المنظومة، تألیف حکیم حاج ملا هادی سبزواری (متوفی١٢٨٩ق)، از جمله منابع مهم در منطق و فلسفه اسلامی است. آیت‎الله حسن‎زاده آملی بر این کتاب حاشیه زده است. مقدمه و تحقیق آن نیز به قلم مسعود طالبی است.
مقصود حکیم سبزوارى از این تألیف، ایجاد زمینه و دیدگاه عمومى منطقى، فلسفى و عرفانى براى ورود و فهم درس اسفار اربعه ملا صدرا بود. وى با زبردستى و مهارت خاصى موفق به‏ انجام این امر شد.
هیچ کتابى پس از تألیف شرح منظومه، تاکنون نتوانسته جایگزین آن از حیث روش و مبانى گردد.
حکیم متأله سبزوارى، با انگیزه تلخیص و تنظیم یک دوره موضوعات منطقى، فلسفی و عرفانى، در سال 1240ق، سرودن اشعار خود را آغاز و در سال 1260ق، به پایان برد.
«اللئالی المنتظمة»، طبق گفته مؤلف‏ پس از حکمت منظومه، تألیف شده است.
جلد اول این اثر پنج جلدی در موضوع منطق، «اللئالی المنتظمة» و دیگر جلدهای آن در موضوع فلسفه، «غرر الفوائد» نامیده شده است. محقق اثر بر جلد اول، دوم (قریب به 30 صفحه در ذکر شرح حال ملا هادی سبزواری و آثار او) و چهارم (قریب به پنجاه صفحه با موضوع اهم اشکالات پیرامون فلسفه و عرفان اسلامی و تبیین جایگاه طبیعیات قدیم در فلسفه اسلامی و ریشه تحولات تاریخی آن) کتاب مقدمه نوشته است. آیت‎الله حسن‎زاده، نیز بر جلد اول و چهارم مقدمه کوتاهی نوشته است.

جملاتی از کاربرد کلمه شرح المنظومه

بنابراین به امر پدر به دانشسرای عالی رفت و در رشته ریاضی شروع به تحصیل کرد و توانست از استادانی همچون دکتر هشترودی و استادانی که تازه از پاریس برگشته بودند، استفاده کند. تبحر او بیش‌تر در سه علم ریاضی، منطق و موسیقی است. هر چند در کنار این سه مسلط بر علوم اسلامی و فلسفه نیز هست؛ شایان توجه است که سید عبدالله انوار در کنار آموزش آکادمیک، با نظارت پدر اقدام به فراگیری دروس حوزوی نموده‌است. او در ایام جوانی کتاب شرح المنظومه سبزواری را بر مرتضی مطهری خوانده‌است.