قحطان
معنی کلمه قحطان در فرهنگ فارسی
ابن عامر بن سالح پدر قبیله ایست
معنی کلمه قحطان در دانشنامه اسلامی
نسب شناسان، مورخان و جغرافی دانان مسلمان ، قحطان را پدر تمامی مردمان یمن دانسته اند. یمنیها خود را بنوقحطان، قبایلِ قحطان یا قحطانی می خوانند، همچون قبایل شمالی که خود را عدنانی (جد قبایل شمالی) می نامند. اگر چه برخی ترجیح می دهند قحطان را با معد پسر عدنان یا با نزار پسر معد مقایسه کنند.
نسب قحطان
نسب رایج و مشهور قحطان چنین است: قحطان بن عابربن شالخ بن ارفخشذ بن سام بن نوح . دراین نسب، فالخ برادر قحطان است. نسب مذکور متأثر از نسب نامه ای است که، با اندکی اختلاف، در تورات آمده، هر چند که به جای قحطان از نامی مشابه، یعنی یقطان، استفاده شده است. برخی از نسب شناسان عرب، یقطان را برادر یا پسر قحطان دانسته اند. از سوی دیگر، نام یقطان در تورات از فعل عبری «قاطن» به معنای «کوچک شده» گرفته شده و بنا براین، شاید منظور برادرکوچکتر بوده و چون این معنی در نظر قحطانیان سازگار نبوده است، آن را وارونه کرده و مدعی شده اند که یقطان به معنای جبار (یا ابرمرد) است. برخی نیز معتقدند که قحطان معرّب یقطان است .
نسب نامه دیگر
برخی قحطان را پسر هود پیامبر معرفی کرده و هود را همان عابر پنداشته اند. همچنین برخی از نسب شناسان وابسته به قحطان، مدعی اند که نسب قحطان به طور مستقیم به اسماعیل پسر ابراهیم علیهماالسلام می رسد. طبق این نسب نامه، قحطان پسر همیسع بن تیمن بن نبت بن اسماعیل بن ابراهیم است. این نسب به منظور پیوند زدن قحطانیان به خاندان پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم ایجاد شده است. دربارۀ تعداد فرزندان قحطان نیز اختلاف هست: ابن کلبی ۱۴ تن از آنان را نام برده و همدانی تعداد آنان را در یک جا ۳۶ تن و در جای دیگر ۲۴ تن ذکر کرده است.
پاشاهی آل قحطان
...
جملاتی از کاربرد کلمه قحطان
آفتاب گوهر عباس امام الحق که هست ابر انعامش زوال قحط قحطان آمده
سماعیل چون زین جهان درگذشت جهانگیر قحطان بیامد ز دشت
عرب شیبانی در گذشته دور و پیش از عربهای جبَاره از مناطق عربستان به ایران مهاجرت کرده و در ابتدا به حدود تربت جام و تربت حیدریه خراسان رفته و مدتها در آن ولایت ماندگار شدند، سپس به فارس مهاجرت کردند. جمعیتی از آنها نیز ساکن شهر شیبان در استان خوزستان میباشند. عرب بنی شیب از جمله نود و دو طایفهٔ منتسب به قوم جذام میباشند که قوم جذام با پانزده واسطه به قوم بنی قحطان میرسید.
یکون فی جیش و ایّ جیش من آل قحطان و آل البیش