فرهادمیرزا
معنی کلمه فرهادمیرزا در دانشنامه آزاد فارسی
معنی کلمه فرهادمیرزا در دانشنامه اسلامی
فرهاد میرزا تحت تربیت و آموزش میرزا عیسی قائم مقام فراهانی حسینی، ملقب به میرزا بزرگ و سید الوزرا، صدر اعظم مقتول که از مفاخر منشیان و نویسندگان و ادبا و وزراء کشور بود، قرار گرفت و حدّت ذهن، حافظه قوی، دقت نظر، حسن سیاست، کیاست و زیرکی وی، اسباب رشد اجتماعی او را فراهم آورد و مورد اعتماد طبقات مختلف قرار گرفت، از این رو به معتمد الدوله ملقب گردید.
فرهاد میرزا و برادرش بهمن میرزا، پس از تکمیل تحصیلات به حکومت شهرستان ها منصوب شدند. اولی به حکومت کردستان و دومی به حکومت اردبیل.
فرهاد میرزا چند سال حکومت اصفهان را نیز بر عهده داشت و پس از آن چند سال به حکومت فارس منصوب گردید و در خلال مسافرت ها، مطالعات خود را تکمیل نموده، از اساتید عصر در فنون تاریخ، جغرافیا، حساب، نجوم، هیئت، هندسه، زبان انگلیسی، فرانسه و فنون دیگر، مهارتی یافت.
چیزی که در مورد شخصیت علمی و فرهنگی او بیشتر، خودنمایی می کند، تحقیق و تتبع او در ضمن رتق و فتق امور مملکت داری و حکمرانی اوست.
کتاب «جام جم» در جغرافیا، «قمقام زخار و صمصام بتار» در مصیبت وقایع کربلا، «کنزالحساب» در شرح «خلاصة الحساب» مرحوم شیخ بهایی، به فارسی، «هدایة السبیل» در سفرنامه مکه معظمه، فرهنگ جغرافیایی ایران، کتاب نصاب انگلیسی، تصحیح و چاپ (تذکرة الخواص) ابن جوزی و (وفیات الاعیان) ابن خلکان.
جملاتی از کاربرد کلمه فرهادمیرزا
۱۱۶۸، در دوره حکومت خسروخان (۱۱۶۸–۱۱۷۶)، فرزند احمدخان اردلان؛ دوره لطفعلی خان اردلان (۱۲۰۴–۱۲۰۹)؛ دوره خسروخان (۱۲۴۰–۱۲۵۰)، فرزند امان اللّه خان بزرگ؛ دوره امان اللّه خان ثانی (۱۲۶۵–۱۲۷۶)؛ و ۱۲۸۶ در زمان فرهادمیرزا (۱۲۸۴–۱۲۹۱)، عموی ناصرالدین شاه، که در مدت حکومت در کردستان جافها را به سختی شکست داد. در این نبردها، جافها به سوی شهرزور در عراق عقبنشینی میکردند