شارل دهم. [ ل ِ دَ هَُ ] ( اِخ ) نواده لوئی پانزدهم و آخرین پسر لوئی فرزند ارشد لوئی پانزدهم و برادر لوئی شانزدهم و لوئی هجدهم. مادرش ماری ژوزف دوساکس میباشد. وی به سال 1757 م. در ورسای تولد و به سال 1836 م. وفات یافت. در سال 1824 م. بجای لوئی هجدهم بر تخت سلطنت فرانسه نشست. عدم متانت از مختصات اخلاقی او به شمار می رفت ، به سال 1789 م. مهاجرت کرد.اجرای قانون هتک حرمت مقدسات ، پرداخت غرامات به مهاجران ، قانون ضد آزادی مطبوعات ، نفوذ یسوعیان و انجمن کاتولیک ها، به هنگام وزارت ویلل تنفر عام را نسب به این پادشاه برانگیخت و این نفرت عمومی را پیروزی ناوارن و جلوس مارتیناک در سال 1828 م. بر مسند وزارت تخفیف نداد. مجلس که به کابینه پولینیاک عدم اعتماد کامل ابراز داشته بود بفرمان او منحل شد لیکن نتیجه انتخابات بعدی به نفع مخالفان و اقلیت بود. فرامین ژوئیه 1830 که انحلال مجلس را پیش از تشکیل اعلام میداشت و قانون اساسی را تغییر می داد و آزادی مطبوعات را ملغا میساخت موجب بروز انقلاب سال 1830 و جلوس لوئی فیلیپ به تخت سلطنت گردید و اندکی پیش از این تاریخ واقعه تصرف شهر الجزیره اتفاق افتاده بود. شارل دهم. [ ل ِ دَ هَُ ] ( اِخ ) شارل گوستاو. جانشین کریستین ملکه سوئد است. وی به سال 1622م. تولد و به سال 1660 م. وفات یافت.
معنی کلمه شارل دهم در فرهنگ فارسی
یا شارل گوستا و جانشین کریستین ملکه سوئد است .
معنی کلمه شارل دهم در دانشنامه آزاد فارسی
شارل (فرانسه ۸) دهم (۱۷۵۷ ـ ۱۸۳۶)(Charles X) پادشاه فرانسه از ۱۸۲۴. نوۀ لوئی پانزدهم و برادر لوئی شانزدهم و لوئی هجدهم. قبل از شاهی به کنتِ آرتوا معروف بود و در این دوران در دربار به هرزگی شهره و به سیاست های ارتجاعی دلبسته بود. پس از بازگشت به فرانسه و انقلاب فرانسه رهبر گروه سلطنت طلبان افراطی شد که برادر او لوئی هجدهم را در ۱۸۱۴ بر تخت نشاندند. در آغاز انقلاب فرانسه به انگلستان گریخت و بعد که با مرگ لوئی هجدهم بر تخت نشست کوشید دستاوردهای انقلاب را به عقب برگرداند. در ۱۸۳۰ شورشی درگرفت و او دوباره به انگلستان گریخت.
جملاتی از کاربرد کلمه شارل دهم
لوئی هجدهم در ۱۶ سپتامبر ۱۸۲۴ مرد. او را در سن دنی به خاک سپردند. پس از او برادرش شارل دهم بر تخت نشست.
در ۱۰ ژوئیه ۱۸۳۰، پیش از اعلام این فرمان، گروهی از ثروتمندان به سرپرستی آدولف تیر در پاریس دربارهٔ روش برخورد با شارل دهم به کنکاش نشستند. شارل دهم در ۲۵ ژوئیه ۱۸۳۰ میلادی، فرمان خویش را اعلان کرد. همزمان با اعلان فرمان پادشاه، مطبوعات آزاد به نکوهش از او پرداختند. مردمان پاریس با شور میهنی فراوان به بسیج نیرو و سنگربندی در درون شهر پرداخته و ضمن دفاع از مطبوعات آزادیخواه، به مطبوعات هوادار پادشاه تاختند و بنیاد پادشاهی را فلج ساختند. مجلسیان نیز رفتار شارل دهم را به باد سرزنش و توبیخ گرفتند.
سرانجام شارل دهم در ۳۰ ژوئیه ۱۸۳۰ میلادی کنارهگیری کرد. بیست دقیقه پس از آن پسرش دوک لانگولم نیز راه پدر را پی گرفت و کنارهگیری نمود. تخت و تاج باید به هنری پنجم میرسید ولی مجلس نمایندگان لوئی فیلیپ را به پادشاهی برگزید و این چنین سلطنت ژوئیه آغاز شد.