لویی
معنی کلمه لویی در فرهنگ عمید

لویی

معنی کلمه لویی در فرهنگ عمید

= لوخ

معنی کلمه لویی در دانشنامه عمومی

لویی (گیاه). لویی یا لوئی ( نام علمی: Typha latifolia ) نام یک گونه از سرده لویی است. این گیاه علفی و پایا دارای برگ های پهن می باشد و پهنای برگ آن ۲ تا ۴ سانتی متر است. ارتفاع گیاه بوربا ۱/۵ تا ۳ متر می باشد. نام های دیگر این گیاه در فارسی عبارتند از: لوخ، گُرز، و توتک. از برگ های آن در حصیربافی، سبدبافی و ملات ها استفاده می شود.
لوئی گیاهی آبزی است با ریزوم ضخیم افقی که برگ های تسمه ای از انتهای ریزوم خارج می شود. انتشار جغرافیایی آن شامل مناطق استوایی و معتدله است. این خانواده شامل یک جنس Typha با حدود ۱۵ گونه است.
در ایران حدود ۶ گونه از این جنس در آب های شیرین و کم عمق در حاشیه رودخانه ها، تالاب ها، دریاچه ها و آب های راکد می روید. برگ های لوئی در تهیه حصیر و سبدهای حصیری به کار می روند. در تالاب پریشان این گیاه برای پرندگان و سایر جانوران پوشش خوبی به شمار می رود. این گیاه به طور پراکنده و به همراه گیاه نی می روید.
لوئی گیاهی است که در مرداب ها و نیزارها می روید و بر روی ساقه ای که به شکل نَرک از هم جدا می شود، چیزی شبیه گُرز می شود. این گرز لوله ای پس از مدتی از هم می پاشد و شبیه قاصدک به هوا می پرد.
لویی گیاهی است چندساله با ساقه های زیرزمینی و میوه های استوانه ای مخمل مانند به رنگ قهوه ای و خرمایی. بومی مرداب ها، برکه ها و باتلاق های معتدل و آب های شیرین است و با ویژگی برگ ریزان پاییزی که ارتفاع آن به یک تا دو متر و البته در مناطقی از قبیل کالیفرنیا، تکزاس، مکزیک و آرژانتین، ارتفاعش به ۵ متر نیز می رسد.
لویی معمولاً در آب های راکد و کنار نهرها می روید. دارای ساقه ای بلند و عمودی است که انتهای آن به دو شاتون تراکم استوانه ای شکل که در حقیقت گل های آن هستند و یکی روی دیگری قرار دارد، ختم می شوند. دارای دو نوع نر و ماده می باشند. پس از دوران گلدهی، گل های نر فرو ریخته و می افتند و تنها یک محور برهنه نازک از آن باقی می ماند، اما گل های ماده رشد کرده و ضخیم می شوند و در وقت رسیدن میوه ها به شکل یک چماق یا گرز استوانه ای در می آید و به همین علت آن را گرز می نامند.
دانه های آن را کرک های پنبه ای پوشانیده که شبیه پنبه می باشند و باعث می شود که دانه پس از رها شدن در زمستان و حتی تا اوایل فروردین به همراه باد به آسانی به اطراف پراکنده شود. برگ های آن باریک و دراز است که از قاعده ساقه خارج و به طور عمودی تا راس ساقه بالا می رود. قسمت زیرین گیاه را ساقه زیرزمینی ضخیمی تشکیل می دهد که به طور افقی قرار گرفته و ریشک های گیاه به آن متصل و در خاک فرورفته اند.

معنی کلمه لویی در دانشنامه آزاد فارسی

لوئی (گیاهان)
علف هایی بلند و آبزی از جنس Typha و متعلق به خانوادۀ Typhacea. گل آذین این گیاهان همیشه خارج از آب قرار دارد. سنبلۀ نَر و مادۀ آن ها در امتداد یک محور طوری قرار می گیرند که گل آذین ماده همیشه پایین تر از گل آذین نر است. گل های نر دارای گردۀ فراوان اند و در برخی کشورها از آن نوعی کلوچۀ مغذی و سرشار از ویتامین تهیه می کنند. در شمال ایران نیز این گرده ها را با نام «ورود» می خورند. ریزوم (ساقۀ زیرزمینی) لوئی نیز در برخی کشورها ازجمله چین، مصرف غذایی دارد. در ویتنام، این عضو را به صورت کمپوت استفاده می کنند و اهالی زابل آن ها را به مصرف احشام می رسانند. کرفو، گرز، گرزمال و تیفا از دیگر نام های لوئی اند.

جملاتی از کاربرد کلمه لویی

وی بین سال‌های ۱۸۳۵ تا ۱۸۳۷ نوشتن تاریخچه ای از دریانوردی فرانسه را شروع کرد. در کتاب دیگرش "آرتور"۱۸۳۸ و نیز "ماتیلد"۱۸۴۱ همچنان توجه خود را به زندگی افراد سطح بالای جامعه معاصر معطوف کرد، اما بعدها بیشتر به خرابی‌های اجتماعی که ضرورت انقلاب صنعتی را در فرانسه خاطرنشان می‌کرد، توجه نشان داد. پس از انقلاب سال ۱۸۴۸، سو به عنوان نماینده سوسیالیست مجلس ملی انتخاب شد. این سمت تنها برای مدت کوتاهی پذیرای وی بود. در سال ۱۸۵۱ و پس از کودتای لویی ناپلون، اوژن سو به ساووی تبعید شد. وی هنگامی که در تبعید به سر می‌برد، در آنسی ساووی به تاریخ ۳ اوت ۱۸۵۷ درگذشت.
«دلفین» در ۱۷ ژوئن ۱۷۶۷ (۲۷ خرداد ۱۱۴۶ خورشیدی) در شبه جزیره تاهیتی ایتی «تاهیتی کوچک» لنگر انداخت اما به سرعت آن را ترک نمود، تا لنگرگاه بهتری بیابد. سرانجام والیس خلیج ماتاوای را در ۲۳ ژوئن انتخاب نمود. اگرچه اسپانیایی‌ها حدود ۱۷۰ سال قبل و در سال ۱۵۹۵ از جزایر مارکیز بازدید نموده بودند، والیس رسماً اوتاهیتی را تصاحب نموده و که آن را «جزیره پادشاه جورج سوم» نامید. درحدود یک سال بعد، دریانورد فرانسوی لویی آنتوان دو بوگنویل در هیتیآ درسمت مقابل تاهیتی پا به ساحل گداشت و بی خبراز دیدار قبلی والیس، مدعی تصاحب آن برای پادشاه فرانسه فرانسه شد.
این نهاد در سال ۱۹۸۲ میلادی توسط برنارد شاردر و موریس تراریو-لومیر، نوهٔ لویی لومیر، تأسیس شد. برتران تاورنیه ریاست آن را عهده‌دار است. این موزه در مسکنی متعلق به خاندان لومیر واقع است.
دوران متوسطه را در دبیرستان اپینال و سپس دبیرستان لیسه لویی لوگران پاریس گذراند. وی پس از دو بار ناکامی در امتحانات ورودی اکول نرمال سوپریور، در ۱۸۷۹ وارد این مدرسهٔ عالی شد. هم‌ورودی‌های او در این سال از مستعدترین‌های قرن نوزدهم بودند و بسیاری از همکلاسی‌هایش مانند آنری برگسون و ژان ژورس بعدها به چهره‌های بزرگ روشنفکری تاریخ فرانسه تبدیل شدند.
ماری لوییز ملکه لهستان اولین بار وی پیشنهادی از پادشاه تازه انتخاب شده لهستان و دوک بزرگ لیتوانی، در سال ۱۶۳۴ به‌دست‌آورد، اما در نهایت وی با سسیلیا رناتا از اتریش، دختر فردیناند دوم، امپراتور مقدس روم و ماریا آنا ازدواج کرد از جهتی این تصمیم برای فرانسه بسیار نامناسب بود و لویی به شدت خشمگین بود زیرا اتحاد جدیدی بین امپراتوری اتریش و امپراتوری لهستان و لیتوانی برقرار شد.
در تاریخ 13 مارس سال 1809 میلادی آسن توسط لویی بناپارت پادشاه وقت هلند رسماً از روستا به شهر تبدیل شد، در آن زمان آسن 150 خانه و 700 نفر ساکن داشت و به دلیل شهرت و جایگاه فرمانداران شهر پایتخت استان درنته لقب گرفت.
دوره مشروطیت دوامی نیاورد و لوئی شانزدهم طی شورش ۱۰ اوت ۱۷۹۲ عزل و جریان جمهوری‌خواهی چیره شد. جمهوری اول فرانسه در ۲۲ سپتامبر ۱۷۹۲ اعلام گشت. پس از اعلام جمهوریت، مجلس قانون‌گذار جای خود را به کنوانسیون ملی فرانسه داد تا قانون اساسی جمهوری فرانسه را تهیه کند. لویی شانزدهم به رأی همین کنوانسیون بود که در ۲۱ ژانویه ۱۷۹۳ اعدام شد.
پس از رویدادهای انقلاب ۱۷۸۹، پادشاهی لویی شانزدهم از راه قانون محدود شد. با تشکیل مجلس ملی و انتخاب نمایندگان آن از سوی مردم، بوربون‌ها نیز قدرت مطلقشان را از دست دادند.