لاهیجان
معنی کلمه لاهیجان در لغت نامه دهخدا

لاهیجان

معنی کلمه لاهیجان در لغت نامه دهخدا

لاهیجان. ( اِخ ) خرّه ای از مهاباد آذربایجان.
لاهیجان. ( اِخ ) ( شهرستان... ) نام شهرستانی از شهرستانهای هفتگانه استان یکم ، گیلان. محدود از شمال به دریای خزر از خاور به شهرستان شهسوار و از باختر به شهرستان رشت و از جنوب به شهرستان قزوین ( خطالرأس سلسله جبال البرز ). طول آن از شمال به جنوب 44 و عرض آن 25 هزار گز است.
آب و هوا - قسمت جلگه این شهرستان که در ساحل دریا واقع گردیده مانند سایر نواحی گیلان معتدل و مرطوب است.قسمتهای کوهستانی سردسیر و خوش آب و هواست و ییلاق قراء جلگه محسوب میگردد.
ارتفاعات - سلسله جبال البرز در جنوب شهرستان در دو رشته مشخص دیده میشود رشته اوّل که همه جا از ساحل مشاهده میشود نقاط مرتفع و قلل معظم آن بواسطه برودت زیاد عاری از اشجار است. این رشته از قله رفیع ورنک که در خاور سفیدرود بین دیلمان و سیاکل و رحمت آباد واقع است منشعب میگردد جهت آن خاور به باختری بوده در جنوب بالا اشکور به خشچال منتهی میشود این رشته در محلی بنام سی پل بوسیله رودخانه پلرود شکافته شده است. رشته دوم موازی با رشته اول از قله ورنک منشعب و در جهت جنوب خاوری ممتد و در جنوب بالا اشکور به قله خشچال منتهی میگردد. خط الرأس این رشته حد طبیعی رودبار الموت قزوین با دهستانهای سمام واشکورات این شهرستان است. مرتفعترین قلل رشته اوّل قله ورنک به ارتفاع 3500 گز - ناتشکوه 3000 گز سمام کوه 3250 گز و در رشته دوم گواته کل بارتفاع 3350 گز؛ خشچال بارتفاع 3600 گز است. دهستانهای دیلمان ، سمام اشکورات بین دو رشته فوق الذکر واقع شده اند.
رودخانه ، رودخانه های مهم شهرستان بشرح زیر است :
1 - پلرود ( پیله رود یا بزرگ رود ) سرچشمه آن ارتفاعات بالا اشکور بوده پس از پیوستن با چندین رود کوهستانی مانند تلیکان رود، کاکرود و غیره در محلی بنام سی پل با رودخانه چاک رود که سرچشمه آن از ارتفاعات دیلمان و دره های شاهی جان و لسبو است یکی میشود و درجهت شمال جاری و در محلی معروف به طول لات از کوهستان خارج و بوسیله انهار از خاور تا حدود کلاچای و از باختر تا حومه لنگرود برده میشود و بمصرف برنج کاری میرسد.
2 - نهرهای حشمت رود، کیاجوب و نهر چهارده که از رودخانه سفید رود منشعب میشوند قراء دهستانهای لفمجان. دهشال و املش را مشروب میکند.
3 - شمرود - سرچشمه آن دره کوههای شمالی دیلمان است که پس ازپیوستن با رودهای باباکوهی و بالا رود قراء دهستان سیاهکل و برخی از قراء حومه لاهیجان را مشروب میکند. علاوه بر این رودها چندین رودخانه دیگر مانند خرارود، خشک رود، سیاهکل رود، مرسارود و سامان رود از ارتفاعات جنوبی ( رشته اول ) سرچشمه گرفته به مصرف آبیاری میرسد. رودهای مذکور به دریای خزر منتهی میگردند. محصولات : محصولات عمده شهرستان لاهیجان بترتیب اهمیت عبارتند از: در قسمت جلگه برنج ، چای ، ابریشم. کنف ، بادام زمینی ، نی شکر و در نقاط کوهستانی مخصوصاً اشکور پائین فندق خوب بعمل می آید غلات نیز بطور دیمی زراعت میشود. دام داری : در این شهرستان در نقاط میان بند ( بین جلگه و کوهستان ) معمول و گله داران را گالش مینامند. معمولا در فصول پائیز و زمستان گله های گوسفند و گاو درقشلاق نگاهداری میشود و در اردیبهشت ماه به سمت ییلاقات و دیلمان و اشکورات حرکت میکنند. گاوداران بعد ازدو ماه و گوسفندداران بعد از 5 ماه به قشلاق باز میگردند. محصولات دامی احتیاجات شهرستان را تأمین میکندو صادرات نیز دارند.

معنی کلمه لاهیجان در فرهنگ فارسی

شهرستانی است در گیلان . شمال آن دریای خاور شهرستان شهسوار باختر شهرستان رشت جنوب شهرستان قزوین جلگه و کوهستانی معتدل و مرطوب سردسیر و خوش آب و هوا رودها : پلرود شلمان رود و شهرود دارای ۷۱۱ آبادی و حدود ۲۷۵/۳٠۱ تن سکنه . محصول برنج چای ابریشم کنف بادام زمینی نیشکر غله فندق . فاصله تا تهران ۳۴۱ کیلومتر .
حمد الله مستوفی گوید لاهیجان از اقلیم چهارم است طولش از جزایر خالدات فدک و عرض از خط استوا لح شهری بزرگ است و دار الملک جیلانات آبش از جبال بر میخیزد و حصلش ترنج و میوه های گرمسیری فراوان است مرکز شهرستان لاهیجان کنار شمرود

معنی کلمه لاهیجان در دانشنامه عمومی

لاهیجان (تبریز). لاهیجان، شهری در بخش خسروشاه شهرستان تبریز در استان آذربایجان شرقی ایران است.
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵، جمعیت شهر لاهیجان برابر با ۵٬۴۳۰ نفر ( ۱٬۶۶۳ خانوار ) بوده است.
لاهیجان (رفسنجان). لاهیجان، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان رفسنجان در استان کرمان ایران است.
این روستا در دهستان رزم آوران قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۶۰۰۰ نفر ( ۱۵۰۰ - خانوار ) بوده است
معنی کلمه لاهیجان در فرهنگ فارسی
معنی کلمه لاهیجان در دانشنامه عمومی
جملاتی از کاربرد کلمه لاهیجان

جملاتی از کاربرد کلمه لاهیجان

۹. سید حسین کیا نوهٔ سید علی‌کیا، لاهیجان ۸۳۳
آهندان نام دهستانی است در بخش مرکزی شهرستان لاهیجان در استان گیلان.
مسجد چهار پادشاهان یا چهار پادشاه یکی از آثار تاریخی شهر لاهیجان و مدفن چهار تن از شاهان کیایی بیه پیش است. این اثر با شماره ۳۲۲ در تاریخ ۱۳۱۷/۰۸/۲۱ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است. این مسجد در ابتدای خیابان کاشف و روبروی مسجد جامع شهر لاهیجان و حمام گلشن قرار دارد.
ایشکأ ، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان لاهیجان در استان گیلان ایران است.
از لاهیجان به عنوان یک اقلیت تشکیل شد.
بالامحله پاشاکی، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان لاهیجان در استان گیلان ایران است.
بالابیجارانکیش، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان لاهیجان در استان گیلان ایران است.
این روستا در دهستان لاهیجان شرقی قرار داشته و بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵ جمعیت آن ۸۷۶ نفر (۱۳۹ خانوار)
بیشترین مراکز تجاری شهر لاهیجان از قبیل حمام تاریخی گلشن تا کاروانسرای محمدعلیخانی که هم‌اکنون با این نام برقرار است به وی تعلق داشت.
ابوالحسن کریمی دردشتی (۱۳۲۷–۱۳۶۵) سیاستمدار و قاضی ایرانی بود. او در دهه ۱۳۶۰ به مدت بیش از سه سال دادستان کل انقلاب اسلامی گیلان و فرماندار لاهیجان بود.