( لاهة ) لاهة. [ هََ ] ( ع اِ ) مار. قیل اللات للصنم فمنها سمی بها ثم حذفت الهاء. ( منتهی الارب ) ( اقرب الموارد ). لاهه. [ هَِ ] ( اِخ ) پایتخت کشور هلند. شهری نزدیک دریای شمال دارای 435 هزار سکنه. و دیوان داوری بین المللی بدانجاست. و این دیوان در روز سه شنبه سی و یکم تیرماه 1331 هَ. ش. با همه تشبثات انگلیس رأی به عدم صلاحیت خود ( در امر ملی شدن نفت ایران ) داد یعنی دخالت دولت انگلیس را در این مورد رد کرد.
معنی کلمه لاهه در فرهنگ فارسی
هلندی شهر عمده و مقر دولت هلند کنار دریای شمال ۴۷۱٠٠٠ تن سکنه هواپیما- سازی بافندگی زرگری جواهر سازی مقر [ کاخ صلح ] [ دادگاه بین المللی لاهه ] و موزه های بزرگ آثار هنری جهان در این شهر میباشد . پایتخت کشور هلند
معنی کلمه لاهه در دانشنامه عمومی
لاهه ( به فرانسوی: La Haye ) ( نام رسمی در زبان هلندی: Den Haag تلفظ: دِن هاخ ( شنیدن ) ) شهری در غرب کشور هلند و پایتخت اداری این کشور است. لاهه مرکز استان هلند جنوبی نیز است. نام این شهر در زبان فارسی از نام آن در زبان فرانسه ( La Haye ) گرفته شده است. نخستین بار در سال ۱۲۴۲ از لاهه به عنوان Die Haghe نام برده شد. در سده پانزدهم، نام des Graven hage مورد استفاده قرار گرفت، به معنای واقعی کلمه "The Count's Wood"، با مفهوم هایی مانند "The Count's Hedge, Private Enclosure or Hunting Grounds". "" Gravenhage "از قرن ۱۷ به بعد به طور رسمی برای این شهر استفاده می شد. امروزه این نام فقط در برخی اسناد رسمی مانند گواهی های تولد و ازدواج استفاده می شود. خود شهر از "دن هاگ" در تمام ارتباطات خود استفاده می کند. لاهه یکی از مقرهای سازمان ملل متحد است، به گونه ای که ستاد چند مؤسسه این سازمان در این شهر قرار دارد. به این شهر لقب «پایتخت حقوقی جهان» نیز داده اند. لاهه به عنوان خانه حقوق بین الملل و داوری شناخته می شود. دادگاه بین المللی دادگستری، اصلی ترین بازوی قضایی سازمان ملل متحد، و همچنین دادگاه کیفری بین المللی، دادگاه داوری، یوروپول و تقریباً ۲۰۰ سازمان دولتی بین المللی دیگر در این شهر واقع شده است. جمعیت این شهر بر اساس آمار سال ۲۰۰۷ برابر با ۴۷۴٬۲۴۴ نفر بوده است. لاهه پس از آمستردام و روتردام، سومین شهر بزرگ هلند به شمار می رود. این شهر با بیش از ۱ میلیون جمعیت شهری، سومین شهر بزرگ هلند پس از آمستردام و روتردام است. منطقه روتردام – کلانشهر لاهه، با جمعیت تقریبی ۲٫۷ میلیون نفر، دهمین منطقه بزرگ اتحادیه اروپا و پرجمعیت ترین منطقه در این کشور است. در غرب هلند، لاهه در مرکز محله های هاگلندن قرار دارد و در گوشه جنوب غربی محله بزرگ تر راندستاد قرار دارد. این منطقه بخشی از استان رومی ژرمانیا پایین بود و نزدیک به مرز امپراتوری، آهکهای آلمانی - رائتیایی فوقانی بود. در سال ۱۹۹۷، چهار نقطه عطف رومی در Wateringse Veld کشف شد. نسخه های اصلی آن در موزه «موزه» است. این نقاط عطف فاصله از نزدیکترین شهر روم، فروم هادریانی ( ووربورگ امروزی ) را نشان می دهد و می توان آن را به دوران سلطنت امپراطوران آنتونینوس پیوس ( ۱۳۸–۱۶۱؛ ستون به تاریخ ۱۵۱ ) ، کاراکالا ( ۲۱۱–۲۱۷ ) ، گوردین مربوط می شود.
معنی کلمه لاهه در دانشنامه آزاد فارسی
لاهه (The Hague) (به هلندی: اِس ـ خراوِنـْهاخه؛ دن هاخ) مرکز قانون گذاری و قضایی هلند و مرکز استان هلند جنوبی (زوید هولاند)، واقع در ۳ کیلومتری دریای شمال. ۴۶۵,۹۰۰ نفر جمعیت دارد (۲۰۰۳). با کانال به روتردام و آمستردام (پایتخت رسمی کشور) متصل شده است. پس از جنگ جهانی اول، کمیته ای از شورای جامعۀ ملل در ۱۹۲۰ در لاهه برای پیشبرد امور دایمی دیوان بین المللی دادگستری تشکیل شد. دیوان بین المللی دادگستری در اواخر آن سال، درپی نشست ژنو در سوئیس، در لاهه تأسیس شد. در مۀ ۱۹۹۳، سازمان ملل متحد در لاهه دادگاه بین المللی جنایات جنگی را برای یوگسلاوی سابق تشکیل داد. هدف آن محاکمۀ عاملان جنایت های جنگی در مناقشات یوگسلاوی سابق (به ویژه در بوسنی ـ هرزگووین) از ۱۹۹۱ بود. بین ۱۹۹۳ و ۲۰۰۱ این دادگاه جنایت های جنگی حدود ۱۰۰ نفر را محکوم کرد. لاهه در اطراف شکارگاهی در نزدیکی قلعه ای متعلق به ۱۲۴۸م گسترش یافت. این قلعه اکنون مرکز چندین بناست که زمانی اقامتگاه کنت های هلندی بود. پارلمان ایالت ها در ۱۵۸۵ در این شهر تأسیس شد و از قرن ۱۷، لاهه به مرکز دیپلماسی اروپایی تبدیل شد. اتحاد سه گانه بین انگلستان، سوئد، و هلند در ۱۶۸۸ در لاهه امضا شد؛ کنفرانس بین المللی صلح نیز در ۱۸۹۹ در لاهه تشکیل شد. قلعۀ لاهه را ویلیام دوم، کنتِ هولاند، بنا کرد و در گذشته پیرامون آن خندق کنده بودند. تالار گوتیک شهسواران (۱۲۸۰م). محل جلسه های سالانۀ پارلمان بود. سایر بناهای مهم آن عبارت اند از ساختمان شهرداری (۱۵۶۵) و کاخ صلح (۱۹۱۳)،که دیوان بین المللی دادگستری در آن قرار دارد.
جملاتی از کاربرد کلمه لاهه
رضا پهلوی در آذرماه ۱۳۹۰، خواهان محاکمه علی خامنهای، به اتهام ارتکاب «نقض حقوق بشر و جنایت علیه بشریت» در دیوان بینالمللی کیفری شد. رضا پهلوی، در خردادماه ۱۳۹۱ در سفر به هلند در دیدار با لوئیسمورنواوکامپو، دادستان دادگاه بینالمللی لاهه شکایت خود را از رهبر جمهوری اسلامی ایران به اتهام «جنایت علیه بشریت» به دادگاه بینالمللی کیفری تسلیم کرد.
مثلث لاهه اتحاد سهگانهای بود که در سال ۱۶۶۸ بین انگلستان، سوئد و جمهوری هلند با هدف پشتیبانی از اسپانیا علیه فرانسه ایجاد شد.
وی در سال ۱۹۷۰ در شهر لاهه هلند، از پدر و مادری ترکیهایتبار متولد شد. پس از فارغالتحصیلی و مدتی فعالیت در زمینه مدیریت به همکاری با تئودور ون گوگ کارگردان هلندی پرداخت و در وبگاه او نوشتههایی را منتشر کرد. به زودی مقالات و نوشتههایش در روزنامههای هلند منتشر شد و پس از ترور ون گوگ، مسئولیت ستون وی در روزنامه مترو را به عهده گرفت.
در پی اعتراضات گسترده در ایران در تابستان ۲۰۰۹، در هلند، شهرهای آمستردام، خرونینگن، دلفت، روتردام و لاهه شاهد تظاهرات اعتراضی ایرانیان مهاجر و دانشجویان بودهاند. در ژوئیه ۲۰۰۹ یکی از بزرگترین تظاهرات ایرانیان هلند در آمستردام در اعتراض به خشونتها در ایران با سخنرانی شیرین عبادی برگزار شد.
دادگاه بینالمللی لاهه، اوهورو کنیاتا را متهم به جنایت علیه بشریت در جریان درگیریهای پس از انتخابات سال ۲۰۰۷ کردهاست و قرار بود وی را در ژوئیه ۲۰۱۳ در لاهه محاکمه کند.
بازیهای جهانی سوارکاری افئیآی ۱۹۹۴ مسابقات سوارکاری بود که در لاهه ، هلند و از تاریخ ۲۷ ژوئیه تا ۷ اوت ۱۹۹۴ برگزار شد.این مسابقات دومین دورهٔ این بازی ها بود که توسط فدراسیون جهانی سوارکاری و هر چهار سال یکبار انجام میگیرد.
آمستردام با این که پایتخت کشور هلند است، اما محل استقرار دولت نیست؛ دولت هلند، رئیس دولت، دفتر نخستوزیری و محل سکونت خاندان سلطنتی در شهر لاهه است. آمستردام، بزرگترین شهر هلند، و بزرگترین مرکز جذب گردشگر این کشور است.
به هنگام اعلام کمون پاریس، انترناسیونال اول فعالیت درخشانی انجام داد و از مبارزه قهرمانانه کارگران پاریس پشتیبانی کرد و پس از شکست آن، فعالیتهای پردامنهای را علیه ترور خونین بورژوازی فرانسه سازمان داد. پس از شکست کمون پاریس در همه کشورها فشار و تضییق علیه انترناسیونال اول شدت بیسابقهای یافت. عناصر مردد و متزلزل کنارهگیری کردند و به تدریج ادامه فعالیت مرکز کار انترناسیونال اول در اروپا غیرممکن شد. به این جهت درکنگره لاهه در سال ۱۸۷۲ تصمیم گرفته شد این مرکز به نیویورک منتقل شود.
آکادمی حقوق بینالملل لاهه از زمان تأسیس در سال ۱۹۲۳، مکانهایی را در کاخ صلح مورد استفاده قرار میدهد. در کنار ساختمان کاخ صلح، امکانات آکادمی شامل سالن آکادمی است که برای کنفرانسهای بینالمللی، کتابخانه کاخ صلح و همچنین مکانهای اداری دیگری ساخته شدهاست. ساختمانهای جدید توسط دو معمار به نامهای مایکل ویلفورد و مانوئل شوپپ طراحی و ساخته شدهاند. در کنار آکادمی حقوق بینالملل لاهه، کاخ صلح دارای بالاترین نهادهای قضایی مانند دیوان بینالمللی دادگستری و دفتر دادگاه داوری است. ایده ایجاد آکادمی حقوق بینالملل در کنفرانس لاهه در سال ۱۹۰۷ مورد توافق قرار گرفت. دولت هلند این ایده را پذیرفت و انجمن حقوق بینالملل نیز به نوبه خود آن را بررسی کرد.
دادگاه بینالمللی کیفری یوگسلاوی سابق در لاهه چندین نفر را به جرم جنایت علیه بشریت در این اردوگاه محاکمه کردهاست.حدود ۶٬۰۰۰ بوسنیایی و کروات در این اردوگاه نگهداری میشدند.صدها نفر در این اردوگاه بر اثر گرسنگی، بیماری یا ضرب و شتم کشتهشدند.