فریدون توللی

معنی کلمه فریدون توللی در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] فریدون تَوَلَّلی، شاعر و طنزنویس معاصر می باشد.
در ۱۲۹۸ش در شیراز زاده شد. پدرش، جلال، از اعیان و ملاّکان فارس بود. تولّلی در شش سالگی مادرش را از دست داد. تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در شیراز گذراند. در دبیرستان، بهاءالدین حسام زاده پازارگاد، مهدی حمیدی شیرازی و محمدجواد تربتی در پرورش استعداد شاعری و نویسندگی او مؤثر بودند. پس از فارغ التحصیل شدن در رشته ادبی، به تهران آمد و در رشته باستان شناسی از دانشگاه تهران لیسانس گرفت. در ۱۳۲۰ ش در اداره فرهنگ فارس در امور باستان شناسی به کار پرداخت.
نوشته های توللی
تولّلی از شهریور ۱۳۲۰ تا ۱۳۲۲ نوشته هایی طنزآمیز با نام التفاصیل درباره مسائل اجتماعی و سیاسی به تقلید سبک قدما در روزنامه های مختلف به چاپ رساند که یکی از آن ها موجب توقیف روزنامه فروردین شیراز شد و به جای آن روزنامه سروش انتشار یافت. تولّلی در آن جا و در روزنامه های اوقیانوس در شیراز و خورشید ایران در تهران قطعات التفاصیل را چاپ می کرد.
تبعید وی به لار
ملک الشعرا بهار او را تحسین کرده و در نامه ای به سروش وی را یادآور دوران جوانی خود خوانده است. تولّلی در ۲۱ بهمن ۱۳۲۲ عضو جمعیت آزادگان فارس شد. او در روزنامه ها به افشاگری درباره انتخابات و وکیلان منتخب مجلس پرداخت تا به حکم معاون استانداری فارس همراه رسول پرویزی و محمد باهری، از دیگر اعضای جمعیت، به بَستک لار تبعید شد، اما به تهران گریخت.
عضو حزب توده
...

جملاتی از کاربرد کلمه فریدون توللی

شاعر در این دفتر زبانی صریح و آشکار دارد و به گفته حقوقی، حرف خود را با استفاده از «ترکیب‌های رمانتیک کهنه، اما معمولِ آن سال‌ها» بیان می‌کند. شعرها، از نوع «نظم» و حرف‌های مستقیم است و در زبان، به شعرهای نادر نادرپور، فریدون مشیری و فریدون توللی نزدیک می‌شود.
خامه‌ای به علت اعتراض به سیاست‌های کمیته مرکزی حزب توده در دی ۱۳۲۶ به همراه خلیل ملکی، جلال آل‌احمد، فریدون توللی و تنی چند از اعضای حزب توده، جدا شد.