فرزندان امام موسی کاظم

معنی کلمه فرزندان امام موسی کاظم در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] فرزندان امام موسی کاظم (مزار). مزار فرزندان امام موسی کاظم (علیه السّلام)، زیارتگاهی در وسط صحن آستان کاظمین نزدیک به زاویه جنوب شرقی آن، بوده که به دو تن از فرزندان امام موسی کاظم (علیه السّلام) به نام های ابراهیم و اسماعیل، منسوب بود.بنای این زیارتگاه متشکل از یک ساختمان مستطیل شکل و دارای دو گنبد کوچک بود که نماهای بیرونی و دو گنبد بنا، کاشی کاری شده بود که در سال ۱۳۷۱ ه. ق، به بهانه ثابت نشدن انتساب آن به فرزندان امام کاظم (علیه السّلام)، ویران گردید و آثار آن، کامل از میان رفت.درباره نام این دو فرزند منسوب به امام موسی کاظم (علیه السّلام) و همچنین انتساب این بنا به فرزندان آن حضرت بین علما و مورخین اختلاف زیادی است و امروزه آثاری از آن بنا وجود ندارد.
تا حدود نیمه قرن بیستم میلادی، وسط صحن آستان کاظمین (علیه السّلام)، نزدیک به زاویه جنوب شرقی آن، زیارتگاهی وجود داشت که به دو تن از فرزندان امام موسی کاظم (علیه السّلام) به نام های ابراهیم و اسماعیل، منسوب بود و در زیارتنامه ای که در آنجا وجود داشت، از این دو فرزند، به صاحبان این زیارتگاه، یاد شده بود. با این حال علما و نویسندگان درباره نام این دو فرزند اختلاف نظر شدیدی داشته اند و در منابع موجود، در این باره هیچ اجماعی وجود نداشته است.
← دیدگاه سیدمهدی قزوینی
پیش از ارزیابی این اقوال، گفتنی است که مورخان و علمای انساب، درباره اینکه امام موسی کاظم (علیه السّلام)، یک یا دو فرزند، به نام ابراهیم داشته است، اختلاف نظر دارند. در بیشتر کتب تاریخ و تراجم ائمه (علیه السّلام)، برای آن حضرت (علیه السّلام)، تنها از یک فرزند به نام ابراهیم، یاد شده است؛
خصیبی، حسین بن حمدان، الهدایة الکبری، ص۲۶۳.
درباره تاریخ بنای اولیه این زیارتگاه، اطلاعی در دست نیست. اما می دانیم که سلیم پاشا، از رجال دوره عثمانی، بنای آن را که خراب شده بود، در زمان سلطان عبدالمجید عثمانی، در سال ۱۲۶۹ ه. ق، بازسازی کرد و عبدالباقی عمری و شیخ جابر کاظمی نیز اشعاری بدین مناسبت سرودند.
آل یاسین، محمدحسن، تاریخ المشهد الکاظمی، ص۹۹-۱۰۰.
...

جملاتی از کاربرد کلمه فرزندان امام موسی کاظم

امامزاده پنجه شاه واقع در شهرستان کاشان در استان اصفهان از سده‌های نخست اسلامی محل زیارتی مهمی بوده است. این بنا از زمان‌های کهن از تحصن گاه‌های مطمئن بوده است و چنانچه مجرمی به این محل پناهنده می‌شد، هیچ‌کس جرات نمی‌کرد او را به زور از این مکان بیرون بیاورد. تاریخ بنای این بنا به دوران سلجوقی باز می‌گردد، ولی بیشتر تزئینات داخل آن در دوران قاجار صورت گرفته است. این بنا که گفته می‌شود مکان دفن هارون از فرزندان امام موسی کاظم است، دارای گنبدی مخروطی شکل با صحن و بارگاه و ایوان و رواق‌های متعدد و یک ضریح بزرگ از نقره و طلا است.
فضل بن موسی بن جعفر ملقب به شاه ابوالفضل، از فرزندان امام موسی کاظم و برادر تنی علی بن موسی الرضا است. مدفن او که به صورت یک زیارتگاه درآمده، در جهرم قرار دارد. ساختمان آرامگاه در سال ۸۰۶ ه‍.ق به دستور محمد سلجوقی ساخته شده و در تاریخ ۱۳۵۳/۷/۲۱ با شماره ۱۰۰۴ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.