فاطمیان
معنی کلمه فاطمیان در فرهنگ فارسی
معنی کلمه فاطمیان در دانشنامه آزاد فارسی
معنی کلمه فاطمیان در دانشنامه اسلامی
دوران طولانی حکومت فاطمیان به ترویج و تقویت مذهب تشیع در شمال افریقا بخصوص کشور مصر انجامید. در این دوران مراکز بزرگی مانند جامع الازهر برای آموزش علوم اسلامی با گرایش اسماعیلی تاسیس شد و آثار مهم این مذهب نگاشته شد. فاطمیان در دوره حکومت خود با استفاده از نهاد دعوت و ارسال داعیان (مبلغان مذهب اسماعیلی) متعدد به سرزمین های دور و نزدیک موفق به رواج تشیع اسماعیلی در نقاط مختلفی از جهان اسلام مانند یمن، هند و مناطق شرقی ایران شدند.
درباره نسب خلفای فاطمی اختلاف نظرها بسیار بوده است. عبیدالله المهدی خود را از نسل عبدالله پسر امام جعفر صادق(ع) می دانست در حالی که امامان اسماعیلی از نسل محمد بن اسماعیل، دیگر فرزند امام صادق، بودند. برای اصلاح اختلاف نسب خلفای فاطمی -فرزندان عبیدالله مهدی- با امامان پیشین اسماعیلی، بعدها برخی از فاطمیان مدعی شدند که خلیفه دوم فاطمی پسر عبیدالله نبود بلکه از نسل محمد بن اسماعیل بود. خلیفه دوم فاطمی محمد نام داشت و کنیه اش ابوالقاسم بود و به لقب القائم خوانده می شد. بعدها در زمان المعز خلیفه چهارم فاطمی، فاطمیان راه دیگری برای حل این مشکل برگزیدند، آنان اعلام کردند که عبیدالله مهدی از نسل محمد بن اسماعیل بوده و از روی تقیه خود را از نسل عبدالله افطح معرفی می کرده است و نسبش چنین بوده است: عبیدالله بن حسین بن احمد بن عبدالله بن محمد بن اسماعیل بن جعفر الصادق. بدین ترتیب فاطمیان مدعی شدند که نسبشان به محمد بن اسماعیل می رسد.
جملاتی از کاربرد کلمه فاطمیان
یا خود بهای آب فزون از نفوس بود یا خون و جان فاطمیان رایگان فتاد
سپس فاطمیان رو که به فرمان خدای امتان را سپس جد و پدر راه برند
نخستین جنگ صلیبی (۱۰۹۶–۱۰۹۹ میلادی) اولین جنگ از مجموعه جنگهای صلیبی بهشمار میرود که در پی فرمان پاپ اوربان دوم برای بازپسگیری سرزمین مقدس، در جریان شورای کلرمون در سال ۱۰۹۵ میلادی آغاز شد. این لشکرکشی منجر به تصرف نیقیه، انطاکیه، اورشلیم و بخشی از آناتولی و کرانه شرقی دریای مدیترانه شد و لشکرهای مسلمانی که توسط سلجوقیان روم، اتابکان ترک شام و خلافت فاطمیان گسیل شدند، همگی شکست خوردند.
پس از مرگ خلیفه حاکم بأمرالله فاطمی (۱۰۲۱ م)، دیگر آزار و اذیتی از سوی فاطمیان به عیسویان نرسید و بازرگانان بیزانسی و ایتالیایی به بندرهای مصر رفت و آمد میکردند و همانند زائران از این شرایط سود میبردند. در این میان پیشروی ترکان سلجوقی در سرزمینهای شرقی مسلمانان باعث ترس و بیم دولتهای بیزانس و فاطمیان گردید و باعث شد روابط این دو دولت دوستانه شود. با پیروزی آلپ ارسلان در نبرد ملازگرد احتمال اتحاد میان فاطمیان و بیزانس از بین رفت و ارمنستان بهطور کامل به تصرف ترکان درآمد.
پسرت گر جگر است از تن تو، فاطمیان مر نبی را و علی را به حقیقت جگرند
ای پسر دین محمد به مثل چون جسدی است که بر آن شهره جسد فاطمیان همچو سرند
در قرن هشتم توسط جابر ابن حیان اختراع گشته بود که در آن از لعاب سفالین استفاده میشد. ابن روش خیلی زود و در قرن نهم در ایران محبوبیت یافت و در مصر نیز در طل خلافت فاطمیان در بین قرون دهم تا دوازدهم تولید شد. همزمان با تولید این ظروف در خاورمیانه، در اروپا نیز گسترش پیدا کردند و اول به اسپانیا و اندلس و سپس به ایتالیا راه یافت.
ما فاطمیان سید عالی نسبستیم اصل شرف استیم و کمال حسب استیم
چون شب دین سیه و تیره شود، فاطمیان صبح صادق، مه و پروین و ستارهٔ سحرند
شیعت فاطمیان یافتهاند آب حیات خضر دور شده ستند که هرگز نمرند