صفین

معنی کلمه صفین در لغت نامه دهخدا

صفین. [ ص ِف ْ فی ] ( اِخ ) و اِعراب آن اِعراب جموع و مالاینصرف است. ابی وائل شقیق بن سلمة را گفتند اشهدت صفین ؟ گفت : نعم و بئست الصفون. و آن موضعی است قرب رقه بر شاطی ءالفرات از جانب غربی بین رقه و بالس و بدانجا حرب صفین بود در غره صفر به سال 37 بین علی رضی اﷲ عنه و معاویه و در شمار اصحاب هر یک اختلاف است گفته اند معاویه با یکصد و بیست هزار بود و علی با نودهزار و گفته اند علی با یکصد و بیست هزار بود و معاویه با نودهزار و این درست تر است. و در این نبرد از دو لشکر هفتادهزار تن کشته شد بیست و پنجهزار تن از لشکر علی و چهل و پنج هزار کس از لشکر معاویه و از لشکر علی بیست و پنج صحابه بدری به قتل رسید و مدت توقف آنان به صفین صد و ده روز بود و نود جنگ بدان جا رخ داد و شعراء وصف صفین بسیار گفته اند... ( معجم البلدان ) :
زانم بعقل صافی کاندر دین
بر سیرت مبارز صفینم.ناصرخسرو.روز صفین و بخندق بسوی ثغر جحیم
عاصی و طاغی را تیغ علی بود مشیر.ناصرخسرو.آن کز بت تو آمد بر عترت پیمبر
از تیغ حیدر آمد بر اهل بدر و صفین.ناصرخسرو.
صفین. [ ص َف ْ ف َ ] ( ع اِ ) تثنیه صف ، در حالت نصبی و جری. رجوع به صف شود.

معنی کلمه صفین در فرهنگ فارسی

موضعی است نزدیک رقه در ساحل فرات از جانب غربی بین رقه و بالس . یا جنگ صفین . جنگی بود که در غره صفر ۳۷ ه.ق . بین علی ۴ بن ابی طالب و معاویه در گرفت . در تعداد یاران هر یک اختلاف است . گفته اند معاویه با ۱۲٠٠٠٠ تن و علی ۴ با ۹٠٠٠٠ تن بود و عکس این نیز گفته اند ( قول اخیر را ارجح دانند ).درین جنگ از طرفین ۷٠/٠٠٠ تن کشته شدند ( ۲۵٠٠٠ تن از لشکر علی ۴ و ۴۵٠٠٠ تن از لشکر معاویه ). مدت توقف آنان در صفین ۱۱٠ روز بود و نود بار جنگ رخ داد شاعران وصف صفین بسیار کرده اند
تثنیه صف در حالت نصبی و جری

معنی کلمه صفین در دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] صفین منطقه ای که جنگ میان معاویه و امام علی در آن رخ داد. این منطقه در نزدیکی شهر رقه است.
طبق تحقیق باستان شناسان ، صفین در حال حاضر منطبق بر روستای ابوهریره می باشد، که این روستا در غرب شهر الثوره در حدود ۴۰ کیلومتری غرب رقه واقع شده است.

جملاتی از کاربرد کلمه صفین

همان‌حکایت‌ صفین بخوان و حیلهٔ عمرو که ‌کرد آن همه غنج و دلال و عشوه و شن
به تیغ تیز در شبدیز آن کردی کزان صد یک نه حیدر کرد در صفین نه رستم کرد در توران
فارس بدر و جمل برهم زن احزاب و صفین کز ازل بر قد چالاکت رسا شد جوشن جنگ
مرد افکن بدر و میر صفین صاحب علم و سپهبد دین
حیدر امیر بدر و شه صفین دست خدا و بازوی پیغمبر
اویس پس از مرگ محمد، قَرَنْ را به مقصد شهر کوفه ترک کرده و در سال ۶۵۷ میلادی در جنگ صفین در حالی که در سپاه علی در برابر معاویه می‌جنگید کشته شد.
ای بحق فرزند حیدر در صف اعدای خویش مینمائی قوت و برهان که در صفین پدر
نخستین حضور قابل توجه انصار، حضورشان در سپاه علی بن ابی طالب در نبرد جمل در سال ۳۶ هجری بود. بر اساس روایت‌های گوناگون ۷۰۰ یا ۸۰۰ تن انصاری در آن نبرد حضور داشتند. حجاج بن غزیه انصاری از دیگر انصاریان خواسته بود بار دیگر نصرت خود را محقق سازند، همان گونه که نخستین بار پیامبر را نصرت دادند . تقریباً همه انصار در سپاه علی در صفین و ضد معاویه شرکت کردند .
چون عورت عمرو است‌ تو گویی که به صفین بنمود که رست از سخط فارس دلدل
علی بن ابی‌طالب در این خطبه از خیانت حکمین پس از نبرد صفین صحبت می‌کند.
پس ازجنگ صفین من وباب خویش چو زی مرز خود ره گرفتیم پیش
پیش خیل بدمنشان شمشیر چون امیر خندق و صفین زن
حجر بن عدی (به عربی: حُجْر ٱبْن عَدِيّ ٱلْكِنْدِيّ) از افراد سرشناس دوره آغازین شیعه بود. وی در جنگ صفین از سوی علی بن ابی طالب فرمانده قبیله کنده بود و در جنگ نهروان فرماندهی پهلوی چپ لشکر وی را بر عهده داشت. وی هم‌چنین از یاران حسن بن علی (امام دوم شیعیان) بود.
محمد بن علی بن ابی طالب یا محمد حنفیه (۸۱–۱۵ق) (۷۰۰–۶۳۷م) پسر سوم علی بن ابی طالب بود. وی در دوران حکومت علی در کوفه جزو همراهان او بود و در جنگ صفین و جنگ جمل شرکت داشت. وی امام و مهدی موعود شیعه کیسانیه بود.
حیدر کرار کو کاندر مصاف از بهر دین در صف صفین ستم از لشکر مروان کشد
با همه این احوال، بعضی از مورخین، حضور او در صفین را نادرست می‌دانند و گفته‌اند که: حدود سال ۲۰ هـ. ق، در مدینه در ایام خلافت عمر بن الخطاب، از دنیا رفته‌است.