( لیلة ) لیلة. [ ل َ ل َ ] ( ع اِ ) یکشب. || شب. - لیلةالاثنین ؛ شب دوشنبه. - لیلةالرقائب ؛ شب رقائب. - لیلةالقدر ؛ شب قدر. - لیلةالهریر ؛ شب بانگ سگ. اشارت است به شب وقعه صفین و نیز به شب سوم جنگ قادسیه. و رجوع به هر یک از مدخل ها در ردیف خود شود. لیلة. [ ل َ ل َ ] ( اِخ ) شهری است به اندلس. جایی با نعمت بسیار و آبادانی و تجارت و هوای معتدل. ( حدود العالم ).
معنی کلمه لیله در فرهنگ عمید
شب، یک شب.
معنی کلمه لیله در فرهنگ فارسی
( اسم ) ۱- یک شب . ۲- شب . یا لیل. اسری .شب معراج پیغامبر . شهری است به اندلس ٠ جایی با نعمت بسیار و آبادانی و تجارت و هوای معتدل ٠
معنی کلمه لیله در دانشنامه اسلامی
[ویکی الکتاب] معنی لَیْلَةَ: شب معنی تَغِیضُ: می کاهد (ماده غاض هم لازم استعمال میشود و هم متعدی ، هم گفته میشود غاض الشیء - فلان چیز ناقص شد ، و هم گفته میشود غاضه غیره - فلان چیز را ناقص کردند ، در قرآن کریم هم بهر دو نحو آمده که میفرماید : و غیض الماء - آب ناقص شد ، و ما تغیض الارحام - آنچه ر... معنی غِیضَ: ناقص شد- کاستی گرفت (ماده غاض هم لازم استعمال میشود و هم متعدی ، هم گفته میشود غاض الشیء - فلان چیز ناقص شد ، و هم گفته میشود غاضه غیره - فلان چیز را ناقص کردند ، در قرآن کریم هم بهر دو نحو آمده که میفرماید : و غیض الماء - آب ناقص شد ، و ما تغیض الار... ریشه کلمه: لیل (۹۲ بار) شب. لَیْل و لَیْلَة هر دو به یک معنی است. به قولی لیل مفرد است به معنی جمع و لَیْلَة برای واحد است ولی در قرآن هر دو برای مطلق آمدهاند مثل . و مثل . جمع آن در قرآن لیالی است . * . رجوع شود به «قدر».
جملاتی از کاربرد کلمه لیله
تا تو نیز از خلق پنهانی همی لیله القدری و اسم اعظمی
اگر از آتش عشقش چراغ همت افروزی به بینی نور ربانی میان لیله ظلما
این منطقه بیشتر کوهستانی و دارای درههای پرپیچ و خم و عمیق و رودبارهای بی شمار است. از مجموع آب این چشمهها و رودبارها دو رودخانه سیروان و لیله پایهریزی میشوند که در نقطهای به نام دروله در نزدیکی مرز ایران و عراق به هم میپیوندند. از میان این چشمهها میتوان چشمه بل را نام برد که با دبی ۳۰۰۰ تا ۴۰۰۰ لیتر در ثانیه پرآبترین آنهاست و به سیروان میریزد و از سویی رودی که از آن پایهریزی میشود کوتاهترین رود جهان است.
پرچم رمح تو درآشوب گاه معرکه لیله القدری است در هنگامه روز حساب
بعد از آن بر سر دیگر لب گشود کان شب او را لیله ارشاد بود
و ماهی الا لیله بعد لیله و یوم الی یوم و شهر الی شهر