لاهیجی

معنی کلمه لاهیجی در لغت نامه دهخدا

لاهیجی. ( ص نسبی ) منسوب به لاهیجان. لاهیجانی. اهل لاهیجان.
لاهیجی. ( اِخ ) نام دهی چهار فرسخ بیشتر میانه شمال و مغرب گاوکان. ( فارسنامه ناصری ).
لاهیجی. ( اِخ ) عبدالرزّاق. او راست شوارق الالهام و آن شرحی است بر تجریدالکلام خواجه نصیرالدین طوسی. و هم او راست گوهر مراد در حکمت به فارسی. رجوع به عبدالرزاق لاهیجی شود.

معنی کلمه لاهیجی در فرهنگ عمید

از مردم لاهیجان.

معنی کلمه لاهیجی در فرهنگ فارسی

( ملا ) عبدالرزاق بن علی بن حسین گیلانی ملقب به فیض و فیاض متکلم منطقی ادیب و شاعر ایرانی ( و . ? - ف . ۱٠۵۱ یا ۱٠۷۲ ه . ) وی شاگرد ملا صدرا و ملا محسن فیض بود و در قم تدریس کرده . تالیفات بسیاری دارد که حاکی از تبحر وی هستند از جمله آنهاست : ۱ - [ شوارق الالهام ] شرح بر [ تجرید الکلام ] خواجه نصیر الدین طوسی ۲ - [ هر مراد ] در حکمت و منطق بفارسی که برای شاه عباس ثانی نوشته . ۳ - [ حدوث العالم ] . ۴ - [ دیوان شعر ] پارسی شامل پنج هزار بیت . ۵ - [ کلمات الطیبه ] در اصالت ماهیت وجود.
( صفت ) منسوب به لاهیجان از مردم لاهیجان .
عبدالرزاق . اوراست شوارق الالهام و آن شرحی است بر تجرید الکلام خواجه نصیر الدین طوسی

معنی کلمه لاهیجی در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] لاهیجی (ابهام زدایی). لاهیجی ممکن است اسم برای اشخاص ذیل باشد: • اسیری لاهیجی، اَسیری ِ لاهیجی ، شمس الدین محمد بن یحیی بن علی گیلانی د ۹۱۲ق / ۱۵۰۶م ، عارف ، شاعر و از مشایخ سلسله نوربخشیه • بهاء الدین لاهیجی، مؤلف جلیل القدر «تفسیر شریف لاهیجی» بهاء الدین (یا قطب الدین) محمد بن شیخ علی لاهیجانی از اعلام اواخر قرن یازدهم هجری• جمال الدین تجلی لاهیجی، جمال الدین تجلی لاهیجی، شاعر پارسی سرا، در سده ۱۱ق/۱۷م، در ایران و هند• سید عبدالکریم لاهیجی، از فقیهان و متفکرات نامدار و برجسته ی قرن ۱۳• سیدحسین بن رضا حسینی لاهیجی، معروف به بادکوبه، از علمای امامیه در قرن چهاردهم و از مدرسان بزرگ کلام و فلسفه و عرفان در نجف• عبدالرزاق لاهیجی، متخلص به فیاض (م۱۰۷۲ق) یکی از برجسته ترین متکلمان مسلمان و شیعه• قطب الدین لاهیجی دیلمی، حکیم قطب الدین (بهاءالدین) محمد بن علی بن عبدالوهاب بن پیله فقیه شریف دیلمی لاهیجی از علما و عرفای قرن یازدهم• محمدعلی بن ابی طالب حزین لاهیجی، حَزین لاهیجی، شاعر، مورخ و عالم مشهور شیعی قرن دوازدهم• ملا عبدالرزاق لاهیجی ، از درخشانترین چهره های علمی و فلسفی شیعه• میرزا ابراهیم نواب بن محمدباقر لاهیجی اصفهانی، میرزا ابراهیم نوّاب، از علمای معاصر اصفهان
...
[ویکی شیعه] لاهیجی (ابهام زدایی). لاهیجی ممکن است یکی از این اشخاص باشد:

جملاتی از کاربرد کلمه لاهیجی

ازاین فقیر حقیر، محمد لاهیجی نور بخشی التماس نمود، که آنچه زبان وقت املا نماید، در قید کتابت در آورده شود تا رفع شبهه طالبان صادق گردد.
انتشاراتِ روشنگران و مطالعات زنان در سال ۱۳۶۲ در تهران توسط شهلا لاهیجی با نام انتشارات روشنگران پایه‌گذاری شد و در سال ۱۳۷۵ به روشنگران و مطالعات زنان تغییر نام داد. این انتشارات صدها کتاب پیش‌گامانه منتشر کرده‌ است که بسیاری‌شان به قلم زنان است
ساعدی سال‌ها با نام مستعارِ گوهر مراد آثار خود را منتشر می‌کرد. عبدالعلی دستغیب، منتقد ادبی، معتقد است ساعدی نام مستعارِ «گوهر مراد» را براساس نام اثری عرفانی از حزین لاهیجی اختیار کرده‌است. اما ساعدی در گفت‌وگویی منتشرنشده دربارهٔ انتخاب این نام گفته‌است که در پشت خانهٔ مسکونی‌شان در تبریز، گورستانی متروک بود و او گاه ساعت‌ها در این گورستان قدم می‌زده و در یکی از دفعات چشمش به گور دختری به نام گوهر، دخترِ مراد می‌افتد که بسیار جوان از دنیا رفته بوده و همان‌جا تصمیم می‌گیرد تا از نام او به‌عنوان نام مستعارِ خودش استفاده کند.
امان‌الله خان بهاءالسلطنه لاهیجی از دیوان سالاران ایران در دوره مشروطیت و از چهره‌های برجستهٔ انقلاب مشروطیت گیلان بود. او در آغاز پیشکار محمدولی خان تنکابنی سپهدار اعظم بود و پس از انقلاب محرم ۱۳۲۷ ه. ق رشت و قتل سردار افخم با او به این شهر آمد و از سوی او به حکومت انزلی منصوب شد و سپس در دورهٔ حکومت سردار معتمد به فرمانداری رشت رسید. نامبرده پس از اعاده مشروطیت به خدمات دولتی مشغول شد و مدتی هم در زمان حکمرانی معیرالممالک در گیلان، معاونت او را بر عهده داشت و پس از عزیمت وی به تهران، چندی کفیل حکومت گیلان شد؛ ولی پس از آن به تهران عزیمت کرد.
این آسایشگاه در سال ۱۳۵۱ به همت دکتر محمدرضا حکیم‌زاده لاهیجی که در آن زمان مدیر بیمارستان فیروزآبادی شهر ری بود، فعالیت خود را آغاز کرد.