لامرد
معنی کلمه لامرد در فرهنگ فارسی
معنی کلمه لامرد در دانشنامه عمومی
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این شهر ۲۹٬۳۸۰ تن ( در ۸٬۵۲۹ خانوار ) بوده است.
زبان رایج در لامرد فارسی همراه با لهجه محلی است که در بخشهای مرکزی و علامرودشت تشابهاتی از نظر لهجه با لهجه بوشهری و زبان لری وجود دارد. مردم بخش اشکنان نیزاز لهجه خاص خود که مشابه با لهجه مردم لارستان است استفاده می کنند.
کارخانجات آِ و اکسید منیزیمِ در این منطقه در حال احداث است و کارخانهٔ سیمان از جمله کارخانه های احداث شده در این شهرستان می باشد. فرودگاه بین المللی لامرد در سال ۱۳۶۴ افتتاح شده و به شهر تهران ( دو بار در هفته ) پرواز دارد. استقرار منطقه ویژه اقتصادی صنایع انرژی بر در این شهرستان زمینه توسعه پایدار آن را فراهم آورده است.
تجارت در این منطقه با سفر مردم آن به کشورهای حاشیه خلیج فارس جهت کسب درآمد، دارای قدمت است. منطقه تجاری لامرد در این شهر واقع شده است.
محصولات کشاورزی شهرستان لامرد طبق مستندات لغتنامه دهخدا، عمدتاً تنباکو بوده که به صورت وسیع کشت می شده است. باغات خرما و کشت گندم و صیفی جات از محصولات اصلی منطقه لامرد بوده که کشت آن ها همچنان در اطراف شهر ادامه دارد.
شهرستان لامرد با ۵۶۸۳/۴ کیلومتر مربع مساحت در طول جغرافیایی ۵۲ ۵۴ و عرض جغرافیایی ۲۷ ۲۸، در جنوبی ترین نقطه استان فارس واقع شده است به طور دقیق در ۴۰۵کیلومتری شیراز و ۱۴۰ کیلومتری خُنج قرار دارد و ۴٫۶٪ از مساحت کل استان را به خود اختصاص داده است. با اختلاف ارتفاع ۴۵۰ تا۵۰۰ متر از سطح دریا و متوسط بارندگی سالیانه حدود ۲۵۰ میلی متر با ویژگی سیل آسا در مدت کوتاهی از سال ( سه ماه سال ) و تبخیر سالیانه ۴۰۰۰ میلی متر دارای آب و هوای گرم و خشک می باشد، حداکثر گرما در فصل تابستان ۷۳درجه سانتیگراد بالای صفر و سردترین زمان آن صفر درجه سانتیگراد می باشد.
شهرستان لامرد از شمال و شمال شرقی به شهرستان های لارستان، خُنج و گراش، از جنوب و جنوب شرقی شهرستان پارسیان و شهرستان بندر لنگه، و از سمت مشرق به شهرستان بستک و از طرف مغرب به شهرستان های مهر، فیروزآباد، فراشبند، کنگان، جم و شهرستان عسلویه محدود می گردد.
جملاتی از کاربرد کلمه لامرد
جاء الشتاء ببرد لامرد له و لم یطق حجر القاسی یقاسیه
اَهِل شهری با مردمانی با صفا و مهمان نواز و کوچکترین شهر ایران میباشد؛ و دین مردمان اَهِل مسلمان (شیعه وسنی) اَهِـل شهری کوچک و کم جمعیت اما زیبا و تاریخی است به همین دلیل دارای آثارهای با قدمت بیش از هزار سال میباشد، اهل در بخش اشکنان، شهرستان لامرد واستان فارس واقع شدهاست. ناشر :محمد جمالی
اندا، روستایی از توابع بخش اشکنان شهرستان لامرد در استان فارس ایران است.
این شهر جنوبی در طول جغرافیایی ۳۷ درجه و ۵۳ دقیقه و عرض جغرافیایی ۲۷ درجه و ۱۴ دقیقه واقع شدهاست. اشکنان از طرف شمال و شرق به بخش مرکزی شهرستان لامرد و از طرف جنوب به شهرستان پارسیان و از طرف شرق و جنوب شرق به شهرستان بستک محدود میشود.
اَهِل خوش آب و هواترین و سرسبزترین شهر بخش اشکنان و شرق لامرد است که هزاران اصله درخت در آن وجود دارد که از انواع مختلفی از قبیل نخل، کهور، کنار (چنار) گز (ترفا)، کاکتوس، لیمو، انار و نخل تزئینی و خَرزه میباشد که بیشترین آنها نخل کهور و گز و کمترین آنها لیمو و انار میباشد.
استان فارس دارای ۷ فرودگاه در شهرهای شیراز، لار، لامرد، جهرم، فسا، داراب و زرقان میباشد که از این میان فرودگاه شیراز، جهرم، لار و لامرد بینالمللی و فرودگاههای داراب، فسا، زرقان فرودگاههای داخلی میباشند. فرودگاه آباده نیز در دست ساخت میباشد.
اتصال استان فارس به خلیج فارس طرحی است که به جداسازی بخشهایی از شهرستان پارسیان در استان هرمزگان و الحاق آن به شهرستان لامرد در استان فارس یا بازگرداندن دوباره بخشهایی از قسمتهای جداشده از استان فارس در کنار خلیجفارس اشاره دارد که در اواخر دولت دوم محمود احمدینژاد به تصویب رسید.
اَندَر، روستایی از توابع بخش خیرگو شهرستان لامرد در استان فارس ایران است.
در گویشهای مختلف اچمی (لارستانی)، به جای هچکس میگویند «هیسکه» مثلاً (بستکی)، عبارات «زگرت بُدِسِّم»، «چَکَت بُدیم»، «زرت بُدِسَم»، و «زرت بُدیم» به معنی «شیک شدم» یا «تر و تمیز شدم» هستند. این عبارات در مناطق مختلفی از جنوب ایران مانند لارستان، بستک و لامرد به کار میروند. در فارسی بحرینی و عربی بحرینی نیز به ترتیب «زگرت شدم» و «صرت زگرت» استفاده میشود که برخلاف فارسی مدرن از کلمات خارجی مثل «شیک» (ترکی) استفاده نمیکنند. این تفاوتهای زبانی نشاندهنده تنوع گویشی در مناطق مختلف جنوب ایران است و نشان میدهد که چگونه تأثیرات تاریخی و جغرافیایی به غنای فرهنگی و زبانی این منطقه افزوده است.
بخش عمدهای از ایرانیان امارات از حدود یک قرن پیش از استانهای جنوبی یعنی هرمزگان، فارس و بوشهر، به خصوص اهالی لامرد و لارستان که شامل منطقه بزرگی در جنوب فارس و بخش هایی از بوشهر و هرمزگان بوده به علت از رونق افتادن بزرگترین مرکز بازرگانی آن دوره در خلیج فارس یعنی بندر لنگه و نیز ظلم حکام محلی به این سرزمین کوچیدند.
هماکنون دو کارخانه ذوبآهن پاسارگاد کوار و فولاد غدیر نیریز در استان در حال بهرهبرداری هستند. پروژههای فولاد پارس اقلید و خرامه نیز در دست ساخت هستند. مجتمع صنایع آلومینیوم جنوب نیز بزرگترین کارخانه آلومینیوم ایران است که در لامرد در حال فعالیت میباشد.