لاریجان
معنی کلمه لاریجان در لغت نامه دهخدا

لاریجان

معنی کلمه لاریجان در لغت نامه دهخدا

لاریجان. ( اِخ ) لارجان. ناحیه رسوبی مثلثی که رود هراز پس از طی قوسی در جنوب کوه دماوند و تشکیل دادن قوسی و سیر بطرف شمال عبور از تنگه های متعدد تشکیل میدهد که شهر آمل در آن مثلث بنا شده است. این ناحیه را به چهار قسمت می توان تقسیم کرد:
1 - آمل. 2 - لاریجان. 3 - رستاق. 4 - دلارستاق. لاریجان ، از شمال محدود است به آمل و از مشرق به بندپی و از جنوب به دماوند و از مغرب به دلارستاق و به چندبلوک جدا مانند چلاو و امیریه در مشرق رود هراز و بالا لاریجان که دره اصلی رود هراز است تقسیم میشود. ناحیه لاریجان دارای آبهای فراوان و بواسطه خاکهای آتشفشانی بسیار حاصلخیز و به همین جهت قرای متعدد داردکه نزدیک بهم و در کنار رود هراز و شعب آن ساخته شده و اغلب آنها قدیمی میباشد و بواسطه مجاورت کوه دماوند چشمه های آب معدنی فراوان دارد. قریه مهم آن اسک است که در کنار رود هراز واقع شده و در دامنه کوه دماوند قریه رینه و امیریه و دامنه است. اهالی لاریجان بیشتر به گله داری و مال داری و تجارت مشغول هستند. چشمه های آب معدنی معروف این ناحیه عبارت است از چشمه آب گرم گوگردی در دامنه شرقی کوه دماوند که حمامی معروف به حمام شاه عباسی دارد و مردم از آن استفاده میکنند و علاوه بر آن چاله های دیگری در حوالی چشمه کنده اند که در موقع لزوم در آنها آب انداخته و استحمام می کنند. اهالی اعتقاد غریبی به آب گرم مزبور دارند و اگر چه آن فقط برای امراض جلدی مفید است ولی عموم مرضائی که دارای امراض جلدی نیستند برای معالجه واستحمام به آنجا میروند. دیگر چشمه آب آهن که در قسمت مرتفعتری واقع شده و برای کم خونی مفید است. دیگرچشمه اسک که در قریه اسک واقع است و دارای گاز کربنیک بسیار و املاح مختلفه است. در مغرب اسک چشمه دیگری موسوم به آب فرنگی است. به طورکلی باید متوجه بودکه چون طرز استفاده از این آبها مطابق قواعد علمی و صحی نیست از هیچ یک از آنها امید بهبود و معالجه قطعی نمی توان انتظار داشت مگر در صورتی که مانند دیگرممالک در سر هر یک از آنها بناهای لازمه برای استفاده از آبها ساخته شود و فوائد هر یک از آنها را نیز بطور واضح معلوم کنند. ( جغرافیای سیاسی تألیف کیهان ص 295 ).

معنی کلمه لاریجان در فرهنگ فارسی

یکی از بخشهای شهرستان آمل ( مازندران ) واقع در جنوب شهرستان و در طول دره های کوه دماوند در بلندی بیش از دو هزار متر . هوای آن سردسیر است . قله دماوند بلندترین قله های ایران در این بخش است . رودخانه هراز از دره های این قله سرچشمه میگیرد . آبهای معدنی بسیاری مانند آب گرم آب اسک و آب فرنگی در نقاط مختلف لاریجان وجود دارد . این بخش ۴ دهستان ۴۵ آبادی و ۱۲۴٠٠ تن جمعیت دارد و مرکز آن قصبه [ رینه ] است .
لارجان

معنی کلمه لاریجان در دانشنامه عمومی

لاریجان (خداآفرین). شهر لاریجان ( خداآفرین ) شهری در مرکز بخش گرمادوز شهرستان خداآفرین در استان آذربایجان شرقی ایران است.
بنابر سرشماری مرکز آمار ایران، جمعیت این شهر در سال ۱۳۹۵ خورشیدی، برابر با ۱٬۰۹۴ نفر بوده است.

معنی کلمه لاریجان در دانشنامه آزاد فارسی

جنوبی ترین بخش استان مازندران، شهرستان آمل، با مرکزیت اداری گزنک. رودخانۀ هراز و راه تهران ـ آمل از آن می گذرد و کوه دماوند در شمال غربی آن قرار دارد. مهم ترین آبادی های آن عبارت اند از رینه، پلور، و بایجان. دارای چشمه های آبگرم و معدنی است.

جملاتی از کاربرد کلمه لاریجان

امیری سفلی، روستایی از توابع بخش لاریجان شهرستان آمل ،در استان مازندران ایران است.
جمعیت کوچنده ایل الیکایی در بالا لاریجان آمل:
گل‌پاشا، روستایی است از توابع بخش لاریجان شهرستان آمل در استان مازندران ایران.
رودخانهٔ هزار در جنوب قلعه دماوند قرار دارد.با اینکه دماوند، مهم‌ترین کوه ایران، در این منطقه قرار دارد، اما سالانه هزاران طبیعت گرد برای استفاده از آب گرم لاریجان و دامنه‌های سرسبز البرز مرکزی به این منطقه سفر می‌کنند.
امرار معاش اصلی مردم منطقه از طریق کشاورزی و دامپروری است. اقلیم منطقه مطابق با مناطق کوهستانی بوده و زمستان‌های پربرف و تابستان‌های دلپذیر و مطبوعی دارد. امیری با در اختیار داشتن چندین هکتار باغ گیلاس بخشی از ۱۵۰۰ هکتار باغ گیلاس در شهرستان آمل را شامل می‌شود. کشورهای روسیه، ارمنستان، جمهوری آذربایجان، ترکمنستان و کشورهای حاشیهٔ جنوبی خلیج فارس مقصد صادراتی گیلاس امیری لاریجان است.
این روستا، از روستاهای بخش بالا لاریجان شهرستان آمل می‌باشد که در مقابل آن، به سمت شمال؛ شهر رینه، در پائین دست آن روستای اسک، در سمت شرق آن روستاهای نوا و نیاک و جنوب آن روستای لاسم واقع شده‌است.
این روستا در دهستان بالا لاریجان قرار داشته و براساس آخرین سرشماری مرکز آمار ایران که در سال ۱۳۸۵ صورت گرفته، جمعیت آن ۱۸۹ نفر (۴خانوار) بوده‌است.
سردار محمدخان لاریجانی (۱۲۲۱–۱۳۲۶ در آمل) معروف به امیر مکرم از امیران لشکر ناصرالدین‌شاه قاجار و از حاکمان منطقهٔ لاریجان و دشت‌سر بود. وی در دوران انقلاب مشروطه مرزبان دشت‌های مازندران و گرگان بود و به عنوان سرلشکر جنگ ترکمن‌صحرا حضور داشت. او نوهٔ باسقلی خان لاریجانی بود. آرامگاه او در امامزاده ابراهیم آمل قرار دارد. وی پادشاه مازندران بود و ارادت خاصی به طایفه اسک و خاندان امیر مختاری داشت
این روستا در دهستان بالا لاریجان قرار داشته و براساس آخرین سرشماری مرکز آمار ایران که در سال ۱۳۸۵ صورت گرفته، جمعیت آن ۱۵۵ نفر (۴۳خانوار) بوده‌است.
جلالی موسوی در سال ۱۲۸۱ در شهر تهران متولد شد وی فرزند سید ابوالحسن جلالی موسوی بود. در مدارس علمیه تهران، به ویژه مدرسه خان مروی، به تحصیل علوم دینی پرداخت. در سال ۱۳۱۱ از عهده امتحانات مدرسه عالی قضایی برآمد و موفق به دریافت پروانه وکالت گردید. پس از درگذشت پدرش، به وصیت وی به دماوند رفت و به جای پدر پیشنماز مسجد جامع دماوند شد. در شهریور ۱۳۵۱ در اثر عارضه قلبی در لاریجان درگذشت و در روستای شاهاندشت در کنار مادرش، سکینه خانم، و جد مادریش سید ابوطالب شاهاندشتی به خاک سپرده شد.