قاضیان. ( اِخ ) دهی است جزو دهستان سنگر و کهدمات بخش مرکزی شهرستان رشت. در 22هزارگزی جنوب خاوری رشت و 3هزارگزی خاور شوسه رشت به امامزاده هاشم واقع و موقع جغرافیائی آن جلگه و معتدل و مرطوب مالاریائی است. 4012 تن سکنه دارد. آب آن از گل رود از سفیدرود و محصول آن برنج و صیفی و شغل اهالی زراعت است. راه مالرو دارد. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 2 ). قاضیان. ( اِخ ) دهی است از دهستان قنقری بالا ( علیا ). بخش بوانات و سرچهان شهرستان آباده. در 85000گزی شمال سوراین و 13000گزی باختر شوسه اصفهان به شیراز واقع و موقع جغرافیائی آن جلگه و سردسیر است. 265 تن سکنه دارد. آب آن از رودخانه قشلاق و محصول آن غلات ، چغندر و حبوبات و شغل اهالی زراعت و صنایع دستی آنان قالی بافی است. راه فرعی دارد. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 7 ).
جملاتی از کاربرد کلمه قاضیان
قوه قضاییة ایالات متحده به دیوان عالی و دادگاههای تالی که کنگره میتواند در هر زمانی تعیین نماید و تشکیل دهد، واگذار میگردد. قاضیان دیوان عالی و دادگاههای تالی تا زمانی که حسن رفتار داشته باشند در مقام خود باقیمانده و حقوق خود را در زمانهای معین در ازای خدمتشان دریافت میکنند. میزان این حقوق در طول مدت عهدهداری این سمت کاهش نمیابد.
بودم از قاضیان عضو تمیز داشت دولت مرا بزرگ و عزیز
بادا ز کردگار بر این قاضیان دون دشنام بی نهایت و نفرین لایُعَد
ای قضای آسمان پرداز خاک از قاضیان تا بیاید از پس سؤ القضا حسن القضا
روز محفل اندر آمد آن ضیا بارگه پر قاضیان و اصفیا
با محتسب بگوی که: از قاضیان شهر رو، عذر ما بخواه، که او نیز مست نیست
مملکت آسمان مَلک خورشید خواجه چون ماه و قاضیان ناهید
وظیفه دیوان مظالم رسیدگی به امور قضایی کشور و برقراری عدالت بود و خدمتگذاران آن قاضیان بودند. رئیس تشکیلات دیوان مظالم با عنوان قاضی جمله ممالک در پایتخت امپراتوری سلجوقی یعنی اصفهان توسط شخص سلطان انتخاب میشد.
چون شود مرد لشگری قاضی شود انسان ز قاضیان راضی
اُنس بنت عبدالسلام با نام کامل انس بنت عبدالسلام بن احمد بن عبدالعزیز، همچنین شهرت یافته به اُنسِ قاهریه (۱۴۶۲–۱۳۸۱م)؛ بانوی محدث مصری در سدهٔ نهم هجری و همسر ابن حجر عسقلانی بود. پدرش کریمالدین عبدالسلام، از قاضیان برجستهٔ مصر بود.
امیرهوشنگ جزیزاده در سال ۱۳۱۲ در اصفهان در خانوادهای هنر دوست به دنیا آمد. پدربزرگش «آخوندگزی » از قاضیان معروف اصفهان بود و پدر مادرش «آقا محمد علی مذهب» هنرمند بود. از هفت سالگی نزد دایی اش، «محمود تذهیبی» به فراگیری نقاشی پرداخت و در دوازده سالگی به توصیه پدرش نزد استاد جواد رستم شیرازی رفت که ایشان نقش شگرفی در پرورش وی داشت. با این پیشینه و با علاقهای که به هنر نقاشی داشت در سال ۱۳۲۸ به هنرستان هنرهای زیبا اصفهان رفت و به پیشنهاد عیسی بهادری وارد دوره نقاشی ایرانی گشت.
و گفت (ع)، «با درویشان آشنایی گیرید و با ایشان نیکوئی کنید که ایشان را دولت در راه است»، گفتند، «آن چیست؟» گفت، «روز قیامت ایشان را گویند هرکه شما را پاره ای نان داد و خرقه ای داد و شربتی آب داد، دست ایشان گیرید و در بهشت برید». و امیر المومنین علی (ع) روایت کند از رسول (ص) که هرگاه که خلق روی به جمع دنیا و عمارت آن آورند و درویشان را دشمن دارند، خدای تعالی ایشان را به چهار خصلت مبتلا کند: قحط زمان و جور سلطان و خیانت قاضیان و شوکت و قوت کافران و دشمنان.
در سال ۱۹۱۴ آلبرت یکم شاهزاده موناکو اجلاسی ترتیب داد که طی آن، سران پلیس، قاضیان و حقوقدانهای ۲۴ کشور در موناکو، طرح تشکیل سازمان بینالمللی پلیس جنایی را تصویب کردند. اما با شروع جنگ جهانی اول، این طرح متوقف شد. پس از پایان جنگ، در پاییز ۱۹۱۹ روسای پلیس هفت کشور اتریش، آلمان، فرانسه، دانمارک، مصر، مجارستان و یونان در وین برای پیگیری مصوبات اجلاس موناکو گرد هم آمدند و سرانجام این سازمان در ۱۹۲۳ تشکیل و وین به عنوان مرکز دبیرخانهٔ این سازمان تعیین شد. از آن پس تا سال ۱۹۲۸ پلیس ۳۴ کشور به این سازمان پیوستند.
یکی از مقامهایی که با قدرتگیری سلجوقیان دچار تحول شدید شد، منصب قاضی بود. رئیس قاضیان قاضی القضات نام داشت که در پایتخت توسط سلاطین سلجوقی انتخاب میشد.
نه با حاکمان نسبت قصد و میل نه بر قاضیان و صمت ارتشا