فوبوس. [ ف ُ بُس ْ ] ( اِخ ) آپولو را یونانیان فوبوس نیز نامند، و او را در این نام فقط رب النوع روز وخورشید می پنداشتند. ( فوستل دو کولانژ ). به معنی رخشنده و اغلب نام آپولون میباشد. در لاتین این رب النوع را فوئبوس میخوانند و کلمه آپولون را بر آن نمی افزایند. ( از فرهنگ اساطیر یونان و رم تألیف پیر گریمال ترجمه بهمنش ج 2 ص 732 ). فوبوس. [ ف ُ بُس ْ ] ( اِخ ) تجسم ترس است. وی همراه آرس در میدان جنگ بود. فوبوس از فرشته های ذکور میباشد. وی پسرآرس و برادر دیمس بود و داستان خاصی به او منسوب نیست. ( از فرهنگ اساطیر یونان و رم تألیف پیر گریمال ترجمه بهمنش ج 2 ص 731 ).
معنی کلمه فوبوس در فرهنگ فارسی
۱ - نام شاعرانه ماه ( قمر ) ۲ - دختر [ اورانوس ] و [ گئا ] . ۳ - لقب آرتمیس . تجسم ترس می باشد وی همراه آرس در میدان جنگ بود فوبوس از فرشته های ذکور می باشد .
معنی کلمه فوبوس در فرهنگستان زبان و ادب
{Phobos} [نجوم] قمر بزرگ مریخ با شکلی غیرکروی و نامنظم با قطر حداکثر 28 کیلومتر
معنی کلمه فوبوس در دانشنامه عمومی
فوبوس (قمر). فوبوس بزرگ ترین و نزدیک ترین قمر سیارهٔ بهرام ( مریخ ) است. بهرام دو قمر دارد. نام فوبوس از روی نام پسر آرِس ( مارس ) در افسانه های یونانی گرفته شده است. فوبوس از همهٔ قمرهای منطومهٔ خورشیدی به کرهٔ خود نزدیک تر است و تنها ۶٬۰۰۰ کیلومتر از بهرام فاصله دارد. میانگین شعاع فوبوس حدود ۱۱ کیلومتر است. فوبوس، یکی از کم انعکاس ترین اجسام در منظومهٔ خورشیدی است. بزرگ ترین حفره بر روی سطح فوبوس، حفرهٔ استیکنی ( Stickney ) نام دارد. سرعت حرکت فوبوس به دور بهرام سریع تر از حرکت بهرام به دور خودش است. فوبوس، نخستین بار توسط آساف هال ( Asaph Hall ) ، ستاره شناس آمریکایی در ۱۸ اوت سال ۱۸۷۷ کشف شد. این ستاره شناس، قمر دیگر بهرام یعنی دیموس را نیز کشف کرد. محققان فوبوس را محل مناسب برای فرود می دانند، در دو سوم مسیر گردش فوبوس به دور مریخ، آسمان این قمر به وسیلهٔ مریخ پوشیده که باعث محافظت انسان در برابر اشعهٔ کیهانی و اشعهٔ فرابنفش خورشید میشود. منشأ پیدایش این قمر به صورت کامل شناخته شده نیست. در برخی مطالعات فوبوس و دیموس به عنوان سیارک هایی که توسط میدان گرانش مریخ اسیر شده اند ذکر شده اند و در برخی مطالعات آن ها را حاصل برخورد جسمی دیگر به مریخ می دانند. مطالعات اخیر نشان می دهد فوبوس و دیموس حاصل از هم گسیخته شدن یک قمر بزرگ تر در حدود ۲٫۷ - ۱ میلیارد سال پیش هستند.
معنی کلمه فوبوس در دانشنامه آزاد فارسی
فوبوس (Phobos) یکی از دو قمر مریخ. که اخترشناس امریکایی، اَسَف هال (۱۸۲۹ـ۱۹۰۷)، آن را کشف کرد (۱۸۷۷). این قمر به صورت تکه سنگی به شکل نامنظم دیده می شود که برخورد شهاب سنگ ها آن را پرچاله کرده است. ابعاد فوبوس ۱۹×۲۲×۲۷ کیلومتر است و هر۰.۳۲ روز یک بار مریخ را در فاصلۀ ۹,۴۰۰کیلومتری مرکز آن دور می زند. تصور می شود که این قمر درواقع سیارکی باشد که گرانی مریخ آن را به دام انداخته است.
معنی کلمه فوبوس در ویکی واژه
قمر بزرگ مریخ با شکلی غیرکروی و نامنظم با قطر حداکثر ۲8 کیلومتر.
جملاتی از کاربرد کلمه فوبوس
آزمایش پرواز بین سیارهای زنده، یک برنامه دو بخشی بود که برای آزمایش توانایی زندهماندن ریزاندامگان کارآ در فضا طراحی شده بود. گام نخست، پرواز استیاس-۱۳۴ با آخرین پرتاب فضاپیمای اندور در سال ۲۰۱۱ (میلادی) بود. گام دوم، ماموریت فوبوس-گرانت روسیه بود که تلاشی برای دستیابی به فوبوس ماه بهرام و بازگشت به زمین بود. اما نتوانست از مدار زمین خارج شود.
از آنجایی که فوبوس در یک مدار استوایی با انحراف کم در حال گردش است، یک تغییر فصلی در عرض جغرافیایی موقعیت سایه فوبوس روی مریخ وجود دارد. این تغییر از منتهیالیه شمال به منتهیالیه جنوب و دوباره به عقب، چرخشی است. در هر موقعیت جغرافیایی ثابت روی مریخ، دو بازه در هر سال مریخی وجود دارد که سایه از عرض جغرافیایی آن عبور میکند و در طی هر بازه دهها گذار فوبوس را میتوان در آن موقعیت جغرافیایی مشاهده نمود. وضعیت برای دیموس نیز مشابه است، با این تفاوت که تنها ممکن است در هر بازه یک گذار یا اصلاً هیچ گذاری صورت نگیرد.
جیم پلاکسکو، در مقالهای که درمورد اسکان در مریخ، اشاره میکند که فوبوس و دیموس را میتوان در درازمدت بهعنوان بسترهای آزمایشی برای تکنیکهای استخراج در سیارکها و مراکزی برای سکونت در مریخ توسعه داد. مجدداً به سبب موقعیت مطلوب آنها در منظومه شمسی، میتوان آنها را به ایستگاههای تجاری مهم در بازرگانی بین سیاره ای تبدیل کرد.