فرصت شیرازی

معنی کلمه فرصت شیرازی در دانشنامه آزاد فارسی

فُرصت شیرازی (شیراز ۱۲۷۱ـ همان جا ۱۳۳۹ق)
(نام اصلی: محمد نصیرالحسینی) نویسنده، شاعر، خطاط، و نقاش ایرانی. با نام «میرزاآقا»، و «فرصت شیرازی» شهرت داشت. در آبرنگ، چهره سازی، نقاشی گل و مرغ، و ترسیم نقوش هندسی استاد بود. گاهی قلمدان نگاری نیز می کرد؛ ازجمله آثار اوست: تصویر شهرها و دهات و منازل سر راه های تهران و شیراز، خودنگاری با آبرنگ، و قلمدانی که بر رویه و حواشی آن آثار مختلف تخت جمشید تصویر شده است. رسالاتی نیز در باب منطق، شعر، هنر، و موسیقی نگاشت، که ازجمله عبارت اند از آثار عجم، دیوان اشعار با نزدیک به ۱۰هزار بیت شعر، و اشکال المیزان در علم منطق.

معنی کلمه فرصت شیرازی در دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] این صفحه مدخلی از اثر آفرینان است
(1339-1271 ق)، نویسنده، نقاش و شاعر متخلص به فرصت. ملقب به میرزا آقا و فرصت الدوله. در شیراز به دنیا آمد. در همان شهر علوم مداوله از جمله علم صرف وعلم نحو، علم معانی و علم بیان و منطق و حکمت را تحصیل کرد و از شیخ مفید بیش از دیگر اساتیدش دانش آموخت.
او در شعر و شاعری نیز مشهور بود. وی به زبان انگلیسی و فرانسه و پهلوی آشنایی و در فن نقاشی و موسیقی شهرتی بسزا داشت. مدتی از عمر خود را در هندوستان و عراق به سیر و سیاحت گذراند و هنگام بازگشت به شیراز به اتفاق شعاع السلطنه، حاکم فارس به تهران آمد و نزد مظفرالدین شاه رفت و لقب فرصت الدوله یافت.
در اوان مشروطیت به سمت نخستین رییس معارف و اوقاف فارس مصنوب گریدد وی تا پایان عمر مجرد زیست. مدفن او در حافظیه شیراز است. از آثار وی: «آثار عجم» یا «شیرازنامه»؛ «اشکال المیزان» در علم منطق؛ «بحور الالحان» در علم موسیقی و عروض؛ «جغرافیای هندوستان»؛ «صرف و نحو خط آریا»؛ «دبستان الفرصه»؛ «دیوان» شعر؛ «منشآت» فرصت؛ «مقالات علمی و سیاسی»؛ «دریای کبیر»؛ «شطرنجیه».

جملاتی از کاربرد کلمه فرصت شیرازی

این ایستگاه در نزدیکی درب اول پایگاه هوایی شهید دوران قرار دارد. ایستگاه به نام فرصت شیرازی می‌باشد.
ایستگاه فرصت شیرازی هجدهمین ایستگاه خط ۱ متروی شیراز است. این ایستگاه در بلوار مدرس در ابتدای بلوار فرصت شیرازی (سروناز) واقع شده است.
این ایستگاه با مساحت ۵۷۶۴ مترمربع و عمق ۱۳/۸۱ از نوع عمیق (۲طبقه)، سکو جزیره‌ای و دارای ۳ دروازه ورودی- خروجی می‌باشد. ایستگاه فرصت شیرازی در فاز دوم خط ۱ متروی شیراز در سال ۱۳۹۶ توسط مسئولان شهری و استانی افتتاح شد.