فرزند ارشد

فرزند ارشد

معنی کلمه فرزند ارشد در دانشنامه عمومی

فرزند ارشد یا اول زاده ( به مالایالم: Aadyathe Kanmani ) و ( به انگلیسی: Firstborn ) فیلمی هندی محصول سال ۱۹۹۵ و به کارگردانی راجاسنان است. در این فیلم بازیگرانی همچون جایارام، سودا رانی، بیجو منون، چیپی رنجیت، کی. پی. ای. سی. لالیتا، جاناردانان و جاگاتی اسریکومار ایفای نقش کرده اند.

معنی کلمه فرزند ارشد در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] فرزند ارشد فرزند بزرگ تررا می گویند.
از احکام آن در بابهای صلات ، صوم و ارث سخن گفته اند.
ولی میت
در فقه، ولیّ میّت موضوع احکامی خاص، همچون وجوب قضای نمازهای فوت شده میّت قرار گرفته است.
مقصود از فرزند ارشد
به قول مشهور، فرزند ارشد میّت، ولیّ او به شمار می رود. مقصود از فرزند ارشد، پسر بزرگ تر میّت است. بنابر این، دختر بزرگ تر میّت، ولیّ او نخواهد بود و در نتیجه موضوع احکامی که می آید نمی باشد. از برخی نقل شده است که در صورت نداشتن پسر، دختر بزرگ تر، ولیّ میّت محسوب می گردد. برخی گفته اند: ولایت اختصاص به پسر بزرگ تر ندارد؛ بلکه هر یک از مردان که در ارث بردن سزاوارتر از سایر خویشاوندان است، بر میّت ولایت دارد. بنابر این، با وجود پسر بزرگ تر، او و با نبود او، سایر مردان به ترتیب اولویت در ارث، ولیّ میّت محسوب می شوند.
احکام ولی میت
...

جملاتی از کاربرد کلمه فرزند ارشد

ایلان ریو ماسک در ۲۸ ژوئن سال ۱۹۷۱ در پرتوریا، آفریقای جنوبی زاده شد. او فرزند ارشد یک خانوادهٔ ۵ نفره بود. پدر او، اِرول ماسک زاده آفریقای جنوبی و بزرگ شدهٔ انگلیس، مهندس و مادر کانادایی انگلیسی او به نام مِی ماسک متخصص رژیم غذایی و مدل بود. او یک برادر کوچکتر به نام کیمبال ماسک (زاده ۱۹۷۲) و یک خواهر کوچکتر به نام توسکا ماسک (زاده ۱۹۷۴) دارد. ایلان ماسک دوران کودکی خود را در آفریقای جنوبی سپری کرد. ماسک ۱۰ ساله بود که پدر و مادر او از یکدیگر جدا شدند و ایلان اغلب اوقات را با پدرش در آفریقای جنوبی زندگی می‌کرد.
کمبوجیه دوم، فرزند ارشد کوروش پس از درگذشت پدرش، در نزدیکی سال ۵۳۰ پ. م تاج‌گذاری کرد. در سال ۵۲۵ پ. م، پس از عبور از صحرا و شکست ارتش‌های مصری، توانست منف، پایتخت مصر را تصرف کند. دیگر شاه هخامنشیان که اقدامات مهمی داشت، داریوش بزرگ است که چهارمین پادشاه هخامنشی شناخته می‌شود. کسب پیروزی در جنگ‌هایی جهت حفظ قلمرو، افزایش نظارت حکومت مرکزی به ساتراپی‌ها، افزایش عدالت اجتماعی، ایجاد شاه‌راه شوش و سارد، انجام اصلاحات مالی گسترده و کاهش مالیات و توجه بیشتر به معماری و هنر از اقدامات او بودند. در دوران وی، به قلمروی هخامنشیان افزوده نیز شد. برای مثال، در حدود سال ۵۱۲ پ. م، داریوش به ناحیهٔ پنجاب لشکرکشی کرد، بخش وسیعی از این ناحیه را تصرف کرد و یک ساتراپی جدید تشکیل داد.
اَرته‌بَرزَن نام فرزند ارشد داریوش بزرگ هخامنشی بود که سال‌ها فرماندهی گارد جاویدان را به عهده داشت.
احمد نواف احمد الصباح (عربی: الشیخ أحمد النواف الأحمد الصباح، زاده ۱۹۵۶) سیاستمدار و نظامی کویتی است که از ژوئیه ۲۰۲۲ تا دسامبر ۲۰۲۳ به‌عنوان نخست‌وزیر کویت فعالیت می‌کرد.او همچنین فرزند ارشد نواف احمد جابر الصباح امیر کویت نیز هست.
فرزند او سید علیرضا حسینی بهشتی، عضو هیئت علمی دانشکدهٔ علوم انسانی دانشگاه تربیت مدرس، دبیرکل جمعیت توحید و تعاون و از بازداشت‌شدگان ناآرامی‌های انتخابات ریاست جمهوری دهم است. سید محمدرضا حسینی بهشتی دیگر فرزند او، دانشیار فلسفه دانشگاه تهران و عضو پیوستهٔ فرهنگستان هنر است. ملوک‌السادات حسینی بهشتی، فرزند ارشد او، استادیار پژوهشی پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران است.
عباس افندی (۱۲۲۳–۱۳۰۰ هجری شمسی، ۱۸۴۴–۱۹۲۱ میلادی) فرزند ارشد بهاءالله که به نام عبدالبهاء شناخته می‌شود، سومین شخصیت محوری آیین بهائی است که پدرش بهاءالله آنچنانکه در کتاب اقدس و نیز در کتاب عهدی اشاره کرده است، وی را به مقام جانشین، مبیّن و مفسر متون بهائی برگزید. او در فاصلهٔ سال‌های ۱۸۹۲ تا ۱۹۲۱ میلادی مسئولیّت ادارهٔ جامعهٔ بهائی را برعهده داشت. بهائیان عبدالبهاء را مفسّر و تبیین کنندهٔ رسمی آثار بهائی، جلوهٔ تمامی آرمان‌ها و ایده‌آل‌های بهائی و معمار نظم جهانی بهاءالله می‌دانند.
اساف رامون فرزند ارشد ایلان رامون، خلبان نیروی هوایی ارتش اسرائیل و اولین فضانورد اسرائیلی بود که در حادثه انفجار فضاپیمای کلمبیا در حال بازگشت به جو زمین کشته شد. پدر وی یکی از خلبانان نیروی هوایی اسرائیل بود که در سال ۱۹۸۱ میلادی و در جریان جنگ ایران و عراق به تأسیسات اتمی عراق، به نام اوسیراک حمله کرد و با موفقیت عملیات نابودی نیروگاه اتمی اوسیراک را به پایان رساند.
دودمان شیبانیان یا به‌طور دقیق‌تر ابوالخیری‌ها-شیبانی‌ها یک دودمان مغول‌نژاد با فرهنگ ترکی-ایرانی در آسیای میانه بودند، که در قرن پانزدهم میلادی بر بیشتر سرزمین قزاقستان امروزی، ازبکستان و بخش‌هایی از جنوب روسیه (از جمله سیبری) حکومت می‌کردند. نسب آن‌ها به شیبان، پنجمین پسر جوجی، فرزند ارشد چنگیز خان می‌رسید. تا اواسط قرن چهاردهم میلادی، آن‌ها به حکومت فرزندان باتوخان، آردا خان و اوزبیک خان (برادران شیبان) اذعان داشتند. شیبانی‌ها، در ابتدا اردوی خاکستری، در جنوب شرقی اورال را رهبری می‌کردند (در گذشته به نام اوزبیگ شناخته می‌شد، امروزه آن را با نام ازبک می‌شناسند) و در سال ۶۶۰ ه‍.ش به اسلام گرویدند.
او در حالی که هفت سال داشت با توجه به قانون اساسی ایران و با توجه به وراث فرزند ارشد ذکور شاه به ولیعهدی ایران رسید و وارث بلافصل تخت پادشاهی ایران شد؛ اما در پی وقوع انقلاب ۱۳۵۷ به همراه خانواده‌اش مجبور به ترک ایران شد. از آن پس او به عنوان فعال سیاسی و یکی از مخالفان برجسته نظام جمهوری اسلامی ایران شناخته می‌شود. رضا پهلوی هدف اصلی فعالیت‌های سیاسی خود را رسیدن ایران به یک مردم‌سالاری سکولار پارلمانی، حقوق بشر، جدایی دین از حکومت، حق مردم برای تعیین شکل نظام سیاسی از طریق یک انتخابات آزاد و حفظ تمامیت ارضی ایران اعلام کرده است.