فراه
معنی کلمه فراه در لغت نامه دهخدا

فراه

معنی کلمه فراه در لغت نامه دهخدا

فراه. [ ف َ ] ( اِخ )شهری است نزدیک به سبزوار هرات و از آنجاست ابونصر فراهی. طایفه ای از ملوک در آنجا حکمرانی کرده اند که با پادشاهان سیستان قرابت داشته اند. معین الدین [ اسفزاری ] نوشته است که در یک فرسنگی فراه کوهی است که آن را بارندک خوانند و در آن کوه طاقی سنگی است که همیشه از آنجا آب می چکد و مردم بدانجا به زیارت و طلب حاجت میروند و هر کس در پای این طاق سنگی دست به دعابردارد، اگر چکیدن آب افزود او کامروا خواهد شد و اگر قطع شد و از چکیدن ایستاد حاجت روا نمیگردد. وی اصراری در حقیقت داشتن این معنی کرده است. ( از آنندراج ) ( از انجمن آرای ناصری ). در مآخذ جغرافیایی مانند معجم البلدان و حدود العالم نام این محل دیده نشد.
فراه. [ ف َ ] ( اِخ ) کوهی است در سیستان و نیز نام رودی است که از آن کوه جاری میگردد. ( ناظم الاطباء ).

معنی کلمه فراه در فرهنگ فارسی

شهری است نزدیک به سبزوار هرات ( افغانستان ) مجاور سیستان و نزدیک بمرز ایران و آن درقدیم ویت وسیعی بود که توابع و مضافات بسیار داشت و از آن غله زیاد بدست می آمد .
کوهی است که در سیستان و نیز نام رودی است که از آن جاری می گردد .

معنی کلمه فراه در دانشنامه عمومی

فَراه یکی از شهرهای افغانستان و مرکز ولایت فراه است.
صد سال قبل شهر کنونی فراه در شهر کهنهٔ ( قلعهٔ تاریخی فریدون ) موقعیت داشت. همچنان قلعهٔ تاریخی کک کهزاد ( کافرقلعهٔ ) نیز در چند کیلومتری شهر فراه موقعیت دارد. دریای بزرگ فراه در نزدیکی غرب شهر فراه جریان دارد. این شهر در چند سال گذشته وسعت یافته و ادارهٔ مرکزی احصایه جمعیت آن را ۱۲۷٬۰۴۷ هزار تن تخمین کرده است.
برگرفته از نام شهر فرادا ( به یونانی باستان/لاتین: Phrada ) ، با پیشینهٔ تاریخیِ هزاره اول ( پیش از میلاد ) . فرادا پایتخت ساتراپی زَرَنکه ( به یونانی باستان/لاتین: Drangiana/درَنگیانا ) ، یکی از ساتراپی های هخامنشیان بوده. - از دوران یورش اسکندر مقدونی ( در ۳۳۰ ق. م ) به بعد: Prophthasia/پروفتازیا؛ - از سدهٔ اول پیش از میلاد به بعد: Phra/فرا، جزئی از سرزمین هریوه ( یونانی باستان/لاتین: Aria ) بوده و در مسیر جادهٔ زمینی از شام به هند واقع بوده؛ - از دوران ساسانیان تا اکنون: فراه، سنگری مهم در مرزهای شرقی شاهنشاهی ساسانیان شمرده می شده و آنطور که از نام فراخکَر - پیروز پیداست، احتمالاً توسط پیروز یکم، شاهنشاه ساسانی ( شاهنشاهی: ۴۵۹–۴۸۴ میلادی ) دوباره آباد شده.
مساحت، حدود اربعه، موقعیت، ارتفاع و آب و هوا:
فراه با مساحت ۴۷۷۸۸ کیلومتر مربع سرزمینی است که در گوشه جنوب غربی افغانستان و در پهلوی سرحد کشور ایران قرار گرفته و طول البلد ۶۲–۱۱ درجه شرقی و عرض البلد ۳۲–۲۲ درجه شمالی از آن می گذرد. حدود آن را از شمال هرات، از شمال شرق غور، از جنوب نیمروز، از جنوب شرق هلمند و از طرف غرب سرحد ایران تشکیل می دهد. ارتفاع آن از سطح بحر ۷۵۷ متر تخمین گردیده، اقلیم آن نیمه صحرایی بوده تابستان آن فوق العاده گرم و زمستان کم باران دارد. درجه حرارت آن متغیر است. در تابستان «۴۵» درجه و در زمستان تا «۵ - » درجه سانتی گراد تنزیل میابد.
در لغتنامهٔ دهخدا آمده: فراه شهری است نزدیک به سبزوار هرات و از آنجاست ابونصر فراهی. طایفه ای از ملوک در آنجا حکمرانی کرده اند که با پادشاهان سیستان قرابت داشته اند. معین الدین اسفزاری نوشته است که در یک فرسنگی فراه کوهی است که آن را بارندک خوانند و در آن کوه طاقی سنگی است که همیشه از آنجا آب می چکد و مردم بدانجا به زیارت و طلب حاجت می روند.
بر پایۀ برآوردهای سال ۲۰۰۴ جمعیت این شهر ۱۰۹٬۴۰۹ نفر بود. به دلیل عدم دسترسی به آمارهای قومی به طور دقیق نمی توان گفت ترکیب جمعیتی به چه صورت است. پشتون ها ۳۵٪ از جمعیت ولایت فراه را تشکیل می دهند. تاجیک ها ۳۵٪، ایماق ها ۱۵٪، و قزلباش ها که شامل اقوام اهل تشیع می باشد با ۵٪ و بلوچ ها با ۵٪ اقلیت های قومی این ولایت را تشکیل می دهند. در مورد باشندگان شهر فراه فارسیوانان تاجیک و ایماق اکثریت را تشکیل می دهند. زبان فارسی دری با گویش فراهی زبان مادری اکثر باشندگان ولایت فراه است و در افغانستان فدرالی جزو ایالت ( آریانا ) هرات محسوب میشود
فراه (اوتار پرادش). فراه ( به انگلیسی: Farah ) یک منطقهٔ مسکونی در هند است که در Mathura district واقع شده است. فراه ۸٬۱۹۹ نفر جمعیت دارد و ۱۷۲ متر بالاتر از سطح دریا واقع شده است.
معنی کلمه فراه در فرهنگ فارسی
معنی کلمه فراه در دانشنامه عمومی
معنی کلمه فراه در دانشنامه آزاد فارسی

معنی کلمه فراه در دانشنامه آزاد فارسی

فَراه (ولایت) Farah
ولایتی در غرب افغانستان و هم مرز با ایران. این ولایت وسیع دارای تراکم جمعیت پایینی بوده و 925هزار نفر جمعیت دارد، که بیشترشان روستانشین اند و زندگی قبیله ای دارند. وسعت فراه 48,470 کیلومتر مربع و مرکزش شهر فراه است. در شمال فراه ولایت هرات، در شمال شرقی غور، در جنوب شرقی هلمند، در جنوب نیمروز و در غرب آن خراسان قرار دارد. این ولایت چهارمین ولایت بزرگ افغانستان به شمار می رود. فراه در گذشته بخش از امپراطوری ایران بوده است. شهر فریدون یا فریدون شهر در نزدیکی فراه، اشاره به شاه اسطوره ای ایران دارد. اغلب ساکنان این ولایت سنی مذهب و اقلیتی نیز شیعی هستند. بیشتر از 50 درصد ساکنان فراه را پشتون ها، نزدیک 40 درصد را تاجیک ها و بقیه را بلوچ ها، آیماق ها و هزاره ها تشکیل می دهند. زبان های پشتو و دری در این ولایت رایج اند. اقتصاد اکثر مردم بر پایه ی کشاورزی و زراعت است و میوه هایی نظیر انگور و انار در آنجا به وفور یافت می شوند. معادن مس، گچ، نمک و اورانیوم در این منطقه کشف شده اند.

معنی کلمه فراه در دانشنامه اسلامی

[ویکی الکتاب] فرآه. ریشه کلمه:
رئی (۳۲۸ بار)ف (۲۹۹۹ بار)ه (۳۵۷۶ بار)

جملاتی از کاربرد کلمه فراه

گذشته از سر دعوی سند و بست و فراه نهفته روی ز مخلوق بدنشان رستم
آزو یک منطقهٔ مسکونی در افغانستان است که در ولایت فراه واقع شده‌است. آزو ۱٬۲۸۸ متر بالاتر از سطح دریا واقع شده‌است.
در سال ۱۳۷۴، طالبان پس از نبردهایی در ولایت فراه موفق به تصرف شهر هرات شدند و مانند سایر ولایات قوانین منحصر به حکومت خودشان را در هرات نیز تطبیق کردند.
چگونه برهان آرد کسی که از ره قدر ز چاه زمزم گیرد قیاس رود فراه ؟
این بند بالای دریای فراه اعمار خواهد شد و ارتفاع دیوار بند ۸۱ متر است که به شکل کانکریتی اعمار می‌شود. با ساخت این بند ۷۸٬۵۹۰ هکتار زمین زراعتی آبیاری خواهد شد و در کنار ان ۲۷ مگاوات برق نیز تولید خواهد شد.
گذرگاه مرزی یزدان یک گذرگاه مرزی بین ایران و افغانستان است که در شهرستان زیرکوه استان خراسان جنوبی قرار دارد. در مجاورت نقطهٔ مرزی، آبادی یزدان ایران و روستای کلاتهٔ نظر ولایت فراه افغانستان واقع است. نزدیک‌ترین شهر افغانستان به یزدان، شهر شیندند ولایت هرات می‌باشد که در ۱۲۰ کیلومتری گذرگاه یزدان قرار دارد.
وی در سال ۱۴۰۰ به تیم فوتبال ابومسلم فراه پیوست.‌
اناردره ازنظر اداری قبلاً جزو ولسوالی شیندند هرات بوده اما در زمان اوایل حکومت ظاهر شاه به عنوان ولسوالی مستقل درآمد و جزو ولایت فراه گردیده‌است. اناردره با مرکز حکومت در کابل ۹۲۰ کیلومتر و با مرکز فراه ۶۵ کیلومتر و با مرکز ولایت هرات ۲۱۰ کیلومتر و با مرکز ولایت نیمروز ۲۳۰ کیلومتر و با مرز ایران ۱۱۰ کیلومتر فاصله دارد البته با وضع سرک‌های خاکی فعلی ۱۱۰ کیلومتر است. رشته‌کوه‌های غربی اناردره به ایران وصل گردیده‌است و رشته‌کوه‌های شرقی آن به کوه بابا در مرکز مملکت متصل می‌شود.
کرده بسعی مکرمت از خوان عدل او پاداش خواره معذه بادا فراه را
پاداشن نیکان همه نیکی است درین ملک چونانکه بدانرا ببدی باد فراه است
قرارداد طراحی بند برق ولایت فراه توسط وزارت انرژی و آب و کمپانی نیسپاک پاکستان به امضا رسید. «این پروژه به ارزش ۴ میلیون و ۷۸۶۴ دالر آمریکایی از بودجهٔ دولت تمویل گردیده و در مدت ۱۸ ماه کار طراحی آن تکمیل خواهد شد؛ از این رو برای اعمار این بند نیز ۵۰۰ میلیون دالر آمریکایی نیاز است.»
گران در چهارم ماه جدی ۱۳۳۶ در ولایت فراه جائیکه پدرش بحیث قوماندان یک قطعه نظامی ایفای وظیفه مینمود چشم به جهان گشوده ؛ باشنده اصلی ولایت لغمان و از قوم سهاک قبیله پشتون میباشد.
قرارداد پروژهٔ آب و تولید برق بخش‌آباد بالای دریای فراه‌رود با رئیس کمپانی خدمات مشورتی هندوستان در ۲۴ اگوست سال ۱۳۸۵ به امضا رسید. این پروژه در ساحهٔ ۱۰۰ کیلومتری شهر فراه و در فاصلهٔ ۳۰ کیلومتری سرک عمومی کابل-هرات موقعیت دارد. اهداف این پروژه عبارت از ذخیره آب به حجم ۵۷۰ میلیون متر مکعب در ساحه بخش آباد است. با تکمیل شدن این پروژه ۳۵٬۰۰۰ هکتار زمین زراعتی موجود و ۲۶٬۰۰۰ هکتار اراضی جدید تحت آبیاری قرار خواهد گرفت. قرار است با تکمیل این پروژه ۲۰ مگاوات برق نیز تولید گردد. مصارف مجموعی قرارداد این پروژه همراه با مطالعات تخنیکی و اقتصادی آن که با کمپانی خدمات مشورتی و انجینری کشور هندوستان به امضا رسید مبلغ ۲٬۳۲۱٬۵۶۰ دالر آمریکایی است.