فتحعلی

معنی کلمه فتحعلی در لغت نامه دهخدا

فتحعلی. [ ف َ ع َ ] ( اِخ ) آخوندزاده. میرزا فتحعلی فرزند میرزا احمد تقی ، بنابر آنچه از شماره های 43، 44 و 45 روزنامه کشکول چ تفلیس نقل شده از دانشمندان اواخر قرن سیزدهم هجری است که پس از تحصیل علوم متداول قدیم و جدید، در اصول و آداب مناظره مهارتی بسزا یافته و تمام همت خود را در تفحص احوال ملل اسلامی و تحقیق در اطراف علل عدم ترقی ایشان مصروف داشته و برای انتقال تمدن ملل غرب به شرقیان کوشش بسیار کرده است. وی در تمام آثار عربی ، ترکی و پارسی خود به انتقاد رسوم مدنی ، اجتماعی ، اداری ، سیاسی ، ادبی و اخلاقی ملل اسلامی پرداخته است. زبده آثارش الفبای اختراعی اوست که آن را در سال 1274 هَ. ق. بجای الفبای کنونی کشورهای اسلامی پیشنهاد کرد. دو رساله دیگر به ترکی و پارسی در تاریخ خطوط و نواقص الفبای معمول و محاسن الفبای اختراعی خود نوشته است. این فکر او را میرزا ملکم خان ، میرزا یوسف خان تبریزی ( مستشارالدوله ) و میرزا حسین خان نایب اول وزارت امور خارجه و دیگران تعقیب کردند و بعض آنها الفباهای دیگری اختراع نمودند، ولی چون هیچ یک نتوانست نواقص خط کنونی را کاملاً اصلاح نماید، مقبولیت عامه پیدا نکرد. ( از ریحانة الادب ج 1 ).

معنی کلمه فتحعلی در فرهنگ اسم ها

اسم: فتحعلی (پسر) (عربی)
معنی: مرکب از فتح ( پیروزی ) + علی ( بلندمرتبه )، نام دومین پادشاه قاجار

جملاتی از کاربرد کلمه فتحعلی

شهنشاه جهان فتحعلی شه خسروی کآمد وجودش خلق و خالق را یکی مُظهر یکی مظهر
به عهد خسرو صاحب قرآن ناصر دین که داشت مملکت ایران زمین حصن حصین مثال داده فرمان او قضا و قدر پناه جسته درگاه او زمان وسنین خدیولار خداوندگار عدل شعار که بود همت و توفیقشان مسلمین به نام فتحعلی خان ز فر وجود سخا برخش همت حاتم صفت نهادی زین نمود احیاء این قیصر را پس آنک گذشته بود ز ویرانیش شهور و سنین چه قیصریه که از شرم او هنوز چکد عرق ز عارض چین و ز چهره ماچین ز هجرت نبوی بد هزاروسیصد سال که شد تمام و بر او کرد آسمان تحسین زبان پاک بر آبدان پاک باعث شهر هزار. رحمت و جاودانا و قرین ۱۳۰۰
خسرو گیتی ستان فتحعلی شه آن که از وی زال گیتی نوبت عهد شباب از سر گرفته
ابوالفتح فتحعلی شاه‌کی فر که‌گیردگه رزم از چرخ‌کیفر
دارای دهر فتحعلی شه که نه سپهر در قلزم عطاش بجز نه حباب نیست
یکی از شایعات مهم زندگی زهرا اویسی نسبت میان او و فتحعلی اویسی است که در اغلب موارد به اشتباه او را به عنوان دختر فتحعلی اویسی معرفی می‌کنند. اما در واقع هیچ نسبت فامیلی میان این دو وجود ندارد. شایعات پیرامون نسبت پدر و دختری فتحعلی اویسی و زهرا اویسی تا جایی پیشروی کرد که زهرا اویسی عکسی از پدر و مادرش را به اشتراک گذاشت و به صورت رسمی اعلام کرد که با وجود ارادت خاصی که به فتحعلی اویسی دارد اما این بازیگر پیشکسوت پدر او نیست.
فتحعلی شاه قاجار نیز در لشکرکشی به تفلیس در ا این روستا اردو زده به استراحت پرداخته از این رو بخشهایی از زمینهای این روستا به نام فتحعلی اردوسی معروف است.
او در کراچی که در زمان راج بریتانیا سند خوانده می‌شد در پاکستان کنونی در سال ۱۸۷۷ از آقاخان دوم و همسر سومش نواب علیا شمس‌الملوک، نوه فتحعلی شاه، به دنیا آمد.
در ۱۷۶۹ م، کریم‌خان زند، حسین‌قلی‌خان جهانسوز برادر آقامحمدخان را به حاکمیت قومس گماشت تا ضمن مقابله با نفوذ دولوها، حکومت دودمان زند بر آن ناحیه را حفظ کند اما زمان نشان داد که این تصمیم اشتباهی بود؛ زیرا او در پی انتقام از شاخه رقیب ایل قاجار برآمد. رقابت میان دو شاخه به اندازه‌ای بالا گرفت که کریم‌خان مجبور شد مداخله کند. در آخر، حسین قلی‌خان در ۱۷۷۷ م. توسط یموت‌ها در شرق استرآباد کشته شد. در این زمان او از همسر خود آسیه خانم عزت‌الدینلو دو فرزند داشت: فتحعلی و حسین‌قلی. از آنجا که آقامحمدخان فرزندی نداشت، با مرگ برادرش حسین‌قلی‌خان جهانسوز، فرزند خردسالش فتحعلی به وارث محمدخان به عنوان رئیس ایل قوانلو تبدیل شد.
شاه زمانه فتحعلی شه‌که روز رزم درگوش بانگ شاد غرش لحن خارکن