عتوا

معنی کلمه عتوا در دانشنامه اسلامی

[ویکی الکتاب] معنی عُتُوّاً: سرپیچی - سرپیچی کردنی ناگفتنی (وقتی مفعول فیه باشد)
معنی عَتَوْاْ: سرپیچی کردند
معنی أُتُواْ: به آنها داده شد
معنی أَتَوْاْ: گذر کردند-آمدند
ریشه کلمه:
عتو (۱۰ بار)
(بضم اول و دوم) تجاوز. نافرمانی. . پیش خود خویش را بزرگ دیده و تجاوز (نافرمانی) کردند تجاور بزرگ. . ارباب لغت گفته‏اند: . بلکه در طغیان و کناره‏گیری از حق پیوسته شدند. عاتی و عاتیه: طاغی و متجاوز. . امّا قوم عاد با بادی بسیار سرد خارج از حدّ هلاک گشتند. * . حمزه و کسانی آن را بکسر عین و دیگران به ضم آن خوانده‏اند و آن در هر دو صورت به معنی فرتوتی و نهایت پیری است در صحاح و اقرب آمده: «عَتَا الشَّیخُ عِتِّیّاً: کَبُرَو وَلَّی» ظبرسی آن را خشک شدن وجود در اثر طول زمان فرموده است. غرض زکرّیا در این کلمه آنست که از پیری بفرتوتی رسیده‏ام و پیریم از حدّ تجاوز کرده امیدی بوجود فرزند در من نمی‏رود. آن در آیه . نافرمانی و طغیان است و به قولی: آن جمع عاتی است.

جملاتی از کاربرد کلمه عتوا

أَ وَ لَمْ یَهْدِ ای أ و لم یبیّن لِلَّذِینَ یَرِثُونَ الْأَرْضَ یسکنون فیها و ینالون من ثمارها مِنْ بَعْدِ أَهْلِها ای الامم الخالیة الّذین اهلکوا بقبیح فعلهم، فعمل هؤلاء اعمالهم و عتوا علی ربّهم، أَنْ لَوْ نَشاءُ أَصَبْناهُمْ بِذُنُوبِهِمْ ای اهلکناهم کما اهلکنا من قبلهم.
مَرَدُوا عَلَی النِّفاقِ نعت للفریقین، میگوید: منافقان این دو فریق از اعراب و از اهل مدینه، بر نفاق مصر ایستادند و در ستیز در آن بماندند که هیچ توبه نکردند مَرَدُوا عَلَی النِّفاقِ ای اقاموا علیه و لجوا فیه و عتوا و استمروا علی ذلک فلم یتوبوا منه و اصله من الشیطان المارد یقال مرد یمرد مرودا فهو مارد و مرید اذا عتا و طغی.