عبدالله بن حسن

معنی کلمه عبدالله بن حسن در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] عبدالله فرزند امام حسن مجتبی علیهما السلام از شهیدان قیام مقدس حسینی است.
عالمان رجال و تاریخ و نسب درباره مادر عبدالله بن حسن به اختلاف سخن گفته اند:
← ام ولد
برخی مادر وی را ام رباب دختر امری ء القیس خوانده اند. مامقانی در توجیه این نظریه که مادر عبدالله بن حسن علیه السلام، ام رباب، بوده است- بدون ذکر سند- چنین می نویسد: امرئ القیس( پدر امّ رباب)، در زمان خلیفه دوم، وارد مدینه شد و سه دختر داشت. امام علی علیه السلام یکی از دختران وی را خود به همسری برگزید و از آن دو دیگر، یکی را به نام« رباب» به همسری امام حسین علیه السلام درآورد؛ و دختر دیگر را که کنیه اش« ام رباب» بود، به همسری امام حسن علیه السلام درآمد. البته بر این نظریه نیز اشکال شده است.
سن عبدالله در هنگام شهادت
بیشتر منابع نوشته اند که عبدالله بن حسن، روز عاشورا و هنگام شهادت نا بالغ بوده است؛ با این وصف، برخی گفته اند که امام حسین علیه السلام، دختر گرامیشان، حضرت سکینه علیها السلام، را به عقد ازدواج عبدالله بن حسن علیه السلام درآورده بود. در اعلام الوری آمده است که عبدالله بن حسن علیه السلام پیش از رسیدن به وصال همسرش به شهادت رسید.
شهادت عبدالله
...
[ویکی شیعه] عبدالله بن حسن (ابهام زدایی). عبدالله بن حسن ممکن است به یکی از افراد ذیل اشاره داشته باشد:
[ویکی اهل البیت] عبدالله فرزند امام حسن مجتبی علیهماالسلام از شهیدان قیام مقدس حسینی است.
عالمان رجال و تاریخ و نسب درباره مادر عبدالله بن حسن به اختلاف سخن گفته اند:
گروهی او را ام ولدی به نام نفیله یا حبیبه دانسته اند.
گروهی دیگر او را دختر سلیل یا شلیل بن عبدالله بجلی و نامش را رَمْله نوشته اند.
برخی دیگر وی را رباب می دانند. در برخی نسخه های رجال شیخ طوسی، نام مادر عبدالله بن حسن علیه السلام، رباب دختر امری ء القیس بن عدی بن اوس بن جابر بن کعب بن علیم، از طایفه بنی کلب بن وبره آمده است. اما به عقیده شماری از رجال شناسان، این سخن اشتباه است؛ زیرا رباب - با نیای مذکور - همسر امام حسین علیه السلام بوده است.
برخی مادر وی را ام رباب دختر امری ء القیس خوانده اند. مامقانی در توجیه این نظریه که مادر عبدالله بن حسن علیه السلام، ام رباب، بوده است - بدون ذکر سند - چنین می ‎نویسد: امرئ القیس (پدر امّ رباب)، در زمان خلیفه دوم وارد مدینه شد و سه دختر داشت.
امام علی علیه السلام یکی از دختران وی را خود به همسری برگزید و از آن دو دیگر، یکی را به نام «رباب» به همسری امام حسین علیه السلام درآورد؛ و دختر دیگر را که کنیه اش «ام رباب» بود، به همسری امام حسن علیه السلام درآمد. البته بر این نظریه نیز اشکال شده است.

جملاتی از کاربرد کلمه عبدالله بن حسن

و خبر وی پذیرفته نمی گردد و در نماز نیز به امامت برگزیده نشود. ابوحنیفه نیز پنهانی به وجوب یاری زیدبن علی(ع) و دادن مال به وی و خروج همراه او بر ضد دزدی که خود را امام و خلیفه می نامید - چون دوانیقی و مشابه وی - حکم و فتوی داده و زمانی که زنی وی را گفت: تو فرزند مرا به خروج با ابراهیم و محمد فرزندان عبدالله بن حسن اشاره کردی و وی کشته شد، پاسخ داد، کاش من به جای فرزند تو بودم.
پس از سوک عبدالله بن حسن من از سوک قاسم سرایم سخن
ابوعلی، حسن بن عبدالله بن حسن کاتب شهرت‌یافته به ابن اشیری (؟ - ۱۱۷۳م) ادیب، نویسنده، شاعر، زبان و قرائت‌شناس مغربی در سدهٔ ششم هجری بود که بیشتر در اندلس زیست.
کنون رزم عبدالله بن حسن بباید شنودن ز گفتار من