عبدالحسین تیمورتاش

معنی کلمه عبدالحسین تیمورتاش در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] «عبدالحسین تیمورتاش» «سردار معظم خراسانی»، ملقب به «معزز الممالک» فرزند «کریم دادخان نردینی بجنوردی» بود. او سمت های مختلفی در ایران داشت، از جمله نمایندگی مجلس دوم و سوم، حاکم گیلان، وزیر مقتدر پهلوی در حکومت رضاخان، و دیگر سمت ها. علاوه بر این ها رهبری حزب ایران نو را به عهده داشت.
امیر معظم در حدود سال ۱۲۶۰شمسی در «نردین» از توابع خراسان، چشم به جهان گشود. (در کتاب این سه زن: مریم فیروز، اشرف پهلوی، ایران تیمور تاش، آمده است که تیمورتاش متولد ۱۲۵۸ در نردین به دنیا آمد.)
تحصیلات
پس از گذراندن تحصیلات مقدماتی در زادگاه خود و یادگیری سوارکاری و تیراندازی، برای فراگیری زبان روسی، با حمایت پرنس «میرزا رضاخان ارفع الدوله» وزیر مختار ایران در روسیه، عازم عشق آباد شد و در یکی از مدارس درجه یک روسیه تحصیل کرد.او سپس، همراه پدرش به «پترزبورگ» رفت و وارد مدرسه نظام شد که خاص نجیب زادگان و درباریان بود و در رشته امور نظامی تحصیل کرد. وی از شاگردان ممتاز مدرسه بود. او برای کسب موفقیت بیشتر، در محافل اشرافی، نام خود را به نام «خان نردینسکی» تغییر داد تا نشان دهد که از بزرگ زادگان و نجبای ایران است. او پس از اتمام تحصیل به ایران بازگشت و به عنوان مترجم، در وزارت امورخارجه مشغول به کار شد.
زندگی نامه
پس از اعلام سلطنت محمدعلی میرزا، تیمورتاش عضو هیئتی بود که باید، پادشاهی وی را به چند کشور اروپایی اعلام می کرد. او پس از بازگشت از اروپا، به این دلیل که با میرزا حسین خان معین الوزراء، میانه خوبی نداشت از کار در وزارت خارجه کناره گیری کرد و از سوی پدرش، «نایب الحکمه» بلوک «جوین» شد. وی در این زمان با شاهزاده «محمد هاشم میرزا» آشنا شد و انجمنی ادبی تشکیل داد و به تدریج، صاحب معتبرترین کتابخانه های اختصاصی در ایران شد. در همین سال ها با «سرورالسلطنه» دختر زیبا روی «خازن الملک» ازدواج کرد و از وی صاحب یک دختر و سه پسر به نام های منوچهر، هوشنگ و مهرپور شد. همسر دوم تیمورتاش، زنی ارمنستانی به نام «تاتانیا» بود که از او نیز صاحب دو فرزند شد.
تیمورتاش پیش از کودتای ۱۲۹۹ش
...

جملاتی از کاربرد کلمه عبدالحسین تیمورتاش

مسعود بهنود در کتاب سه زن شرح زندگی «مریم فیروز»، «اشرف پهلوی» و «ایران تیمورتاش» می‌نویسد: یگانه دختر عبدالحسین تیمورتاش برخلاف پسرانش، علی‌رغم اصرارهای «محمدرضا پهلوی» در جهت دلجویی از آنها، نه تنها رغبتی برای حضور مجدد در دربار از خود نشان نداد که حتی برادرانش را نیز به بی غیرتی متهم و آنها را سرزنش می‌کرد.
ایران‌دخت فرزند اول عبدالحسین تیمورتاش است که در سال ۱۲۹۵ خورشیدی در نردین زاده شد. وی در تهران رشد کرد و در دوران تحصیل از دانش آموزان ممتاز مدرسه «ناموس» بود سپس برای ادامه تحصیل به فرانسه رفت و از دانشگاه سوربن این کشور دکترای فلسفه گرفت. وی در سال ۱۳۵۵ به سمت وابسته فرهنگی و مطبوعاتی سفارت ایران در فرانسه منصوب شد. ایراندخت از شاعران مشهور بجنورد محسوب می‌گردید و سرانجام در سال ۱۳۷۰ ه‍.ش در پاریس درگذشت. عمه او «دکتر بدری تیمورتاش» اولین بانوی دندان پزشک ایران است که تحصیلاتش را در بلژیک در رشتهٔ دندان پزشکی به پایان برد و سال‌ها در ایران در رشته خود به فعالیت پرداخت و از بنیانگذاران دانشکده دندانپزشکی مشهد است.