ظهیرالدوله

معنی کلمه ظهیرالدوله در لغت نامه دهخدا

( ظهیرالدولة ) ظهیرالدولة. [ ظَ رُدْ دَ ل َ ] ( ع اِ مرکب ) پشتیبان دولت.
ظهیرالدولة. [ ظَ رُدْ دَ ل َ ]( اِخ ) ممدوح مسعودسعد. رجوع به شواهد ظهیر و رجوع به ابراهیم بن سلطان مسعودبن سلطان محمود غزنوی شود.
ظهیرالدولة. [ ظَ رُدْ دَل َ ] ( اِخ ) ابومنصور وشمگیر. رجوع به وشمگیر شود.
ظهیرالدولة. [ ظَرُدْ دَ ل َ ] ( اِخ ) رجوع به بیستون بن وشمگیر شود.
ظهیرالدولة. [ ظَ رُدْ دَ ل َ ] ( اِخ ) خسروشاه بن بهرام شاه غزنوی ، مکنی به ابوشجاع. رجوع به خسروشاه شود.
ظهیرالدولة. [ ظَ رُدْ دَ ل َ ] ( اِخ ) رجوع به مسعودبن محمود غزنوی شود.
ظهیرالدولة. [ ظَ رُدْ دَ ل َ ] ( اِخ ) رجوع به نظام الملک بن نظام الملک شود. ( لباب الالباب ج 2 ).
ظهیرالدولة. [ ظَ رُدْ دَ ل َ ] ( اِخ ) محمدابراهیم خان برادرزاده آغامحمدخان قاجار. حاکم کرمان. ( متوفی 1240 هَ. ق. ).
ظهیرالدولة. [ ظَ رُدْ دَ ل َ ] ( اِخ ) علیخان ، ملقب به صفاعلیشاه. داماد ناصرالدین شاه و مرید صفی علیشاه. ( متوفی 1342 هَ. ق. ). مقبره او در شمیران معروف و مدفن عده ای از دانشمندان و رجال است.

معنی کلمه ظهیرالدوله در فرهنگ فارسی

علی خان ملقب به صفا علی شاه ( لقب طریقتی ) ابن ظهیر الدوله بزرگ از رجال عهد ناصر الدین شاه و عارف معروف ( و. جمال آبادشمیران ۱۲۸۱ - ف. ۱۳۴۲ ه.ق ./ ۱۳٠۲ ه.ش . ) وی در سن ۱۶ سالگی بدامادی ناصرالدین شاه مفتخر شد و سپس وزیر تشریفات خاصه همایونی ( در زمان ناصر الدین شاه ) گردید. مدتی نیز حکومت تهران را داشت . در سال ۱۳٠۳ ه.ق. در سلک مریدان صفی علی شاه در آمد و از جانب او دستگیری میکرد. پس از فوت صفی علی شاه ( ۲۶ ذی قعده ۱۳۱۶ ه.ق. ) بامر ناصر الدین شاه وی جانشین او گردید. ظهیر الدوله موسس [انجمن اخوت] ( که هنوز دایر است ) و از طرفداران مشروطه و آزادیخواه بودو بهمین سبب بامر محمد علی شاه بهنگام بمباران مجلس منزل و خانقاه او را توپ بستند و اثاثه گرانبهای آنها را بغارت بردند. وی یکی از نخستین موسسان گاردن پارتی و کنسرت در دوره مشروطیت می باشد.
خسرو شاه بن بهرام شاه غزنوی مکنی به ابو شجاع ٠

معنی کلمه ظهیرالدوله در دانشنامه آزاد فارسی

ظهیرالدّوله
رجوع شود به:ابراهیم خان افشار (ح ۱۰۹۹ـ۱۱۵۱ق)

جملاتی از کاربرد کلمه ظهیرالدوله

سنگ قبر کمال الملک همچون سایر سنگ‌های مزاری که سیحون در آرامگاه ظهیرالدوله تهران طراحی کرده‌است، یکپارچه از سنگ گرانیت و با بافت خشن بوده، در قسمت بالای سنگ که مرتفع و زاویه دار تراشیده شده‌است، نقش برجسته‌ای از کمال الملک توسط شاگرد ایشان مرحوم استاد ابوالحسن صدیقی سنگ‌کاری گردیده‌است.
اسماعیل مرزبان (امین الملک) در سخنرانی خود به مناسبت پنجاهمین سالگرد تأسیس انجمن اخوت در سال ۱۳۱۷هجری شمسی پایه‌گذاری انجمن را به صفی علیشاه نسبت می‌دهد. اگر چه عنوان می‌کند که این انجمن در ۲۸ آذر ۱۲۷۸ توسط علی ظهیرالدوله ملقب به صفا علی صورت علنی یافته‌است. جلسات انجمن اخوت از این تاریخ با نظم خاص در سالنی که ۱۱۰ صندلی به نام هر یک از اعضاء در آن قرار داشت در جوار منزل ظهیرالدوله برگزار می‌شد تا زمانی که عمال محمد علی شاه قاجار در واقعه حمله به مجلس، این بنا و منزل ظهیرالدوله را به توپ بسته و به کلی ویران کردند. آنچه روشن است آن است که در سال ۱۳۱۶ صفی علیشاه در گذشت و ظهیرالدوله جانشین او شد، و در سال ۱۳۱۷ انجمن اخوت توسط ظهیرالدوله علنی شد.
ساخت اولین گنبد را به زمان ظهیرالدوله نسبت میدهند و در عهد نادر شاه افشار چون بنای خرابی داشته‌است همزمان با بقعه مرمت میگردد. سطح گنبد حدود ۲۵۲ متر مربع، ارتفاع آن ۱۲ متر و حداکثر قطرش ۱۰ متر میباشد که به شکل بسیار زیبایی با کاشی تزیین گردیده‌است.
در زمان محاکمه ارتشبد عبدالله هدایت وثوق نیز به دادگاه احضار و مدتی زندانی شد. سرانجام در سال ۱۳۵۴ در تهران فوت کرد و در ظهیرالدوله به خاک سپرده شد. از او کتاب خاطراتی به نام خاطراتی از پنجاه سال تاریخ معاصر منتشر شده‌است.
باغ عشق، باغی است که یکی از همین حاکمان، یعنی ابراهیم خان ظهیرالدوله در کرمان احداث کرده بود.
همچنین در سال ۱۲۳۶ هجری قمری، هنگامی که میان دو ایل قشقایی و بختیاری نزاعی سخت درگرفته بود، فتحعلی‌شاه، امیرمحمدقاسم‌خان ظهیرالدوله را به اصلاح کار آنها مأمور نمود و متعاقب آن، وی را به فارس فرستاد.
دربار قاجار در آستانه عید نوروز تدارک ویژه ای برای برگزاری هرچه باشکوه تر مراسم عید نوروز می‌دید. مراسم اصلی «سلام نوروزی» بود که در سه بخش برگزار می‌شد. سلام عام تحویل، سلام عام تخت مرمر و سلام خاص سر در. یک روز پیش از عید از طرف رئیس تشریفات دربار علی‌خان ظهیرالدوله داماد شاه برای طبقات مختلف دعوتنامه فرستاده می‌شد و مدعوین بایستی یک ساعت قبل از تحویل حضور به هم رسانند. سلام عام نوروز در تخت مرمر واقع در کاخ گلستان اجرا می‌شد.