طارمه
معنی کلمه طارمه در فرهنگ فارسی
معنی کلمه طارمه در دانشنامه عمومی
اندازه طارمه نسبت به نیاز و ابعاد خانه متغیر و حداقل عرض آن به اندازه عرض یک راه پله دو طرفه یا مدور است. این اندازه از عرض یا طول یک اتاق تا چند اتاق و حتی طول و عرض یک خانه در نوسان است.
طارمه به شکل های گوناگون ساخته شده و ساده ترین نوع آن چهار گوش نزدیک به مربع و غالباً مستطیل خیلی کشیده است. این اشکال ساده می توانند به صورتهای عمود برهم ( L ) و ( U ) با هم ترکیب شوند. در یکی از خانه های طارمه ذوزنقه ای شکل مشاهده شد. یکی از زیباترین طارمه ها با شکلی مرکب، طارمه عمارت شورای شهر فعلی بوشهر است که ترکیبی از دو طارمه ذوزنقه ای شکل است که طارمه ای چهارگوش آنها را به هم پیوند می دهد طارمه در بیشتر موارد مشاهده شده، مسقف است و ارتباط بصری با حیاط و بیرون خانه دارد. در جایی که دهانه تحت پوشش اجازه دهد در محل تیرهای حمال ستونی قرار نمی گیرد ولی اگر این دهانه بزرگ شود از یک تا چند ستون یا شکل جرز در جلوی آن قرار می گیرد و در چند خانه طارمه های بدون سقف نیز دیده شدند. در چند خانهٔ دیگر نیز فضای باز رو به گذرها با کرکره های زیبا بسته شده است.
جملاتی از کاربرد کلمه طارمه
ورودی عمارت دارای چشماندازی بسیار زیباست و پوشش سقف از چوب صندل یا چندل است (نوعی چوب مخصوص که از هندوستان و مومباسا میآوردهاند). ستونها جلو ساختمان نیز از جنس چوب ساج است. در جهت جلوگیری از نفوذ رطوبت (به دلیل نزدیکی به دریا) و موریانه نخست اطراف ستونها را با بند کنبال یا «کومبار» که از پوست درخت نارگیل درست میشود پیچانده و سپس روی آن را با گچ تزیین کردهاند. چوبهای کنده کاری به کار رفته در طارمه و نقوش در و پنجرهها، گچبری سردرها، کنده کاری و گوههای برنجی به کار رفته در درگاه ورودی از عوامل تزیینی بنا هستند. این بنا هماکنون موزه مردمشناسی است. ساختمان توسط شهرداری بوشهر در سال ۱۳۷۸ مرمت و تعمیر شدهاست.