معنی کلمه شهر تونس در دانشنامه اسلامی
تونس غالباً با کارتاژ (قرطاجه)، که در قرن نهم ق م، در ساحل دریا ساخته شده بود، اشتباه می شود، حال آن که مسلمانان عرب، تونس را دور از دریا در پایان قرن اول، در کنار برکه ساحلی کم عمقی، بر روی تپه ای که با شیبی اندک به سوی مشرق امتداد می یابد و از سمت مغرب، مشرف بر نمکزار سِجومی است، بنیاد نهادند. تونس عربی از هیچ به وجود نیامد، بلکه جای شهر تونس قدیمی را گرفت.
واژه تونس
واژه تونس، بربری و به معنای توقف، بیتوته کردن و چادر زدن است. احتمالاً، باتوجه به بربری بودن کلمه تونس، بانیان این شهر قدیمی مردم بومی بوده اند و فرض این که تونس کهنتر از کارتاژ است پذیرفتنی است، هرچند قدیمترین سند در باره تونس، متعلق به زمانی است که کارتاژ برای خود شهری بزرگ بوده است.
نخستین اطلاع از تونس
نخستین اطلاع ما از تونس، به آغاز قرن چهارم پیش از میلاد می رسد. به گفته دیودوروس سیسیلی در ۳۹۵ ق م، دویست هزار تن از مردم لیبی بر کارتاژیها شوریدند و شهر تونس را در اختیار گرفتند. تونس به دلیل یاری رساندن به کارتاژ، در پایان جنگ سوم پونیک (کارتاژی، ۱۴۹ـ۱۴۶ ق م)، ویران شد اما شهری کوچکتر به جای آن ساخته شد که بعد از قبول مسیحیت، به صورت اسقف نشین در آمد.
ساخته مسلمانان
...