سنجش از دور
معنی کلمه سنجش از دور در دانشنامه عمومی
سنجش از دور شامل اندازه گیری و ثبت انرژی بازتابی از سطح زمین و جو پیرامون آن از یک نقطه مناسب بالاتر از سطح زمین است. پرتوهای بازتابی که از نوع امواج الکترومغناطیس هستند، می توانند دارای منابع گوناگونی همانند پرتوهای خورشیدی، پرتوهای حرارتی اجسام یا حتی پرتوهای مصنوعی باشند. سنجش از دور، دانش بسیار گسترده ای است که از جهات مختلف توسط صاحبنظران زیادی از جمله Campbell , Lillesand و Kiffer و Sabins به معرفی آن پرداخته شده است. Campbell با سعی در بیان کلّی از سنجش از دور، این مقوله را چنین تعریف می کند: سنجش از دور عبارت است از به دست آوردن اطلاعات از سطح زمین و سطح دریاها با استفاده از تصاویر اخذ شده از فراز آنها، با استفاده از بخش هایی از طیف الکترومغناطیس که از سطح زمین تابیده یا بازتابیده شده اند. همان طور که در بالا نیز شرح داده شد، سنجش از دور از انرژی الکترومغناطیسی بهره می گیرد. قوی ترین منبع تولیدکننده این انرژی، خورشید است که انرژی الکترومغناطیس را در تمام طول موج ها تابش می کند.
در کنار خورشید که به عنوان منبع طبیعی تولید انرژی الکترومغناطیس در سنجش از دور غیرفعال کاربرد دارد، انرژی الکترومغناطیس می تواند به صورت مصنوعی نیز تولید شود که آن را اصطلاحاً سنجش از دور فعال می نامند. وقتی انرژی الکترومغناطیس به زمین می رسد، قسمتی از آن بازتابیده و قسمت دیگری جذب می شود. انرژی جذب شده معمولاً پس از مدتی به صورت انرژی حرارتی تابش می گردد، این تابش عمدتاً در طیف فروسرخ رخ می دهد.
سهم بازتاب شده و سهم جذب شده انرژی الکترومغناطیس برای مواد گوناگون متفاوت است. با اندازه گیری مقدار انرژی الکترومغناطیس بازتابی یا تابش شده و مقایسهٔ آن با منحنی های بازتاب طیفی موادی معین، می توان اطلاعاتی را از سطح خشکی ها و سطح دریاها به دست آورد.
پرتوهای بازتابیده شده از اجسام روی سطح زمین، توسط سنجنده ها به صورت قابل نمایش و قابل پردازش، ثبت و ذخیره می شوند.
سنجش از دور اولین بار در ایالات متحده آمریکا و با پرتاب ماهواره لندست در سال ۱۹۷۲ شروع شد.
جملاتی از کاربرد کلمه سنجش از دور
امروزه با وجود کامپیوتر روشهای چندبعدی سنجش از دور و ژئوفیزیکی و ژئوشیمیایی سطحی ابزار جدید مهمی میباشند.
درعینحال، بسیاری از شاخههای علوم انسانی چون مدیریت، اقتصاد، حسابداری، جغرافیا و روانشناسی برای تجزیه و تحلیل از ریاضیات و برخی علم های تجربی همچون ریاضیات کاربردی (در مدیریت)، آمارِ کاربردی و تحلیل رگرسیون (اقتصاد و روانشناسی)، سامانه اطلاعات جغرافیایی و سیستمهای راداری و سنجش از دور (در جغرافیا) و سایر روشهای علوم تجربی استفاده میکنند.
برنامههای علمی و فنی انجمن توسط پنج کمیسیون فنی، برنامهریزی میشوند. هر کمیسیون فنی برای یک دوره چهارساله بین کنگرهها، از سوی یکی از سازمانهای عضو انجمن بینالمللی تصویرسنجی و سنجش از دور پشتیبانی میشود. پنج کمیسیون فنی از ۶۰ گروه کاری، پدید آمدهاند که هر کدام سرپرست موضوع ویژهای باتوجه به موضوع درخور کمیسیون است. در سال ۲۰۱۸ (میلادی) همه کمیسیونهای فنی، سمپوزیومهایی را در کشورهای خود برگزار کردند. تا پیش از کنگره ۲۸ ژوئن تا ۴ ژوئیه ۲۰۲۰ (میلادی) در نیس فرانسه که انجمن تصویرسنجی و سنجش از دور فرانسه آنرا برگزار میکند گروههای کاری اصلی، گروههای کاری کوچکتر را سرپرستی میکنند.
شرکت ژئوآی در سال ۱۹۹۲ به عنوان بخشی از اوربیتال ساینسز کورپوریشن در پی تصویب قانون سیاست فعالیت شرکتهای خصوصی در زمینه سنجش از دور و مجاز شدن ورود آنها به غعالیت تجاری تصویربرداری ماهوارهای آغاز به کار نمود.
انجمن بینالمللی تصویرسنجی و سنجش از دور یک سازمان مردمنهاد بینالمللی است که آرمان آن، گشایش همکاری بین سازمانهای بینالمللی برای توسعه تصویرسنجی، سنجش از دور، و دادههای مکانی است. با بنیانگذاری در ۱۹۱۰ (میلادی) کهنترین سازمان گسترده در زمینه «اطلاعات برای نگارهبرداری» است.
بنیاد انجمن بینالمللی تصویرسنجی و سنجش از دور برای بهبود توانایی برای برآوردهکردن آرمان آن بنیانگذاری شده است. این آرمان با مدیریت یک برنامه بینالمللی گسترده برای تامین مالی برای پشتیبانی مالی از افراد و سازمانهای شایسته بدست میآید که به دنبال و/یا استفاده از دانش برای پیشرفت علمی و فنی مرتبط با موضوعات کاری انجمن هستند. برای رسیدن به این آرمان، بنیاد انجمن، سرمایهگذاری، کمک، و مشارکت نامحدود میکند. بیشترین کمک و همکاری بنیاد در همکاری بینالمللی و انتقال فناوری است.
افراد حقیقی، معمولاً با وابستگی به یکی از سازمانهای عضو انجمن بینالمللی تصویرسنجی و سنجش از دور در کنشهای آن شرکت میکنند. اگرچه، همچنان میتوانند به عنوان یک عضو حقیقی به انجمن بپیوندند. اعضای حقیقی علاقهمند به همکاری در کنشهای علمی و فناوری انجمن، تشویق میشوند که در یکی از گروههای کاری که زیر نظر پنج کمیسیون فنی اداره میشوند کار کنند.
دیدههای سنجش از دور زمین با حسگرهای هوایی و فضایی، بستری را برای نقشهبرداری از کنشهای انسانی و طبیعی فراهم میکنند تا برای کارهای بسیاری استفاده شوند. برای نمونه، بر تغییرات نظارت کنند، بلاها را برآورد کرده و کاهش دهند، منابع تجدیدناپذیر را شناسایی و برآورد کنند، دگرگونیهای گذرای آبوهوا، زمین، و دریا را نظارت کنند. بیان مکانی و مفهومی اجسام و ویژگیهای بدست آمده از اندازهگیریهای نگارهبرداری و تفسیر جنبههای طیفی و مفهومی آنها از داده فیلم پانکروماتیک، نگاره چندطیفی، و دیگر دادههای دورسنجیشده استخراج میشوند.
جورچیک کار خود در ناسا را در سال ۱۹۸۸ در مرکز تحقیقات لانگلی در بخش سیستمهای الکترونیکی به عنوان مهندس طراحی، ادغام و آزمایش آغاز کرد و در ساخت و توسعهٔ چندین سیستم سنجش از دور زمین از فضا موفق بود. از ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۴، جورچیک مدیر بخش مهندسی، و از ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۶ مدیر تحقیقات و فناوری در لنگلی بود و در آنجا همکاری سازمانها را در طیف وسیعی از رشتههای تحقیق، فناوری و مهندسی که در تمام زمینههای مأموریت ناسا همکاری میکنند، بر عهده داشت.