سعدیک
معنی کلمه سعدیک در دانشنامه اسلامی
واژه «سعدیک» تثنیه «سعد» است؛ لیکن برخی لغویان گفتهاند: مفرد آن از عرب شنیده نشده است. بعضی گفتهاند: نصب «سعدَیک» به فعلی مقدّر (سَعَدْتَ یا اسْعَدَک و مانند آن) است. «سعدیک» از مساعده و اسعاد به معنای یاری کردن و موافقت بر چیزی آمده است. برخی نحویان گفتهاند: اصل اسعاد و مساعده، فرمان برداری بنده از فرمان پروردگارش و جلب رضایت او است. بنابر این، معنای سعدیک- خطاب به خداوند- این است که من از فرمان تو اطاعت میکنم و آنچه را که رضای تو در آن است انجام میدهم. برخی «سعدیک» را این گونه معنا کردهاند: خداوند مرا بر کارهای نیک توفیق و یاری مضاعف دهد (که کنایه از تکرار و استمرار توفیق و یاری الهی است). آمدن این واژه به صیغه تثنیه، برای افاده تکرار و استمرار مفاد آن است. بنابر این، سعدیک بر استمرار فرمان برداری و تحصیل رضا دلالت دارد.
اگر مخاطب در «سعدیک» غیر خدا باشد، معنای آن چنین خواهد بود که خداوند تو را بر آنچه که مورد رضای او است توفیق دهد تا سعادتمند گردی.
سعدیک در باب صلات
توجه در آغاز نمازهای واجب و بعضی نمازهای مستحب با گفتن هفت تکبیر، همراه دعاهای وارد شده، مستحب است. در توجه پس از تکبیر پنجم مستحب است این دعا خوانده شود: «لبیک و سعدیک، و الخیرُ فی یدَیک، و الشَّرُ لَیسَ إلَیک، و المَهدیّ مَن هَدَیتَ، لاملجأ منک إلا إلیک، سُبحانَک و حَنانَیک، تبارَکتَ وَ تَعالَیت، سُبْحانَک ربَّ البیت».
چنان که این کلمه در برخی دعاهای وارد شده در تعقیب نماز و قنوت و غیر آن به کار رفته است.
سعدیک در حج
بر محرم مکروه است در پاسخ کسی که او را صدا میزند لبیک گوید؛ لیکن گفتن سعدیک کراهت ندارد.
جملاتی از کاربرد کلمه سعدیک
هر چه تا قیام الساعة امّت وی خواهند بود همه گفتند لبّیک ربّنا و سعدیک چون ایشان را برخوانده بود بی تحفه بازنگردانید، گفت: اعطیتکم قبل ان تسألونی و غفرت لکم قبل ان تستغفرونی.
ای خالق هر جانور و رازق هرکس لبیک و سعدیک تعالی و تقدس