رامسس دوم
معنی کلمه رامسس دوم در دانشنامه عمومی
کسی که بعدها رامسس دوم شد درست پیش از آغاز سلسلهٔ نوزدهم ( حدود ۱۲۹۵ تا ۱۱۸۷ پ. م ) به دنیا آمد و سومین فرعون این سلسله شد. رامسس از پدرش، ستی یکم، امپراتوری قوام یافته ای را به ارث برد که از سوریهٔ امروزی در شمال تا سودان ( نوبهٔ آن روزگار ) در جنوب کشیده شده بود. او هم مانند پدرش سوداهایی سرزمینی برای سوریه در سر داشت، اما باید با تهدید امپراتوری هیتی در آناتولی در شمال مقابله می کرد. معروف ترین رویارویی او با هیتی ها، حدود ۱۲۷۵ پ. م، در نبرد کادش ( یا قادش ) در سوریه اتفاق افتاد. رامسس ادعا کرده است که یک تنه در این نبرد پیروز شده است، اما دیگر منابع نقل می کنند که هیتی ها پیروز آشکار میدان بوده اند. حقیقت احتمالاً چیزی میان این دو است و هیچ طرفی به پیروزی آشکار یا دستاورد مهمی نرسیده است.
ستی یکم پدرش هنگامی که او چهارده ساله بود وی را به جانشینی برگزید. او از همین سن همراه پدرش در جنگ علیه اقوام نوبیایی و لیبیایی شرکت می کرد. رامسس در آغاز دهه سوم زندگی به پادشاهی رسید. او ۶۶ سال و دو ماه پادشاهی نمود و قریب به نودوشش سال زیست. او مؤثرترین فرعون در پاک کردن دورهٔ آمارنا از تاریخ مصرست. او پایتخت را از شهر تبس به رامسس برد. رامسس دوم سومین فرعون از دودمان نوزدهم بود. وی در جنگ با امپراتوری هیتی توانست بر سرزمین های خاوری مدیترانه دست یابد.
برخی او را فرعون هم دوره موسی و سفر خروج او می دانند. او دارای ۴۴–۵۶ پسر و ۴۰–۴۴ دختر بود.
فرعون بزرگ، رامسس، علاقه زیادی به بناهای تاریخی داشت. در زمان رامسس دوم بیشترین ساختمان ها و بناهای معماری مطرح مصر باستان ساخته شد. بناهایی که بسیاری از آنها هنوز هم در مصر در دسترس هستند. رامسس به دلیل داشتن قدرت نظامی و آبادانی که در مصر ایجاد کرد به عنوان یکی از بزرگترین فرمانروایان مصر باستان شناخته می شود. او در حدود ۹۲ سالگی و پس از شصت وهفت سال حکومت بر مصر، در حالی که بیش از صد فرزند از خود به جای گذاشت، درگذشت.
معنی کلمه رامسس دوم در دانشنامه آزاد فارسی
رامْسِس دوم
(دوران حکومت ۱۲۷۹ـ۱۲۱۳پ م) معروف به «رامسس کبیر»، فرعون مصر قدیم از سلسلۀ نوزدهم، پسر سِتی اول. بر حتّی ها پیروز شد و دو مقبرۀ سنگی در ابوسَمبل در جنوب مصر ساخت.
جملاتی از کاربرد کلمه رامسس دوم
معبد با ستونهایی بالغ بر ۱۵۰ متر که طراحی آن ارتدکس میباشد و تقریباً نزدیک به آرامگاه رامسس دوم است. محوطه معبد حدوداً ۲۱۰*۳۰۰ متر میباشد که مساحت آن بالغ بر ۷۰۰۰ متر میشود که با دیوارهای حکاکی شده پر شدهاست. دیوارهای محوطه که با آجرهای گلی پوشانده شده نسبتاً از این ستونها محافظت خوبی به عمل آورده و احتمال دارد برای تقویت این دیوارها به کار گرفته شده باشد. ورودی اصلی محوطه از بین یک دروازه تقویت شده عبور میکند که به میگدول شناخته میشود. (عنوان معماری قلعههای آسیایی در آن زمان)
ایزتنوفرت را از چندین کتیبه و مجسمه کوچک میشناسند. وی قبل از سال ۲۵ سلطنت رامسس دوم به خوبی تأیید نشدهاست. به نظر میرسد بیشتر موارد و صحنههای ذکر شده از ملکه ایزتنوفرت مربوط به پسرانش رامسس، خوائمواست و مرنپتا باشد.
در طول سلسله نوزدهم (در دوره پادشاهی جدید)، تیم ارابه مورد علاقه ستی اول "آنات خرسند است" نامگذاری شد. رامسس دوم آنات را در جنگ به عنوان نگهبان شخصی خود قرار داد و معبد او را در پی رامسس گسترش داد و همچنین دخترش (که بعداً با او ازدواج کرد) را بنتانات به معنی "دختر آنات" نامید. علاوه بر این، رامسس دوم شمشیر خود را "آنات پیروز است" و سگش "آنات محافظت میکند" نامگذاری کرد (8) (آن سگ در یک نقش برجسته در معبد بیت ال والی دیده میشود) و نام یکی از اسبهای خود را "آنات خرسند است" گذاشت.
ایزتنوفرت (یا ایزیز نوفرت یا ایزیت نوفرت) (مصر باستان: "ایزیز زیبا") یکی از همسران بزرگ سلطنتی فرعون رامسس دوم و مادر وارث او، مرنپتا بود. او و نفرتاری از برجستهترین همسران سلطنتی بودند و پس از مرگ نفرتاری ملکه اصلی بود. (حدود بیست و چهارمین سال سلطنت فرعون)