زارعین

معنی کلمه زارعین در لغت نامه دهخدا

زارعین. [ رِ ] ( ع اِ ) ج ِ زارع ، در حالت نصبی و جری. رجوع به زارع شود.

جملاتی از کاربرد کلمه زارعین

این نویسندهٔ اجتماعی روسی وضع زندگی هم‌میهنان خود را که اکثریت آنان از زارعین و طبقات ملی بودند در نوشته‌های خود توصیف کرده و حقایق تلخ و واقعیات ناگوار زندگی طبقات محروم را نشان داده‌است. کتاب‌های معروف او چون «یادداشت‌های یک شکارچی»، «زمین بکر» و غیره انتقاد شدیدی از رژیم غلامی دهقانان است که در دوره تزاری معمول بود.
آب مازاد: زارعین در شرایطی که دچار کمبود می‌شوند، با اعمال فشار به شرکت بهره‌برداری و سازمان کشاورزی به‌عناوین مختلف درخواست آب مازاد می‌نمایند. از دیگر متقاضیان آب مازاد در منطقه شرکت‌های کشت و صنعت می‌باشند. این شرکت‌ها همواره متقاضی آب مازاد بوده، زیرا درمجموع هزینه‌های آب سطحی کمتر از آب زیرزمینی است و شرکت در صورت دسترسی به آب سطحی، چاه‌های خود را خاموش می‌کند. آب مازاد در شبکه آبیاری (در صورت وجود) به قیمت ۶۰ ریال به ازای هر مترمکعب است. براساس آمار چند سال اخیر متوسط سهم آب مازاد از چاه‌های تلفیقی حدود ۳/۵ درصد و آب سطحی حدود ۱۲٪ است.
«چندی است که در جهرم شغل محتسبی برقرار شده‌است و این عمل از عمل‌های مذموم است و در محض تحصیل دعاگوی دولت سر کار نواب اشراف والا روحی فداه از تاریخ شهر شوال سنه ۱۲۸۴ شغل محتسبی موقوف نمود که هر حاکم و نایبی که من بعدها محتسبی در شهر تعیین کند که از بساتین چیزی دریافت کند. به لعنت خدا و نفرین رسول (ص) گرفتار شود. ارباب داران و میر دمن و زارعین قلمی می‌شود که محتسبی را به صیغه لعنت بود موقوف بود موقوف داششتیم احدی در جهرم از بابت محتسبی دیناری ندهد محض رفاه خلق دعای خیر به جهت دولت سر کار اعلا به صیغه لعنت بود ایذا موقوف داشتیم»
«طی نمی‌شود که چون به مضمون احادیث معتبر از حضرت ائمه طاهرین وارد شده‌است هر کس مبدأ مدعی در عمل شر شود، الی یو القیمه، عقاب آن راجع به سوی باعث بدعت اوست علی هذا و هده السنه ۱۲۵۴ جمعی از شد طلبان که انس شیوه شان بر افساد ولایت بود. در خدمت اظهار محتسبی خواستند بر پا کنند که از سباتین و زارعین چیزی بگیرند تا آن که عالی جاه محمد قلیخان تحقیق نموده که این عمل تا حال نبوده‌است. لهذا به صیغه اعنت بود موقوف داشتند که هر کس از حاکم و نایب بعدها بخواهد این عمل را بردارند. لعنت خدا باشد و از شفاء محمد فی یوم الجزا محروم باشد»
در این زمان انتشار اعلامیه‌ای رسمی از سوی دولت که واگذاری امتیاز تنباکو را تذکر می‌داد و در عین حال به زارعین توتون و تنباکو نیز وعدهٔ خرید عادلانه و نقدی محصولات آن‌ها را می‌داد، موج گسترده‌ای از نارضایتی را دامن زد.