راه ابریشم

معنی کلمه راه ابریشم در لغت نامه دهخدا

راه ابریشم. [ هَِ اَ ش َ] ( اِخ ) یکی از راههای معروف قدیم است که بسبب حمل ابریشم چین از این راه ، بدین اسم شهرت یافته است. این راه از شهرستان توان هوانگ در چین به ولایت کانسو می آمد و از آنجا داخل ترکستان شرقی امروزی میشد و از طریق بیش بالیغ و آلمالیغ و اترار به سمرقند و بخارا می رسید. در بخارا قسمت اصلی آن از راه مرو و گرگان به ری می آمد و از ری به قزوین و زنجان و تبریز و ایروان میرفت و از ایروان به طرابوزان یا بیکی از بنادر شام منتهی میگردید. قسمت فرعی این راه از سمرقند به خوارزم و از خوارزم به سرای و هشترخان و از آنجا به کنار شط «دن » و بنادر دریای آزف انتها می یافت. ( تاریخ مغول تألیف عباس اقبال ص 569 ). و در ترجمه ایران در زمان ساسانیان چنین آمده : مهمترین کالایی که بصورت ترانزیت از ایران میگذشت ابریشم بود، اما چون ایرانیان مقدار بسیاری از ابریشم خام چین را که وارد میکردند، بخود تخصیص میدادند قادر بودند محصولات خویش را بهر قیمتی بخواهند بممالک مغرب زمین بفروشند... ترکان بتحریک اتباع سغدی خود کوششها کردند، تا از خسرو اول اجازه عبور دادن ابریشم خود را از خاک ایران حاصل کنند اما نتیجه نبخشید... ( از ایران در زمان ساسانیان تألیف کریستنسن ترجمه رشید یاسمی ص 149 ).

معنی کلمه راه ابریشم در فرهنگ فارسی

یکی از راههای معروف قدیم است که بسبب حمل ابریشم چین از این راه بدین اسم شهرت یافته است .

معنی کلمه راه ابریشم در دانشنامه آزاد فارسی

رجوع شود به:جاده ابریشم

جملاتی از کاربرد کلمه راه ابریشم

افغانستان عضو سازمان تجارت جهانی، ائتلاف همکاری‌های منطقه جنوب آسیا، سازمان همکاری‌های اقتصادی، و ناظر در سازمان همکاری‌های شانگهای است. افغانستان خواهان تکمیل شدن پروژه بازرگانی راه ابریشم است و شرق آسیا، آسیای مرکزی و خاورمیانه را بهم وصل خواهد کرد. از این طریق افغانستان می‌تواند تعرفه‌های بزرگی را از کالاهای تجاری اخذ کند. کارشناسان باور دارند که ای پروژه اقتصاد منطقه را رشد می‌دهد.
آناهیتا قباییان اتحادیه (زادهٔ ۱۹۶۲ در تهران) گالری‌دار و نمایشگاه‌گردان ایرانی است. او دانش‌آموختهٔ کارشناسی کامپیوتر و دکترای تاریخ از دانشگاه دیدرو پاریس است. قباییان در سال ۱۳۸۰ گالری راه ابریشم را بنیان گذاشت.
کشاورزی با سیستم‌های آبی ممتاز، پایهٔ اقتصاد ساسانی و سهم آن در اقتصاد ملی، بیش از بازرگانی بود. در دورهٔ ساسانیان از دو مسیر تجاری بهره‌برداری شده است؛ راه ابریشم در شمال و راهی دیگر در سواحل جنوبی کشور. کارخانه‌های شوش، شوشتر و گندی‌شاپور نیر برای محصولات ابریشم خود شهرت یافته بودند و با کارخانه‌های چینی رقابت می‌کردند.
امیرحسین ذکرگو (متولد ۱۳۳۵ در تهران) هنرمند، تاریخ‌نگار و هندشناس ایرانی است. او استاد هنر اسلامی در دانشگاه بین‌المللی اسلامی مالزی است. او از طرف یونسکو، «بورس راه ابریشم ایکو هیرایاما» را دریافت کرد.
در دورهٔ اشکانیان، که هم‌زمان با چیرگی دودمان هان بر چین بود، پیوندهای بازرگانی میان دو کشور گسترش رو به فزونی یافت. دو طرف سفیرانی میان یکدیگر رد و بدل نمودند و جهانگردانی از چین نیز از ایران دیدار نمودند. دو کشور محصولاتی را به همدیگر معرفی نمودند که برجسته‌ترین آنان ابریشم چین بود. مسیر بازرگانی این کالای ارزشمند از چین به اروپا از ایران می‌گذشت و راه ابریشم نام‌داشت.
بازرگانان مسلمان نام شیلا را از طریق راه ابریشم به جهان معرفی نمودند.
این ایالت از لحاظ استراتژیک بسیار مهم حیاتی است زیر در گذشته های دور راه ابریشم میان افغانستان بزرگ و شبه قاره هند بوده و آسیای جنوبی و آسیای مرکزی را به هم متصل میکرد تا قبل از بوجود آمدن پاکستان (هند بریتانیایی) و تعیین خط دیورند این ایالت به مرکزیت پیشاور هم مرز با ایالت کشمیر هند بوده است.
در سال ۱۴۱ پیش از میلاد، نتیجه ون دی بر تخت سلطنت نشست و به نام امپراتور وو دی یکی از ارجمندترین فرمانروایان چین شد. او با قبایل کوچگر ساکن مرزها جنگید و آنان را شکست داد. سپس راه ابریشم را به وجود آورد. اقدامات او، هان را به اوج قدرت و عظمت رساند.
بعد از پیروزی بر هپتالیان، اختلاف بین ترکان و ایران بر سر راه ابریشم که تا بحال پنهان مانده بود، آشکار شده و چهره‌ای آشتی‌ناپذیر به‌خود گرفت. ایستمی خان یک چاپار نزد یوستی نیانوس یکم امپراتور بیزانس (همسایه غربی ایران)، فرستاد و قرار بر این شد که ترکان و رومیان به اتفاق یکدیگر، به شاهنشاهی ساسانی ایران حمله کنند.