خراسان و سیستان

معنی کلمه خراسان و سیستان در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] خراسان و سیستان (کتاب). «خراسان و سیستان»، کتابی است به زبان فارسی که از اصل انگلیسی آن برگردان شده و به موضوع سفرنامه کلنل ییت به ایران و افغانستان می پردازد.
کتاب؛ مشتمل بر مقدمه ای به قلم مترجم، مقدمه مولف و بیست و پنج بخش می باشد.
گزارش محتوا
نویسنده کتاب سفر خود را که جنبه سیاسی داشته، هنگامی به نگارش درآورده که ماموریت داشته، مرزهای بین افغانستان و روسیه را تعیین نماید و چون شناخت مرزهای ایران و آشنایی با آن مراکز برای دولت انگلیس امری حیاتی بوده است، نویسنده به سمت کنسول بریتانیا در مشهد منصوب گردیده است. وی سرتاسر مرزهای ایران و روسیه را پیموده، به داخل ایران سفر می کند و به عنوان اولین سیاح با تراکمه داخل مرز ایران آشنایی پیدا می کند. قبایل مختلف ترکمن، گوکلان، یموت و... را به خوبی معرفی می کند. از طریق خراسان به سیستان سفر می کند. مرز افغانستان با سیستان را مورد مطالعه قرار داده و تمام مسیری را که پیموده، توصیف می کند.
← بخشهای کتاب
کتاب؛ مشتمل بر پاورقی هایی به قلم مترجمان، آقایان قدرت الله روشنی زعفرانلو و مهرداد رهبری و فهرست نام جای ها، ایلات و طوایف و قبایل و سلسله ها، نام های اشخاص و نیز تصاویری از برخی شخصیت ها و اماکنی که در کتاب از آنها نام برده شده می باشد.
منبع
...

جملاتی از کاربرد کلمه خراسان و سیستان

محمد ابراهیم خان از خاندان خزیمه علم بود که تبارشان به خازم بن خزیمه سردار عرب و فاتح خراسان می‌رسید. این خاندان بیش از هزار سال در خراسان سکونت داشته و از اواخر دوران صفوی تا پیروزی انقلاب، حکومت را در جنوب خراسان و سیستان در دست داشت. خاندان خزیمه پس از وصلت با طایفه عرب علم به علم یا خزیمه علم شهرت یافتند.
خاندان علم مشهور به همکاری با سیاست‌های بریتانیا در ایران بود. پس از امضای معاهده سال ۱۸۵۷ پاریس بین ایران و انگلستان که به موجب آن، ایران از کلیه حقوق خود بر هرات و افغانستان چشم پوشید، انگلیسیها در راستای استراتژی منطقه‌ای توجه خود را به نواحی شرقی ایران به‌ویژه خراسان و سیستان معطوف داشتند. در نتیجه در سال ۱۸۷۲ میلادی، دولت بریتانیا پیوند پنهانی با امیرعلم خان حشمت‌الملک برقرار کرد و مقرر شد با پول انگلیس، ارتشی محلی در آن منطقه تأسیس شود تا هم‌مرزهای شرقی ایران را حفاظت کند و هم سدّی در برابر توسعه طلبی روسیه تزاری در جهت دست انداختن به هند باشد.