خوجه

معنی کلمه خوجه در دانشنامه آزاد فارسی

(برگرفته از خواجه به معنی آقا و سرور) لقب پیروان فرقه ای از شاخۀ نزاریه، پدیدآمده در اواخر قرن ۸ و اوایل قرن ۹ق در هند. اینان پس از سقوط الموت به هند کوچیدند و از فرقۀ شمسیه، منسوب به شمس الدین نامی (به هندی ستگورنور) از داعیان نزاری، نشأت گرفتند. سپس اساس تشکیلات خوجه ها در هند و انجمنی به نام جماعت خانه، که هم مسجد و هم مرکز اجتماعات آنان بود، به دست صدرالدین نامی بنا نهاده شد. صدرالدین را جلوه ای از روح ویشنو، که از خدایان سه گانه بزرگ هند است، می دانند. پس از صدرالدین، پیشوایان بسیاری در نواحی مختلف به امامت خوجه ها رسیدند. در زمان سلطۀ بریتانیا در هند از پشتیبانی آنان برخوردار بودند و سرانجام بیشتر خوجه ها امامت آقاخان چهارم را پذیرفتند. ادبیات خاص خوجه های نزاری، که در آن سنن، تعالیم دینی و اخلاقی، اشعار عارفانه و افسانۀ پیران این فرقه بازتاب یافته است، «گنان» خوانده می شود. خوجه ها با برخی فرقه های صوفیه ارتباط دارند و عقایدشان آمیزه ای از عقاید هندی و اسماعیلی است. در ۱۶۹۴ پیشوای خوجه به نام آقا عبدالسلام کتابی فارسی به نام پندیات جوانمردی برای هدایت پیروانش نوشت. اکثریت آنان در هند، پاکستان، کشمیر، بنگلادش، سری لانکا و افغانستان سکونت دارند. (نیز ← اسماعیلیه). بعد از ورود آقاخان اول به هندوستان (۱۸۳۹) و بروز نارضایتی در میان خوجه ها، به تدریج زمینه برای ایجاد انشعاب در میان آنان فراهم آمد و در سفری که جمعی از آنان به کربلا داشتند با شیخ زین العابدین مازندرانی، از علمای شیعه اثنی عشری، ملاقات و درخواست اعزام مبلّغ برای فراگیری احکام و عقاید دینی نمودند. شیخ فردی به نام ملا قادر حسین را به هند اعزام کرد و گروه هایی از خوجه ها به تدریج تشیع دوازده امامی را پذیرفتند. این گروه ها ابتدا از سوی بقیه تحریم و به مدّت بیست سال (۱۹۰۰ ـ۱۹۲۰) بایکوت شدند اما تعداد آن ها رو به افزایش نهاد و هم اکنون جمعیت آن ها حدوداً به ۱۲۵هزار نفر در سطح جهان می رسد که از این رقم ۴۰هزار در هند، ۴۰هزار در پاکستان، ۳۰هزار در افریقا و ۱۵هزار نفر در امریکا و اروپا و استرالیا سکونت دارند. مرکز اصلی هماهنگ کننده آن ها به نام «فدراسیون جهانی شیعیان خوجۀ اثنی عشری» در لندن واقع است. فدراسیون های منطقه ای دیگری نیز در افریقا، اروپا، آسیا و امریکا و کانادا دارند. این جمعیت غالباً به پیشۀ تجارت مشغول اند.

معنی کلمه خوجه در دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] خُوجه، عنوان گروهی مذهبی در هند که از آیین هندو به مذهب اسماعیلیه گرویده و شامل اسماعیلیان نزاری، شماری از اهل سنت و شیعیان خوجه اثناعشری است. اسماعیلیه از قرن هشتم هجری در هند گسترش یافت. آقاخان اول در گسترش اسماعیلیه نزاریه در هند نقش مهمی داشت، اما سیاست های او باعث شد در ۱۸۳۹م، انشعاباتی در این جماعت رخ دهد و گروهی از آنها به اهل سنت بپیوندند.
در اوایل دهه ۱۸۷۰م، شماری از خوجه ها به رهبری دوجی جمال در نجف با شیخ زین العابدین مازندرانی دیدار کردند. این ملاقات زمینه گرایش تعدادی از خوجه ها را به تشیع اثناعشری فراهم آورد که به شیعیان خوجه اثناعشری معروف شدند.
خوجه، عنوان طبقه ای است که در هند شکل گرفت و مشتمل بود بر اسماعیلیان نزاری و نیز گروهی از سنّیان و خوجه های اثناعشری. این واژه که از واژه فارسی خواجه گرفته شده است، همچنین با مسامحه برای تمام نزاریان هند نیز به کار می رود که جوامع کوچک تری چون شَمسیان در منطقۀ مُلتان و برخی از مومناها در شمال گُجَرات را هم دربرمی گیرد.

جملاتی از کاربرد کلمه خوجه

یکی از مشخص‌ترین بازماندگان اتحادیه قراقویونلو، ایل بهارلو است که بخشی از آنان در بهار و بخشی در فارس مستقر هستند. در اسامی طوایف ایل بهارلو طایفه ای بنام بارانلو وجود دارد. بارانلوها خانواده سلطنتی قراقویونلو را ساختند. پادشاهان قراقویونلو از خانواده قرامحمد برادر بایرام خوجه بودند و به «بنی‌بهرلی» نیز شهرت داشتند. علی‌شکر بیگ بهارلو، سردار بزرگ قراقویونلو و برادر همسر جهانشاه قراقویونلو بود، یک بخش از بازماندگان علی‌شکر بیگ به هند رفتند. بیرام خان بهارلو و عبدالرحیم خان بهارلو بزرگان حکومت گورکانیان هند از اخلاف ایشان بودند. یکی دیگر از نوادگان علی‌شکر بیگ، موسی خان بهارلو است. او و بازماندگانش از اواخر دوره صفوی سرپرست بخشی از ایل بهارلو در فارس بودند.[نیازمند منبع]
در انتخابات سال ۱۹۴۵ او معاون پارلمان مردم شد و دومین معاون پشت سر انور خوجه که بیشترین رای را آورد بود، اما به زودی او از پست حذف شد و از سیاست کنار رفت اما همچنان هم به‌طور گسترده در مورد فمینیسم و برابری جنسیتی تا زمان فوت نوشت.
در زمان خوجه به منظور دفاع در برابر حملهٔ شیمیایی، ۷۰۰٬۰۰۰ سنگر بتونی تک‌نفره در آلبانی ساخته شد، و این در حالی بود که جمعیت کشور نزدیک به سه میلیون نفر بود. قرار بود از این سنگرها به عنوان محلی برای دیدبانی و تیراندازی با جنگ‌افزار شیمیایی استفاده شود. این سنگرها بسیار محکم و با توان ترابری ساخته شده بودند با این قصد که به راحتی با جرثقیل یا بالگرد، در حفره از پیش آماده شده، قرار داده شوند. این سنگرها، انواع گوناگونی داشتند که شامل سنگر تیربار، سنگرهای ساحلی، تأسیسات دریایی زیرزمینی و حتی محلی برای استقرار نیروی هوایی در کوهستان و سنگرهای زیرزمینی نیز می‌شد. ساخت سنگرهای آلبانی از ۱۹۶۷ تا ۱۹۸۶ (نزدیک به بیست سال) به طول انجامید.
انتخابات ۲۵ ژوئن ۲۰۱۷ نهمین انتخابات پارلمانی در آلبانی از زمان سقوط رژیم کمونیستی انور خوجه در سال ۱۹۹۱ و برقراری نظام چند حزبی در این کشور بود. آخرین انتخابات پارلمانی آلبانی در سال ۲۰۱۳ برگزار شده بود.