خزیمه

معنی کلمه خزیمه در لغت نامه دهخدا

( خزیمة ) خزیمة. [ خ ُ زَ م َ ] ( اِخ ) وی از بنی عامر و پدر ام المؤمنین زینب زوجه رسول خدا صلوات اﷲ علیه بوده است. ( یادداشت بخط مؤلف ).
خزیمة. [ خ ُ زَم َ ] ( اِخ ) ابن ثابت الانصاری ملقب به ذوالشهادتین. از کبار صحابی بوده است. رجوع به ذوالشهادتین شود.
خزیمة. [ خ ُ زَ م َ ] ( اِخ ) ابن حازم. نام یکی از عربان است که بزمان رشید بدور شهر مراغه دیواری کشید. ( یادداشت بخط مؤلف ).
خزیمة. [ خ ُ زَ م َ ] ( اِخ ) ابن حکیم. نام همسفر حضرت رسول است به شام. ( حبیب السیر چ 1 ص 105 ).
خزیمة. [ خ ُ زَ م َ ] ( اِخ ) ابن مالک. از ملوک عرب بنی لحمه بود و او را «ابرص » و «رضاح » نیز گویند. ( حبیب السیر چ 1 ص 89 ).
خزیمة. [ خ ُ زَ م َ] ( اِخ ) ابن مدرکةبن الیاس بن مضر. از اجداد پیغامبرعلیه السلام ( مجمل التواریخ و القصص چ بهار ص 152 ).

معنی کلمه خزیمه در فرهنگ فارسی

بن مدرکه ابن الیاس بن مضر . نخستین مباشر تشریفات دست گذاری بت موسوم به هبل در درون کعبه و جد سیزدهم حضرت رسول صلوات الله علیه .

معنی کلمه خزیمه در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] خزیمه (ابهام زدایی). خزیمه ممکن است اسم برای اشخاص ذیل باشد: • خزیمه کوفی، از یاران امام حسین (علیه السلام) و از شهدای کربلا• خزیمة بن ثابت انصاری، از اصحاب برجسته پیامبر اسلام (صلی اللّه علیه وآله وسلم) و از یاران مشهور حضرت علی (علیه السلام)• خزیمة بن خازم، کنیه اش ابوالعباس، والی و سردار در دوره چهار تن از خلفای عباسی
...

جملاتی از کاربرد کلمه خزیمه

امیرحسین خزیمه علم (زاده ۱۲۹۲ خورشیدی) از مالکان بزرگ سیستان، سناتور و نماینده مجلس شورای ملی بود.
أَوْ جاؤُکُمْ حَصِرَتْ صُدُورُهُمْ یعنی: قد حصرت صدورهم، ای کرهت و ضاقت. این باز قومی‌اند که به مصطفی (ص) آمدند بهجرت، نه بر نیّت تصدیق، خواستند که وی را از خویش باز دارند، و خویشتن را از وی آمن کنند، و با قوم خویش شند با سر کفر خویش، که با شما نمی‌تاوند که کشتن کنند، و نمی‌خواهند که با قوم خویش کشتن کنند. گفته‌اند که بنی مدلج‌اند و بنی خزیمه که از رسول خدا (ص) عهد داشتند.
ابوحاتم، محمّد بن حِبّان بُستی (۸۸۳–۹۶۵م) محدث برجستهٔ افغان بود. از استادان برجسته‌اش ابوبکر ابن خزیمه بود و ابوعبدالله حاکم نیشابوری از او روایت کرد. حاکم همچنین ذکر می‌کند که او مدتی قاضی نسا بوده و به به علوم گوناگونی مثل پزشکی، اخترشناسی و فلسفه نیز پرداخته‌است. حاکم شگفتی خود را از این امر بیان کرده و نوشت که معمولاً علمای حدیث به این علوم نمی‌پرداخته‌اند. همچنین ابن حبان مدتی قاضی سمرقند بوده‌است. چند اثر برجسته از ابن حبان به‌جای مانده‌است.
این ارگ که منسوب به امیر حسن خان شیبانی است و متعلق به امیر علم خزیمه بوده که وی آن را به فرمانداری بیرجند اهدا نمود.
پدرش امیر معصوم خان حسام‌الدوله از خاندان عَلم خزیمه (خزیمه عرب) از کهن‌ترین خاندان‌های خراسان بود که از قرن‌ها پیش در قائنات و سیستان حکومت داشته‌اند. امیراسدالله علم که در دوره محمدرضا شاه پهلوی به نخست‌وزیری رسید، عموزاده و برادر همسر او بود.