خشع. [ خ ُ ش َ ] ( ع ص ، اِ ) ج ِ رجوع به خُشعَه شود.. خشع. [ خ ُش ْ ش َ ] ( ع ص ، اِ ) ج ِ خاشع. ( منتهی الارب ). رجوع به خاشع شود : خشعا ابصارهم یخرجون من الاجداث کانهم جراد منتشر. ( قرآن 7/54 ).
معنی کلمه خشع در فرهنگ فارسی
جمع خشعه و آن قطعه ایست از زمین درشت و توده ای که بلند نباشد .
معنی کلمه خشع در دانشنامه اسلامی
[ویکی الکتاب] تکرار در قرآن: ۱۷(بار) خشوع به معنی تذلّل و تواضع است «خشع له خشوعاً: ذلّ و تطأمن فهو خاشع...» (اقرب) راغب میگوید: خشوع به معنی ضراعة و تذلّل است و اکثر استعمال آن در جوارح است چنانکه اکثر استعمال ضراعة در تذلّل و تواضع قلبی است. در مجمع ذیل آیه 45 بقره آمده: خشوع و تذلّل و اخبات نظیر هم اند و ضدّ خشوع تکبّر و خودپسندی است و خشوع و خضوع قریب المعنی اند مگر آنکه خضوع در تواضع بدنی و اقرار به خدمت و خشوع در تواضع صدا و چشم است و اصل مادّه از نرمی و آسانی است. راغب در مادّه خضع، خضوع و خشوع را در معنی یکی دانسته و میان آن دو فرقی قائل نیست. جوهری نیز در صحاح چنین گفته است. در قاموس از جمله معانی آن، سکون و فروتنی شمرده شده است . نا گفته نماند: آنچه مسلم است این است که خشوع به معنی تذلّل و تواضع است و آن با سکوت و آرامی و اطاعت و سر به زیر انداختن قابل جمع و تطبیق است. و امّا راجع به تذلّل قلبی یا جوارحی و به عبارت دیگر راجع به تذلّل درونی و بیرونی، بنا بر تصریح قرآن در هر دو به کار میرود و رفته است. مثل آیا برای مؤمنان وقت آن نرسیده که دلهایشان به یاد خدا و آن حقی که نازل شده خاشع و متواضع شود. در این کریمه چنانکه میبینیم خشوع در تواضع قلبی به کار رفته است. صداها برای مذلّت در پیشگاه خدا، بیفتد و آرام میشود و جز صدای حفیف نشنوی. ، و در این سه آیه در تواضع و تذلّل بیرونی استعمال شده است . * «مِنَ الذُلِّ» بیان «خاشعین» است یعنی این خشوع و فروتنی در اثر ذلّت و زبونی است معنی آیه چنین میشود: آنها را میبینی به عذاب نزدیکانش کنند در حالیکه از ذلّت آرام اند و از گوشه چشم مینگرند. نا گفته نماند: خشوع در قرآن صفت موجودات جامد نیز آمده مثل و مثل . آیه اوّل میفهماند که کوهها نسبت به خدا با شعور و درک اند و اگر قرآن به آنها نازل میشد از ترس خدا فروتنی و اطاعت میکردند چنانکه در آیه نسبت خشیت به سنگ داده شده است. و در آیه دوّم منظور از خشوع آرام و بی حرکت بودن است یعنی: از جمله نشانههای خدا آن است که زمین را آرام و بی حرکت میبینی و چون آب بر آن نازل کردیم حرکت میکند و میآید...
جملاتی از کاربرد کلمه خشع
و باید که هرکه خاطر ریا را بیافت تقدیر کند که حق تعالی بر پلیدی باطن وی مطلع است و اندر مقت و سخط حق تعالی است، پس باید که جهد کند تا آن از خویشتن دور کند و یاد کند از آن که رسول (ص) گفت، «نعوذ بالله من خشع النفاق» و این آن بود که تن به خشوع بود و دل نبود.
فانّ النبی علیه السلام أبصر رجلا یعبث بلحیته فی الصّلاة فقال: لو خشع قلب هذا الخشعت جوارحه.