معنی کلمه خشت و کمارج در دانشنامه اسلامی
بخش خشت و کمارج. این بخش در مغرب شهرستان کازرون قرار دارد و از مغرب به بخشهای سعدآباد و مرکزی شهرستان دشتستان در استان بوشهر، محدود است. خشت و کمارج مشتمل است بر دو دهستان به نامهای خشت و کمارج و دو شهر به نامهای خشت و کُنارتَخْته که مرکز بخش به شمار می رود عمده آبادیهای دهستان خشت در دامنه شرقی کوه قِبْله و آبادیهای دهستان کمارج، در دامنه غربی و جنوبی رشته کوه مَسْت واقع است.
کوه های مهم شهر
برخی از کوههای مهم بخش عبارت اند از: کَمارَج (بلندترین قله ح۱۶۹۷ متر) از رشته کوه مست، و کوه شاهپور (بلندترین قله ح۱۵۵۶متر) با غاری به همین نام که مجسمه شاهپور ساسانی به ارتفاع هفت متر در دهانه آن قرار دارد. تنگ ترکان و کُتلهای کمارج و رودک در این بخش قرار دارند. رود هِلِّه در دهستان خشت به نام شاپور و رود دالکی، ریزابه هله، در دهستان کمارج جریان دارند.
شغل ساکنان شهر
اهالی خشت و کمارج به زراعت، باغداری، دامداری، پرورش زنبورعسل و صنایع دستی، از جمله قالی بافی و شال بافی، اشتغال دارند. محصولات عمده این بخش شامل گندم، برنج، جو، ذرت، پنبه، تنباکو و هندوانه است. از فراورده های باغی نیز انار، لیموترش، نارنج و پرتقال دارد. خرمای آن در استان فارس معروف است. راه اصلی کازرون ـ برازجان (در استان بوشهر) از این بخش می گذرد.
مذهب اهالی خشت
...