خانات گنجه. [ ت ِ گ َ ج َ ] ( اِخ ) نام طایفه ای است که بر گنجه از 1160 هَ. ق. تا 1200 هَ. ق. حکومت کرده اند و اسامی پادشاهان این طایفه و ابتدای سلطنت هر یک بدین قرار است : اسامی سال هجری شاه وردی 1160 محمدحسن 1174 از 1195 هَ. ق. تا 1197 هَ. ق. گنجه بدست ابراهیم خلیل امیر قراباغ افتاد. حاچی بگ 1198 الجواد 1200 در سال 1220 هَ. ق. گنجه مسخر روسها شد. ( از معجم الانساب و الاسرات تألیف زامباور چ مطبعه دانشکده فؤاد اول ص 281 ).
معنی کلمه خانات گنجه در فرهنگ فارسی
نام طایفه ایست که بر گنجه از ۱۱۶٠ هجری تا ۱۲٠٠ هجری حکومت کرده اند.
معنی کلمه خانات گنجه در دانشنامه عمومی
خانات گنجه ( انگلیسی: Ganja Khanate ) طایفه ای بودند که از ۱۱۶۰ ه. ق تا ۱۲۰۰ ه. ق در گنجه حکومت می کردند. آخرین حکمران ایران در گنجه جواد خان زیاد اوغلی بود که در آغاز جنگ های ایران و روس بدست روس ها کشته شد. گنجه سپس بدست ابراهیم خلیل جوانشیر، حاکم قره باغ افتاد و پس از مدتی نیز به تسخیر روس ها درآمد و از خاک ایران جدا شد.
جملاتی از کاربرد کلمه خانات گنجه
جواد خان، یکی از اعضای دودمان قاجار، و آخرین خان خانات گنجه از سال ۱۷۸۶ تا ۱۸۰۴، مالک این باغ بود. او ۵۲ هکتار باغ داشت. او درختان کمیاب را به بازرگانانی که به شهر سفر میکردند سفارش میداد. میهمانان خارجی نیز برای او درختان و گلهای گوناگونی میآوردند.
این شهر برای سدهها یک مرکز تاریخی و فرهنگی مهم در منطقه بودهاست. این شهر تا سال ۱۸۰۴ میلادی، پایتخت خانات گنجه و بخشی از خاک ایران بود. پس از واگذاری این شهر به امپراتوری روسیه توسط قاجارها طی پیمان گلستان در سال ۱۸۱۳ میلادی، ادارهٔ این شهر میان شمار فراوانی از فرمانداریها از جمله فرمانداری گرجستان، فرمانداری گرجستان-ایمرتی، فرمانداری تفلیس و فرمانداری الیزابتپول جابهجا شد. پس از انحلال امپراتوری روسیه و جمهوری فدرال دموکراتیک قفقاز جنوبی، این شهر بخشی از جمهوری خلق آذربایجان و پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و جمهوری شوروی سوسیالیستی آذربایجان در سال ۱۹۹۱ بخشی از خاک جمهوری آذربایجان شد.