دیوید بن گوریون

معنی کلمه دیوید بن گوریون در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بِن گوریون، دیوید، از طراحان حکومت اسرائیلی در سرزمین فلسطین و اولین نخست وزیر آن (۱۳۲۷ـ۱۳۳۲ ش/ ۱۹۴۸ـ۱۹۵۳) بوده است.
نام واقعی او دیوید گرین بود. اما در جریان فعالیت سیاسیش نام بن گوریون (شیرزاد) را برای خود برگزید. وی در ۱۳۰۴/۱۸۸۶ در شهر کوچک پلونسک در لهستان ـ که در آن زمان جزو قلمرو روسیه بود ـ به دنیا آمد. تحصیلات مقدماتی را در مدرسه ارتدوکس هبرو گذراند. در ۱۳۲۲/۱۹۰۴ با خانواده اش به ورشو رفت و در آنجا به تحصیل ادامه داد. از همان آغاز جوانی فعالیت جدّی خود را در حزب کارگران صهیون (پوعالی زیون) آغاز کرد در ۱۳۲۴/۱۹۰۶ به فلسطین مهاجرت کرد و در کیبوتسِ (مجتمع کشاورزی ) پتاح تکفاح به کشاورزی مشغول شد و در عین حال به فعالیت خود در حزب کارگران صهیون ادامه داد و در ۱۳۲۸/۱۹۱۰ به کمک یکی از نزدیکترین دوستانش به نام اسحاق بن زوی، شاخه ای از این حزب را با عنوان «ها احدوت» (حزب وحدت) در فلسطین تأسیس کرد. او در همان سال به هیئت تحریریه که مجله ی ترجمان (ارگان) حزب احدوت بود پیوست و مقالات متعددی در حمایت از صهیونیسم نوشت. Encyclopaedia Judaica , Jerusalem ۱۹۷۸-۱۹۸۲
v. "Ben - Gurion, David" (by Yehuda Slutsky سال بعد، برای تحصیل در رشته حقوق به استانبول و سپس به سالونیک رفت، اما به سبب فعالیتهای تبلیغاتیش برای ترویج صهیونیسم، جمال پاشا ، والی عثمانی در شام ، دستور اخراج او و بن زوی را از سراسر قلمرو عثمانی صادر کرد. بن گوریون پس از اخراج از فلسطین، به آمریکا رفت و در آ جا فعالیت گسترده ای را برای گسترش اندیشه صهیونیسم و نیز تحکیم روابط میان جنبشهای کارگری یهود در فلسطین و آمریکا آغاز کرد. وی همچنین در ایجاد «گردان یهودی» در ارتش بریتانیا برای جنگ علیه عثمانی سهم بسزایی داشت و خود نیز در ۱۳۳۴/۱۹۱۵ از نخستین داوطلبان برای شرکت در جنگ بود. وی در دوران جنگ جهانی اول (۱۹۱۴ـ۱۹۱۸) در لژیون یهود خدمت کرد و در انتقال تدریجی یهودیان به فلسطین بسیار کوشید.
فعالیتهای بن گورین بعد از جنگ جهانی اول
پس از پایان جنگ جهانی اول و شکست عثمانی، بن گوریون به فلسطین بازگشت و تحت پوشش جنبشهای کارگری، به فعالیتهای حزبی پرداخت، از جمله تأسیس حزب «احدوت ها عفوداه» (حزب کارگران متحد) و تشکیل اتحادیه بزرگ کارگری موسوم به هستدروت که خود طی سالهای ۱۲۹۹ـ۱۳۱۴ ش/ ۱۹۲۰ـ ۱۹۳۵ دبیرکل آن بود. طی سالهای ۱۳۱۴ـ۱۳۲۷ ش/ ۱۹۳۵ـ ۱۹۴۸، بن گوریون ریاست هیئت اجرایی آژانس یهود را برعهده داشت و مبارزه سیاسی و نظامی صهیونیستها را برای ایجاد دولتی یهودی در فلسطین رهبری کرد. وی در ۱۳۱۶ ش/ ۱۹۳۷ پیشنهاد کمیسیون پیل را مبنی بر تقسیم فلسطین و تأسیس دولت یهود در بخش کوچکی از آن پذیرفت. حال آن که برخی از همکارانش در رهبری حزب ماپای (حزب کارگران اسرائیل) با این طرح مخالف بودند.
فعالیتهای بن گورین در جنگ جهانی دوم
با آغاز جنگ جهانی دوم (۱۹۳۹ـ۱۹۴۵) بن گوریون به رغم مطالب کتاب سفید بریتانیا درباره فلسطین، تصمیم به همکاری کامل با انگلیسیها گرفت. Encyclopedia of the modern Middle East , eds.
Reeva S.
Simon, Philip Mattar, and Richard W.
Bulliet, New York ۱۹۹۶, s.
v. "Ben- Gurion, David" (by Gregory S.
Mahlerو همین امر موجب شد تا او به عنوان هم پیمان دولت قیم بر فلسطین، فرصت خوبی برای ترویج اندیشه صهیونیسم در فلسطین داشته باشد. در ۱۳۲۱ ش /۱۹۴۲ بن گوریون یکی از صاحبان اصلی « طرح بالتیمور » مبنی بر ایجاد دولت یهود در فلسطین به عنوان هدف صهیونیسم بود..
بن گورین بعد از جنگ جهانی دوم و کمک به مهاجرت یهودیان به فلسطین
...

جملاتی از کاربرد کلمه دیوید بن گوریون

آلون از شاخص‌ترین رهبران نظامی اسرائیل در جنگ ۱۹۴۸ به عنوان فرمانده «تیپ یفتاح» به‌شمار می‌رود. وی در سن سی سالگی فرمانده جبهه جنوبی شد ولی در پایان سال ۱۹۴۹ از ارتش کناره‌گیری کرد. این، به دلیل تصمیمی بود که دیوید بن گوریون نخست‌وزیر اسرائیل نسبت به کنار گذاشتن رهبران حزب «ماپام» از مناصب عالی ارتش اتخاذ کرد.