دیوان انشا

معنی کلمه دیوان انشا در دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] این دیوان در نقاط مختلف سرزمین های اسلامی به نام های «دیوان رسائل»، «دیوان ترسل» نیز نامیده می شد. مهم ترین وظیفه این دیوان تنظیم و ارسال نامه های دولتی به ویژه فرمان های خلیفه مسلمین به سراسر نقاط قلمرو عالم اسلام بود.
اما به مرور زمان بر وظایف این دیوان نیز افزوده شد. از نظر تاریخی، چنین به نظر می رسد این دیوان نخستین دیوانی باشد که در اسلام، در صدر اسلام و در طول حیات پیامبر صلی الله علیه و آله، پدید آمده است.
روش ایشان در برپایی دستگاهی برای تهیه و ارسال نامه هایی به سران و بزرگان تمدنهای همسایه شبه جزیره عربستان به عنوان الگویی برای برپایی این دیوان، شاهد و سندی است که قائلان به نخستین دیوان اسلامی، در این زمینه مطرح می کنند.

جملاتی از کاربرد کلمه دیوان انشا

انور بن سعید بن انیسِ عطّار، زادگاه و درگذشتش در دمشق بود. علوم ابتدایی را در بعلبک خواند. دورهٔ ابتدایی را در مدرسهٔ البحضة در دمشق ادامه داد، از مدرسهٔ عالی ادبیات زیرنظر دانشگاه سوریه فارغ‌التحصیل شد. ادبیات عربی را در دبیرستان‌های سوریه، عراق و عربستان درس داد. مدتی کوتاه ریاست دیوان انشا در وزارت معارف سوریه را بر عهده داشت. ظلال الأیام، کتاب الزاد فی الأدب و النصوص از آثار برجستهٔ اوست.